Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-модерният ЯМР апарат в България заработи в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Последно поколение 3 тесла магнитен резонанс, модел  Signa Architect на  GE, беше открит преди дни в  УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София. Апарат от толкова висок клас (последен на GE), се инсталира за първи път в България, а в Европа има само още 9 подобни машини.

„Всъщност има много 3 теслови апарати, основното предимство на този е, че  е с много голяма сила на магнитното поле 3 тесла. При него уникалното и нещо, което го прави повече, е класа апарат, наистина той е най-високия клас от 3 тесловите апарати, и окомплектовката му със софтуер“ – заяви в здравния час на Радио Благоевград-БНР д-р Марин Пенков, началник на  Отделението по образна диагностика на лечебното заведение.

Д-р Пенков уточни, че модерният ЯМР апарат позволява скениране на цяло тяло (което досега беше или невъзможно с конвенционалните апарати, или отнемаше твърде дълго време) без каквото и да е лъчево натоварване.  Благодарение на специфичните си характеристики, апаратът скъсява времето за изследване на пациентите наполовина, осигурява много по-ясен образ и възможност да се изобразят в по-голям детайл по-малки структури.

Едно от най-големите предимства на този ЯМР апарат е, че може да хване заболяванията в много ранен стадии и всъщност големият детайл, който той ни дава в образа, когато можем да видим много по-дребни неща, които до скоро за нас бяха невъзможни за изследване“ – уточни д-р Пенков и допълни, че новата тенденция при този тип  апарати е, че неговия тунел е по-широк, по-отворен и е помислено за комфорта на пациента, снабден е със специални тихи режими /по принцип изследването с ЯМР е съпроводено с високо ниво на шум“. Това е много важно при деца или пациенти, които имат фобия от затворени пространство.

Специално внимание е обърнато на изследванията на деца, като в апарата е зареден пълният пакет педиатрични програми, позволяващи най-прецизна диагностика на всички видове състояния и заболявания. Апаратурата е допълнително оборудвана с пациентски  монитор и апарат за обдишване, позволяващи прецизно проследяване на пациентите под анестезия и най-вече на децата.

Апаратурата е с възможности за изследване на нервната система, с каквито нито един от наличните в България апарати не разполага. В алгоритъма й са заложени всички възможни програми за анатомична и функционална оценка на нервната система. Благодарение на уникалните си характеристики, машината дава възможност за по-голяма  специфичност на диагнозата и значително скъсява времето за поставянето ѝ, което в голям процент от случаите е основополагащо за крайния резултат и позволява правилна и навременна терапия.

В новата машина са инсталирани и всички последен клас програми за изследване на гастроинтестиналната система, като уникална за страната е възможността за функционална диагностика на черния дроб за отлагане на мазнини и желязо в структурата му, както и количествена оценка на фиброзата в този органи.

Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Марин Пенков:

Галерия

Вижте още

Инж. Б. Чилингиров: Българското агнешко е най-хубаво, но овцевъдство ни вече е в „Червената книга“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” отпуска до 1 000 000 лв. помощ de minimis, за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. С подпомагането се дава възможност, по време на Великден и Гергьовден, животновъдите да реализират по-голяма част от..

публикувано на 14.04.21 в 16:59

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Кампанията е двудневна и ще се проведе днес, 14 април и утре – 15 април . „Бих искала да направя едно уточнение, че става въпрос за опасни отпадъци основно от домакинствата и от обществените административни сгради. Не говорим за опасни отпадъци в резултат на производствена или търговска дейност“ – каза за Радио Благоевград главният еколог..

публикувано на 14.04.21 в 09:00

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока . В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“ .   „Троловете са най-голямата напаст – както в..

публикувано на 13.04.21 в 15:43

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област. 651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с..

публикувано на 13.04.21 в 15:35

Рестартирай Европа: Зеленият план за възстановяване на Европа след COVID кризата

Началото на 2020 година беше белязано от пандемията от коронавируса. В отговор на това европейските власти предприеха спешни мерки за борба с вируса и дългосрочна подкрепа за икономическото възстановяване. За ЕП възстановяването след корона кризата е възможност за трансформация на Европа в един по-зелен и устойчив на кризи континент...

публикувано на 13.04.21 в 11:01

Отново в клас

Със заповед на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след пролетната ваканция, от днес, 12 април, се възобновява присъственото обучение за учениците от 1-ви до 4-ти клас, 7-ми, 8 -ми и 10-ти клас . В 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград учениците се радваха, че са отново заедно. Те пристигаха в училище още преди 7:30..

публикувано на 12.04.21 в 10:49

Рестартирай Европа: Пандемията от COVID-19 и отражението ѝ върху достъпа до образование

Разпространението на COVID-19 у нас доведе до цялостна реорганизация на образованието. Обучението в електронна среда е една от мерките, предприети срещу пандемията от коронавирус. Дистанционното обучение изправи учители, ученици и родители пред редица предизвикателства. Директорът на Трето основно училище „Христо Ботев“ в град Сандански –..

публикувано на 12.04.21 в 10:33