Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лещен – вдъхновение за млади артисти

Млади български визуални артисти имат възможност да творят по време на двуседмичен творчески престой без резидентска такса в LITTLE BIRD ARTIST RESIDENCY в село Лещен, община Гърмен. 

Инициативата е на галерия Little Bird Place (София) и платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today / Съвременно Изкуство и Култура.  Първата творческа група замина за Лещен в средата на месец юни, това са Ива Маркова, Яел Тайг и Биляна Матеева. Ппрез първата половина на юли твориха избраните от жури артисти във втората група: Гергана Иванова, Младен Йорданов и Слава Георгиева. В момента от дивната природа на района и автентиката в село Лещен се вдъхновяват авторите, избрани за третата група млади артисти: Александра Георгиева, Думисани Карамански и Жана Миткова. 

Създаденото от творците по време на резиденцията ще може да се види в изложба през месец септември в галерията "Little Bird Place". Това е едно чудесно начало на творческа колаборация с интересни и талантливи млади хора – каза за Радио Благоевград Антоанета Куик – арт мениджър на Little Bird Place. И нашият принос в опита да се подобри арт средата в България, особено след тежкия за творците период с изолация  заради пандемията от коронавирус – категорична е Антоанета Куик. 

Антоанета Куик, собственикът на галерията Росен Узунов и изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, посещават редовно младите автори и им помагат с напътствия и съвети. Но като цяло сме ги оставили свободно да избират теми, сюжети и техники за своите произведения – казва Антоанета Куик. В Лещен има специална енергия – къщите напомнят за миналото, природата наоколо е изключително красива – идеалното място за творчество. 

Антоанета Куик в интервю на Силвия Домозетска можете да чуете в звуковия файл – > 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще има ли референдум?

Ще има ли референдум - това е въпросът, на който отговор ще очакват жителите на община Дупница на 8- ми август, след насрочената извънредна сесия на Общинския съвет. На подписката, подготвена от Инициативен комитет се подписаха 11 % от жителите на общината и ГРАО даде разрешение за провеждането на референдума. Предвидените въпроси, на които отговор..

публикувано на 07.08.24 в 09:50

Събор в подкрепа на читалището в село Мурсалево

От десетилетия летният събор в село Мурсалево, община Кочериново, е чакано събитие за жителите. Всяка година пристигат гости от близо и далеч, а и много хора, чиито корени са от населеното място се завръщат. Това разказа в ефира на Радио Благоевград   Красимира Гешева, млада и активна като председател на местното читалище..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15