Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как медии и общество реагираха на публикуваното видео с 3-годишното малтретирано дете от Перник?

| обновено на 21.07.20 в 13:50
Снимката е илюстративна
Снимка: nbu.bg

В късния следобед на неделния ден в социалната мрежа бе публикуван видеоклип на млада жена от Перник, която бие и тормози невръстното си 3-годишно момиченце. Насилническите действия започват с думите "защото баща ти не те обича, не обича и мен...", а кадрите са заснети от 32-годишната майка. Мнозина споделят в публикации, че дори не са успели да изгледат докрай видеото, в което има насилие от майка към дете. Тук е важно обаче да изкажем адмирации към обществото, което не остана пасивно. Веднага след видяното десетки хора сигнализираха институциите и още в същия ден майката бе задържана, а детето - изведено от семейството. Тук обаче искам да обърнем внимание на нещо друго. Само за няколко часа видеото бе споделено от хиляди потребители в социалните мрежи. А някои медии, борейки се за рейтинг и погазвайки всички етични норми, също публикуваха или излъчиха това видео. Доколко са спазени етичните правила за отразяване на деца и какви могат да са последиците за едно дете от масовото показване на малтретирането му? 

"Видях видеото, публикувано на профилите на мои приятели в социалната мрежа и първото нещо, което направих, е да ги помоля да го изтрият. Видях това видео, публикувано и от някои регионални и онлайн медии. Чест прави на големите медии, че те не го разпространиха. Общественият отзвук на казуса има две страни. От една страна общественият натиск постигна положителен ефект за детето, защото ако това видео не беше показано, насилието със сигурност щеше да продължи. Но от друга... отрицателните аспекти, отражението, което това видео ще има за детето и неговото бъдеще. Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане имаха много бърза реакция по случая, а и също призоваха чрез страниците им в социалната мрежа клипът да не се споделя, както и снимки на детето", коментира Симона Велева - доктор по конституционно право и експерт по медийно право, част от екипа-създатели на Пътеводителя за етично отразяване на деца в медиите.

"Това е едно от най-трудните видеа, които съм гледала, въпреки че като журналист съм се нагледала на какво ли не и съм стискала зъби заради това, че трябва да знам фактите. Като журналисти и професионалисти обаче трябва първо да мислим за детето. Много хора публикуваха видеото, разбирам защо, от емоция, това видео предизвиква гняв, хората търсят справедливост и смятат, че така могат да помогнат. В много регионални медии и сайтове видеото бе публикувано, но ми направи добро впечатление, че бързо след това в някои от тях бе свалено, а националните телевизии не си позволиха да го излъчат. Това е добър знак. В последните две години следим много внимателно медийната обстановка, свързана с отразяването на деца и в конкретния случай медиите се спряха и не публикуваха видеото. Факт е и това, че много хора, които публикуваха видеото, подадоха и сигнал към институциите. Т.е. на това дете се помогна, благодарение на реакцията на хората", допълни журналистът Мария Милкова, която също е сред създателите на Пътеводителя.

В ситуация като тази всеки може да се допита именно до Пътеводителя за етично отразяване на деца в медиите, създаден от УНИЦЕФ и АЕЖ-България, който може да бъде открит онлайн. "Като всеки пътеводител, и той предлага помощ и напътствия, когато се чудим как да не се отклоним от пътя. А пътят, който сме избрали, е този на отговорните професионалисти, които винаги поставят на първо място най-добрия интерес на детето. Пътеводителят е предназначен за всички журналисти, независимо дали работят в телевизия, радио, онлайн или печатно издание. Отделна глава е посветена на фото- и видеозаснемането на деца, а последната част се отнася до специалистите по връзки с обществеността и рекламната дейност", пише в увода.

"Добре е да имаме предвид тези въпроси и да си ги „задаваме наум“, когато подготвяме тема или репортаж, посветени на деца", каза още Симона. 

- Убедени ли сме, че разкриването на самоличността на детето няма да му навреди?

- Сигурни ли сме, че материалът ни и присъствието на детето в него няма да създадат усещане за срам или неудобство? 

- Възможно ли е подобни усещания да се появят след години, когато детето е вече възрастен? 

- Сигурни ли сме, че материалът не накърнява достойнството на детето? 

- Убедени ли сме, че не експлоатираме детето с цел да направим материала по-въздействащ?

Юристът Симона Велева обърна внимание и на друг сериозен проблем, а именно публикуването на голи снимки на малки деца.

"Бих искала да призова всеки един родители, а и не само, когато публикувате снимки на деца в социалните мрежи, да си задавате същите  контролни въпроси и най-вече "бих ли искал аз моята снимка на 3 години да бъде позиционирана по този начин онлайн пред погледа на възрастни, които аз всъщност изобщо не познавам."

Цялото интервю на Елеонора Тахова със Симона Велева и Мария Милкова чуйте в звуковия файл...


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45