Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Румен Кондев: При увеличение на болните в благоевградската болница ще бъде обособено ново COVID отделение

10 болни с COVID-19 са хоспитализирани към момента във Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград, 2-ма са в отделението „Уши, нос, гърло“ с отрицателни PCR тестове. За деня няма постъпили болни в отделението.

 „Всички отделения за лечение на коронавирус в болницата са почти пълни. Във Вътрешно отделение няма и места. Добрата новина е, че днес ще бъдат изписани 3-ма пациенти, които са в добро състояние. Контролните им PCR тестове са отрицателни, рентгенографиите са с обратно развитие на пневмоничните огнища. Добро е състоянието и на болните, които лекуваме. Имат оплаквания от безсилие, кашлица, но нито един от тях няма температура, което е добър показател. По указания трябва да ги лекуваме поне 10 дни и в зависимост от състоянието им – могат да бъдат изписани.“ – така коментира обстановката във Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград д-р Румен Кондев, завеждащ отделението. Той уточни, че пада възрастовата граница на заболелите – между 40 и 50 години е възрастта на пациентите в отделението.

Медикът отново напомни, че при най-малко неразположение, свързано с температура, кашлица, гражданите незабавно да се обърнат към личния си лекар.

Според д-р Кондев непрекъснатото увеличаване броя на инфектираните се дължи на факта, че не се спазват противоепидемичните мерки. „Много голяма част от хората не вярват във вируса, който причинява тежки пневмонии. Хубаво е, че голям процент протичат безсимптомно, но се разпуснаха много от задължителните предпазни мерки, които бяха предприети. Най-вероятно по заведения, дискотеки  не се спазват никакви мерки. Неглижирането  им води до повишаване на  инфектираните с COVID-19“.

Към момента има нормални количества от всички медикаменти за лечение на пневмонии.

Вчера се е състояла среща с ръководството на МБАЛ – Благоевград, на която е уточнено, че при увеличаване броя на болните ще се наложи още едно отделение да бъде закрито като действащо и да се преструктурира като COVID отделение.

„Работим в трудно време, много са натоварени всички отделения –  сестри и лекари. Моментът е изключително труден, но ние сме се отдали на тази професия и нямаме право да се оплакваме. Трябва да си вършим работата“ – каза в заключение д-р Румен Кондев, завеждащ  Вътрешно отделение при МБАЛ – Благоевград.

Д-р Румен Кондев в интервю на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл – > Вижте още

29-и ден на протести в Благоевград

Малко след 19 часа за 29-и пореден път благоевградският площад „Георги Измирлиев“ беше огласен с възгласи „Оставка“. И тази вечер, традиционно десетки благоевградчани се събраха пред сградата на Община Благоевград, за да изразят недоволството си от управлението на страната ни, да поискат оставката на правителството и главния прокурор Иван..

публикувано на 09.08.20 в 20:00

Неповторимата Йорданка Христова представя новата си песен „Ще те срещна ли…“

Една от най-обичаните певици на България – неповторимата Йорданка Христова, само преди броени дни финализира работата по най-новата си песен  - „Ще те срещна ли…“. Нежна, лятна, романтична – песента вече е факт и радва музикалните фенове. Новата песен на Йорданка Христова е по музика и стихове на Иван Беловски, аранжиментът е дело на..

публикувано на 09.08.20 в 14:56
Проф. Пламен Павлов

Професор Пламен Павлов: Осъзнатото е свобода

“Един човек, който не може да осмисли това, което става, няма как да бъде свободен. Историята, когато е вярно прочетена, вярно осмислена, може да бъде само едно упование за бъдещи резултати.“  – с тези думи на професор Пламен Павлов завършва разговорът в предаването за история и национална култура на Радио Благоевград „Изгрей зора“, излъчвано всяка..

публикувано на 09.08.20 в 12:51

Безплатно посещение на музейните обекти в Сандански и Мелник за гостите на хотелите в общината

Като антикризисна мярка в условията на коронакризата, Археологическият музей в град Сандански обяви за безплатно  посещението на неговите обекти от гостите на хотелите в общината. Музеят предоставя тази възможност вече  два месеца и има хотели, които се възползват от нея. „ От близо 50 хотела в общината, не всички работят и не всички са..

публикувано на 09.08.20 в 12:06

„Септември“ разби илюзиите на „Литекс“

Завърналият се във Втора футболна лига отбор на „Септември“ (Симитли) зарадва своите привърженици с категорична победа с 2:0 над  „Литекс“ (Ловеч). И двата гола бяха на две от новите попълнения: в 10-ата минута Владимир Гогов  с плътен удар от границата на пеналта  отбеляза първото попадение, а в 36-ата Руслан Иванов  от идентично положение за втори..

публикувано на 09.08.20 в 10:00

Савина Топурска: Вече го има този заряд, тази искра, и няма да се откажем

Младата Савина Топурска участва в протестите от самото им начало – в Благоевград, също и в София, и принадлежи към онези будни българи, които живеят зад граница, но са действено съпричастни към съдбините на Отечеството и реалните му проблеми. В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска в предаването за изкуство и култура „Арт..

публикувано на 08.08.20 в 21:29

Бронз за Лили Гоцева при суперконкуренция

Над 800 състезатели по спортно ориентиране от 55 български клуба участваха в тридневните международни състезания за Купата на България край гр. Шумен.Този турнир и сега мина при възможно най-силна конкуренция. Победител при мъжете стана Николай Димитров от "Браун Тим" (Велико Търново), следван само на 20 секунди от Иван Сираков от "Вариант 5"..

публикувано на 08.08.20 в 14:52