Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С куче на плаж или в чужбина

Слушатели на Радио Благоевград и собственици на домашни любимци поставиха важни въпроси, свързани с пътуването в чужбина с домашен любимец – има ли нови изисквания, трябва ли да бъдат направени нови здравни тестове и сертификати на животните, са част от питанията. Потърсихме за коментар д-р Марина Иванова, директор на Българския офис на Фондация „Четири лапи“, според която, изискванията не са сложни и са едни и същи за пътуване с домашен любимец във всички страни от Европейския съюз.

„Във връзка с Covid-19 е добре все пак, преди да предприемем пътуване, да проверим, какви са изискванията в съответната държава и дали има нови такива, първо за нас хората, а след това и за животните, които ни придружават. Иначе, необходимите документи за пътуване в чужбина с домашен любимец, са регламентирани от Европейския съюз и са общо 5 на брой - поставен микрочип и европейски паспорт на животното, в който се поставят стикерите на направените ваксини, са два от най-важните. Важно е също така, всеки домашен любимец да бъде ваксиниран против бяс, като ваксината трябва да бъде направена минимум 21 дни преди пътуването. Освен тези документи, в повечето държави се изисква и така нареченият „здравен сертификат“ на животното или декларация за здравното му състояние. Важно е да правим сезонното обезпаразитяване на домашните любимци, независимо, дали ще пътуваме зад граница с тях или не“ – обясни д-р Иванова. Тя съобщи още, че засега не се изискват тестова за Covid-19 за животни или подобни документи, защото коронавирусите, от които страдат животните, са съвсем други от този в момента.

Ветеринарният лекар коментира и доколко е удачно да ходим на море с домашния любимец, като най-често това е куче.

„Най-важното е винаги да носим със себе си вода и купичка за вода, за да не отива животното да пие от солената вода, защото това обикновено води до стомашни проблеми. Другото важно е да осигурим сянка на домашния любимец, защото при тези високи температури, те лесно прегряват“ – посъветва д-р Марина Иванова, според която, дали да водим кучето си на море, зависи и от неговия темперамент.

Според нея, има животни, които не обичат водата, а други които обичат да се къпят с нас, редно е да се съобразим и с околните около нас хора, да не оставяме домашния любимец да ги притеснява.

По отношение на опасността от прегряване или получаване на топлинен удар на домашния любимец, д-р Иванова посъветва да го наблюдаваме и при първи симптоми, като учестено дишане, вялост и липса на енергия, да потърсим ветеринарен лекар.

„Никога, през лятото,  не оставяйте домашния любимец сам в затворен автомобил, дори и за 5 минути, защото това може да бъде фатално за него. Добре е да проверим предварително, дали плажът, който ще посетим е достъпен и за домашните любимци, това зависи и за хотела, в който ще отседнем“ – допълни още д-р Марина Иванова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с д-р Марина Иванова:Галерия

Вижте още

Хората с увреждания намират социална и икономическа подкрепа в ТПК

Фестивал под надслов „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“ се проведе в Благоевград. Домакин бе Югозападния т университет „Неофит Рилски“ , а поводът – 125 години  от създаването на първата Трудово – производителна кооперация (ТПК) в България. Още от своето създаване , производителните кооперации са важен фактор..

публикувано на 29.09.20 в 19:48
Д-р Г. Маждраков

Д-р Г. Маждраков, кардиолог: Сърцето боли, не губете време, а потърсете специалист!

Днес е Световния ден на сърцето. По традиция на 29 септември всяка година Световната сърдечна федерация чества този ден. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. В България тази година той се провежда под мотото „Използвай сърцето си, за да победиш..

публикувано на 29.09.20 в 14:44

Още ученици и учител с COVID-19 в Пиринско, огнище в два шивашки цеха в Благоевград

Увеличават се случаите сCOVID-19 в Благоевградска област – 169  са новоинфектираните  през изтеклата седмица. За предходната те са 145.  22-ма са хоспитализирани, на домашно лечение  – 147 лица. В интензивния сектор са 5 пациенти в средно тежка форма, 38 са излекуваните. В здравния час на Радио Благоевград обобщението направи д-р Веселка Мончева,..

публикувано на 29.09.20 в 12:59

Как работи коучинг подходът в родителството?

Много често родителите се нуждаят от съвет, подкрепа или една добра дума. На помощ в такъв момент е коучът. Това е човек, който помага на родителя да открие отговорите, които са в него, ресурсите, които са му необходими за решаване на конкретното предизвикателство, както и да се наслади пълноценно на удоволствието да е родител. „..

публикувано на 29.09.20 в 11:09

Липсват противогрипни ваксини в по-голямата част от аптеките в Благоевград

Тази сутрин обиколихме 8 аптеки в Благоевград, както част от големи вериги, така и малки. Обиколихме ги в търсене на противогрипни ваксини – не намерихме в нито една от тях. Фармацевтите ни увериха, че са дали заявка и в зависимост от наличността в лекарствените складове, ще получат определен брой ваксини. Или поне така се надяват, тъй като търсене..

публикувано на 29.09.20 в 09:38

Първи сватбен танц– необходимост, зрелище, мода или традиция?

Отговорът не е едностранен, но едно е сигурно – той съществува и е част от ритуалите. Като за начало се започва с избор на песен. „ Музиката е възможно най-различна. Най-добре е да е песен, която наистина харесвате. Да не е клише. Няма определени стандарти, че щом е сватба значи трябва така да бъде – като някаква класическа..

публикувано на 28.09.20 в 20:06
Румен Томов

Правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов не са прекратени

Правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов не са прекратени. Това потвърди той пред Радио Благоевград, след решението на  Конституционния съд, които отхвърли искането за обявяване на текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация като противоконституционни. След като беше избран за кмет на Благоевград Румен..

публикувано на 28.09.20 в 17:10