Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как медии и общество реагираха на публикуваното видео с 3-годишното малтретирано дете от Перник?

| обновено на 21.07.20 в 13:50
Снимката е илюстративна
Снимка: nbu.bg

В късния следобед на неделния ден в социалната мрежа бе публикуван видеоклип на млада жена от Перник, която бие и тормози невръстното си 3-годишно момиченце. Насилническите действия започват с думите "защото баща ти не те обича, не обича и мен...", а кадрите са заснети от 32-годишната майка. Мнозина споделят в публикации, че дори не са успели да изгледат докрай видеото, в което има насилие от майка към дете. Тук е важно обаче да изкажем адмирации към обществото, което не остана пасивно. Веднага след видяното десетки хора сигнализираха институциите и още в същия ден майката бе задържана, а детето - изведено от семейството. Тук обаче искам да обърнем внимание на нещо друго. Само за няколко часа видеото бе споделено от хиляди потребители в социалните мрежи. А някои медии, борейки се за рейтинг и погазвайки всички етични норми, също публикуваха или излъчиха това видео. Доколко са спазени етичните правила за отразяване на деца и какви могат да са последиците за едно дете от масовото показване на малтретирането му? 

"Видях видеото, публикувано на профилите на мои приятели в социалната мрежа и първото нещо, което направих, е да ги помоля да го изтрият. Видях това видео, публикувано и от някои регионални и онлайн медии. Чест прави на големите медии, че те не го разпространиха. Общественият отзвук на казуса има две страни. От една страна общественият натиск постигна положителен ефект за детето, защото ако това видео не беше показано, насилието със сигурност щеше да продължи. Но от друга... отрицателните аспекти, отражението, което това видео ще има за детето и неговото бъдеще. Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане имаха много бърза реакция по случая, а и също призоваха чрез страниците им в социалната мрежа клипът да не се споделя, както и снимки на детето", коментира Симона Велева - доктор по конституционно право и експерт по медийно право, част от екипа-създатели на Пътеводителя за етично отразяване на деца в медиите.

"Това е едно от най-трудните видеа, които съм гледала, въпреки че като журналист съм се нагледала на какво ли не и съм стискала зъби заради това, че трябва да знам фактите. Като журналисти и професионалисти обаче трябва първо да мислим за детето. Много хора публикуваха видеото, разбирам защо, от емоция, това видео предизвиква гняв, хората търсят справедливост и смятат, че така могат да помогнат. В много регионални медии и сайтове видеото бе публикувано, но ми направи добро впечатление, че бързо след това в някои от тях бе свалено, а националните телевизии не си позволиха да го излъчат. Това е добър знак. В последните две години следим много внимателно медийната обстановка, свързана с отразяването на деца и в конкретния случай медиите се спряха и не публикуваха видеото. Факт е и това, че много хора, които публикуваха видеото, подадоха и сигнал към институциите. Т.е. на това дете се помогна, благодарение на реакцията на хората", допълни журналистът Мария Милкова, която също е сред създателите на Пътеводителя.

В ситуация като тази всеки може да се допита именно до Пътеводителя за етично отразяване на деца в медиите, създаден от УНИЦЕФ и АЕЖ-България, който може да бъде открит онлайн. "Като всеки пътеводител, и той предлага помощ и напътствия, когато се чудим как да не се отклоним от пътя. А пътят, който сме избрали, е този на отговорните професионалисти, които винаги поставят на първо място най-добрия интерес на детето. Пътеводителят е предназначен за всички журналисти, независимо дали работят в телевизия, радио, онлайн или печатно издание. Отделна глава е посветена на фото- и видеозаснемането на деца, а последната част се отнася до специалистите по връзки с обществеността и рекламната дейност", пише в увода.

"Добре е да имаме предвид тези въпроси и да си ги „задаваме наум“, когато подготвяме тема или репортаж, посветени на деца", каза още Симона. 

- Убедени ли сме, че разкриването на самоличността на детето няма да му навреди?

- Сигурни ли сме, че материалът ни и присъствието на детето в него няма да създадат усещане за срам или неудобство? 

- Възможно ли е подобни усещания да се появят след години, когато детето е вече възрастен? 

- Сигурни ли сме, че материалът не накърнява достойнството на детето? 

- Убедени ли сме, че не експлоатираме детето с цел да направим материала по-въздействащ?

Юристът Симона Велева обърна внимание и на друг сериозен проблем, а именно публикуването на голи снимки на малки деца.

"Бих искала да призова всеки един родители, а и не само, когато публикувате снимки на деца в социалните мрежи, да си задавате същите  контролни въпроси и най-вече "бих ли искал аз моята снимка на 3 години да бъде позиционирана по този начин онлайн пред погледа на възрастни, които аз всъщност изобщо не познавам."

Цялото интервю на Елеонора Тахова със Симона Велева и Мария Милкова чуйте в звуковия файл...


Вижте още

Кои отрасли от промишлеността са на печалба в България

В страната има и отрасли от промишлеността, които са на печалба.  Става дума за IT  технологиите, за шивашката промишленост /част от производителите в момента правят маски и защитни облекла/, фармацията. Представителите на тези производства не са зле финансово за сметка на притежателите на заведения за обществено хранене, ресторантьорите и..

публикувано на 04.12.20 в 17:23

След година ще знаем до колко ефективно е онлайн образованието

Онлайн образованието в момента е водещо в България. Причините са в пандемията от COVID-19. Затворени са училищата и университетите. В трудната ситуация са и младите българи, които учат в чужбина. Те също се обучават онлайн в момента. Това обучение може да има и предимства. В чуждестранните университети това обучение има традиции, за разлика от..

публикувано на 04.12.20 в 17:12

В мерките, подпомагащи бизнеса, има сериозни пропуски

Мерките, насочени към подпомагане на бизнеса и наетите на работа лица, чиято дейност е преустановена или засегната от ограниченията срещу коронавируса, имат сериозни пропуски. Твърдението е на туристическия бизнес в региона, а от Банско изпратиха писма до министрите  труда и социалната политика и на туризма.   Все още не са получени и средствата..

публикувано на 04.12.20 в 16:38

Стъклените ретро играчки отново на мода

Малко магазинче в Благоевград. Блестяща витрина с изящни ретро играчки. Спомняте ли си ги от детството?  На мода са, макар и в пъти по-скъпи от вносните китайски пластмасови играчки. Продавач-консултантът Наталия Николова ни въвежда в пъстротата и красотата на коледната магия, събрана в малкото магазинче Споделя, че към тези играчки има..

публикувано на 04.12.20 в 10:32

Веган фестивал на солидарността събира почитатели на екологичния начин на живот

Веган фестивал на солидарността ще събере десетки любители на екологично чистата храна и биопродуктите. Това ще се случи два уикенда поред –  преди и след Международния ден на правата на хората и останалите живи същества, който се отбелязва на 10 декември. Организатори на инициативата са редица колективи и организации от Солидарната мрежа..

публикувано на 03.12.20 в 14:10
Бойко Гренцке

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван , но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже , не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да..

публикувано на 03.12.20 в 13:31

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха  традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. От..

публикувано на 03.12.20 в 13:22