Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Логопедът Росица Стоилова: Добре е родителите да четат приказки с децата, да рисуват, да общуват активно

| обновено на 20.07.20 в 17:22

Развитието на говора е тема, която вълнува много родители. Езико-говорните нарушения са сред най-широко разпространените разстройства в детска възраст. Те дават силно отражение върху психичните процеси и върху процеса на комуникация и са свързани с появата по-късно на проблеми с ученето, както и на емоционални и поведенчески разстройства. Затова ранната логопедична терапия може да спомогне за по-бързото и своевременно преодоляване на по-сериозен езиково-говорен проблем.

През целия месец юли, всеки вторник, логопедът от Благоевград Росица Стоилова провежда безплатни консултации за деца с артикулационни нарушения. Консултацията се осъществява с предварително записан час на телефон: 0879/579-989.

"През този летен сезон провеждам безплатни консултации за втори път. Социалната изолация се отрази негативно на всички, включително и на децата. Съвсем нормално e след период, изпълнен с тревожност, изолация и отделяне на детето от неговата естествена среда, езиково-говорното развитие или да не се развива пълноценно, или да изостане от нормата", каза в интервю за Радио Благоевград Росица Стоилова.

По думите й в повечето случаи родителите не забелязват и не виждат проблем в говора на своето дете, особено когато то е първородно и нямат база за сравнение. 

"Има предиктори, които показват говорните нарушения при децата още в първите месеци след раждането. Сред най-често срещаните проблеми е липсата на говор при деца между три и четири години, които си служат само с жестова реч. Различни са факторите, но е факт, че технологиите имат негативно влияние", каза още логопедът и допълни, че децата на възраст под две години не само не научават нищо от телевизията, но и твърде много гледане може всъщност да забави езиковото им развитие и да причини проблеми с вниманието.

"Трябва да има функционална комуникация между родителя и детето. Нищо не може да замени споделената игра между тях. Добре е родителите да четат приказки с децата, да рисуват, да общуват активно", каза още логопедът.
Цялото интервю на Елеонора Тахова с Росица Стоилова чуйте в звуковия файл...
Вижте още

Проведе се протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“

Протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“ се проведе пред Министерския съвет преди представянето на новото служебно правителство. Основното настояване на протестиращите бе „за н езабавно прекратяване на дейността на единствената действаща в момента ферма норки и затваряне на политическия чадър, който пази този бизнес у нас, вече 5..

публикувано на 13.05.21 в 10:56

Рестартирай Европа: Електроуредите са с нови енергийни етикети

От 1 март влязоха в сила нови изисквания на Европейски съюз, с които се въвежда нов етикет за енергийна ефективност. В преходния период, нови обозначения има само за следните продуктови групи – съдомиялни и перални машини , както и комбинирани перални със сушилня, хладилни уреди, телевизори и електронни екрани...

публикувано на 13.05.21 в 10:29

Увеличава се броят на зрелостниците в Кюстендил, заявили втори ДЗИ

„Тази година те са точно 100“ – каза за Радио Благоевград Мая Стойчева, началник на РУО Кюстендил. Ако всички бъдат допуснати, на ДЗИ по български език и литература  на 19 май от 8:00 ч.   ще се явят 767 зрелостници. Втори ДЗИ са заявили 659 зрелостници. Най-голям брой зрелостници са заявили желание за явяване на изпит по предмета..

публикувано на 13.05.21 в 10:22
Весела Чобанова

Весела Чобанова за живота в Германия, решението да избере България и стихосбирката „Мисля за теб“

Около 30 стиха на български и немски език, и красиви емоции пресъздадени през светогледа на младата поетеса Весела Чобанова са събрани в нейната първа стихосбирка „Мисля за теб“. Весела Чобанова е изпълнителен директор в България на благотворителна организация "Светлина за България", но от малка е привлечена от поезията. Това не е случайно,..

публикувано на 13.05.21 в 10:11

Добрият библиотекар трябва да се развива постоянно

„За един библиотекар няма значение, дали е в професията си 10, 20 или 30 години. Ние, трябва да сме встрани от клишето, че библиотекаря е някаква лелка, която е строга, нервна, сприхава и трябва да реагира на всяко говорене на високо, напротив. Ние, вече сме едни съвременни будители, които получаваме признание за нашата работа, която е многостранна и..

публикувано на 12.05.21 в 12:32

Психотерапевтът Любомира Димитрова: Най-силна е благодарствената молитва

Ако, тялото на човек се нуждае от храна, то душата се нуждае от молитва. Молитвата е тайнство, индивидуално общуване с висшите духовни сили. Тя води до хармония и покой. Молитвата отключва неограничени възможности на самооздравителни процеси. Тя е не само свързване с религията, но е и медитация, духовна практика. „Всичко, което бихте..

публикувано на 12.05.21 в 12:24

Започна националната скринингова кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!"

Своеобразен старт на капанията бе даден в11 ч. пред сградата на община Самоков от представители на организаторите – Български лекарски съюз, българското дружество по офталмология и Байер България. В рамките на инициативата мобилен очен кабинет ще посети общо 42 населени места в страната, в периода между 10 май – 16 юли 2021 г. „Тази..

публикувано на 11.05.21 в 15:26