Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Логопедът Росица Стоилова: Добре е родителите да четат приказки с децата, да рисуват, да общуват активно

| обновено на 20.07.20 в 17:22

Развитието на говора е тема, която вълнува много родители. Езико-говорните нарушения са сред най-широко разпространените разстройства в детска възраст. Те дават силно отражение върху психичните процеси и върху процеса на комуникация и са свързани с появата по-късно на проблеми с ученето, както и на емоционални и поведенчески разстройства. Затова ранната логопедична терапия може да спомогне за по-бързото и своевременно преодоляване на по-сериозен езиково-говорен проблем.

През целия месец юли, всеки вторник, логопедът от Благоевград Росица Стоилова провежда безплатни консултации за деца с артикулационни нарушения. Консултацията се осъществява с предварително записан час на телефон: 0879/579-989.

"През този летен сезон провеждам безплатни консултации за втори път. Социалната изолация се отрази негативно на всички, включително и на децата. Съвсем нормално e след период, изпълнен с тревожност, изолация и отделяне на детето от неговата естествена среда, езиково-говорното развитие или да не се развива пълноценно, или да изостане от нормата", каза в интервю за Радио Благоевград Росица Стоилова.

По думите й в повечето случаи родителите не забелязват и не виждат проблем в говора на своето дете, особено когато то е първородно и нямат база за сравнение. 

"Има предиктори, които показват говорните нарушения при децата още в първите месеци след раждането. Сред най-често срещаните проблеми е липсата на говор при деца между три и четири години, които си служат само с жестова реч. Различни са факторите, но е факт, че технологиите имат негативно влияние", каза още логопедът и допълни, че децата на възраст под две години не само не научават нищо от телевизията, но и твърде много гледане може всъщност да забави езиковото им развитие и да причини проблеми с вниманието.

"Трябва да има функционална комуникация между родителя и детето. Нищо не може да замени споделената игра между тях. Добре е родителите да четат приказки с децата, да рисуват, да общуват активно", каза още логопедът.
Цялото интервю на Елеонора Тахова с Росица Стоилова чуйте в звуковия файл...
Вижте още

Николай Николов-Чезето: „Не надграждам, започвам от основите!“

  Победителите  не ги съдят. Но, както са казали древните римляни, тежко на победените! Финиширалият втори в крайното класиране на Югозападната  футболна лига ФК „Кюстендил“е в тежък период-напускат го много от най-силните единици, остават амбициите на клубното ръководство за следващия сезон, гради се нов отбор. За всичко това-сърцатият старши..

публикувано на 19.06.21 в 18:05
Елена Петева

Художничката Елена Петева: Онази постоянна нишка, която е в мен и ще остане в мен като автор, е метафората

  „Пушек и пепел” – така е озаглавена новата самостоятелна изложба на Елена Петева, която беше открита в понеделник в столичната галерия „Аросита”. Тя включва рисунки с въглен, смесена техника колажи и видео инсталация, като представените работи изследват лични и глобални теми чрез алегорична репрезентация. Както още се отбелязва в анотацията,..

публикувано на 19.06.21 в 17:55

Декларация би трябвало да ускори отварянето на граничен пункт за леки автомобили

Декларация до пет министерства в Гърция, подписана от областните управители на Драма Георгиус Пападополус и на Кавала Андониадис, както и от кметове в гръцките области в региона Източна Македония и Тракия би трябвало да ускори отварянето на граничния пункт "Илинден- Ексохи" за леки автомобили и автобуси. На срещата с делегация, водена от..

публикувано на 18.06.21 в 18:10

Любовта към Отечеството и животните като превенция срещу наркоманиите

„Любовта към Отечеството и любовта към животните като превенция срещи наркотиците и лошите навици“  е мотото на благотворителната изложба, която организира Общинският съвет по наркотични вещества – Благоевград. Тя се посвещава на наближаващия 26 юни, когато ще отбележим Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици, но..

публикувано на 18.06.21 в 16:45
Сезонни работници

Правата на мобилните селскостопански работници в условията на пандемия

Сезонните работници са от решаващо значение за селскостопанския сектор във връзка със събирането на реколтата, засаждането и отглеждането, особено през настоящия сезон.  Европейската комисия представи насоки за гарантиране на закрилата на сезонните работници в ЕС в контекста на пандемията от коронавирус. Тя предоставя насоки за..

публикувано на 18.06.21 в 11:03

Как можем да получим цифрово удостоверение за CОVID

Е вропейският парламент и Съветът на Е вропейския съюз се споразумяха за създаването на цифрово удостоверение , Сертификат за CОVID, което ще улеснява пътуванията в Общността от 1 юли , тази година . Удостоверение то цели да възстанови свободното движение в рамките на евросъюза и е една от ключовите предпоставки за икономическото..

публикувано на 17.06.21 в 13:35

Д-р М. Баймакова: Марсилската треска се причинява от кучешки кърлеж

„Причинител на Марсилската треска е кучешкия кърлеж – кучето като резервоар, а също и други животни като лалугери и дребни мишки. Кучешкият кърлеж, който достига до хората в периода на ухапване, може да ни зарази с рикетсията, която е патогена, причиняващ Марсилската треска. Най-често се заразяваме през кожата при ухапване, когато прониква..

публикувано на 17.06.21 в 10:55