Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Серафим: Съвършенството на всички добродетели се намира в образа на Света Богородица

На 15 август почитаме Успението на Пресвета Богородица – един от 12-те големи християнски празници, на който православни и католици почитат Дева Мария като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище.

  „Майката Божия Света Богородица присъства  в нашия живот, в живота на народа ни и чрез множеството нейни икони и стенописи в храмовете ни. Всяко християнско семейство пази нейния образ в своя дом. Защото  дълбоко в съзнанието ни като християнски народ е залегнала православната ни вяра, която без почитта към Света Богородица е немислима. Упованието към Майката Божия винаги е неразделна част от ежедневието на българите“- каза в интервю за Радио Благоевград Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

  Култът и преклонението пред Света Богородица е един от най-разпространените при българите, като дълбоко вкоренено у нас е нейното милосърдие. Тя закриля всички ни и присъства в живота на всеки православен християнин. Самата тя казва „Радвайте се, защото аз съм с вас през всички дни“.

  „На 15 август влизаме в храма, защото това е нейния най-голям празник – Успение на Света Богородица, или нейното преселване във вечността – от временен живот в Царството небесно. Това събитие е много знаменателно и изпълнено с много поуки, разбира се, дава ни много упование и надежда, защото вярваме, че Света Богородица  е винаги с нас. Почитта ни към нея е винаги като към майка, защото при кръста, когато беше разпнат Господ Иисус Христос, до него стоят двама души  - неговата майка Света Богородица и любимия му ученик Свети Йоан Богослов. Последните думи на Спасителя от кръста са от много голямо значение, защото те са насочени именно към това ,че Света Богородица става майка на всички ни, на целия човешки род, а в лицето на Свети Йоан Богослов Господ предоставя всички свои верни чеда да бъдат осиновени и да бъдат чеда на неговата майка. Това трябва да помним винаги, че Господ Иисус Христос сам ни е дал възможността да бъдем чеда и негови, но по този начин и на неговата Пречиста майка. Затова е толкова обичана Света Богородица като наша родна майка, почитаме я и възлагаме огромната си надежда и цялата си любов на нейното молитвено застъпничество“.

   Във времето на сериозни изпитания имаме повече от всякога необходимост от нейната подкрепа. Какво трябва да променим и ние в делата си човешки, за да получим благодатната помощ на Света Богородица, как да следваме нейния светъл пример?

  „Образът на Света Богородица изисква малко повече внимание от наша страна. Така, както изучаваме образите и характера на отделни герои, на значими обществени личности, и се опитваме да подражаваме на някои техни черти, с които ни поучават – в много по-голяма степен трябва да насочим такова внимание и към образът на Света Богородица. А той е образ на съвършеното смирение, на съвършено търпение и съвършена любов.  Съвършенството на всяка една добродетел може да бъде намерено в образа на Света Богородица.

  Когато я почитаме, когато отидем в храма и виждаме нейната икона, за да и се помолим , трябва да си спомним тези нейни характерни черти и да съпоставим себе си с този свят нейн образ и да помислим до каква степен, и въобще можем ли да направим някакво сравнение и това трябва да ни мотивира към старание да се опитаме да подражаваме на тази нейна добродетелност и по този начин подражавайки, ние ще се доближаваме до нея. По този начин нашите молитви ще бъдат с  много по-голяма сила и действие. И точно обратното: когато се молим и не правим нищо по отношение на това да се променим и изграждаме в себе си тази добродетелност, към която ни призовата и Света Богородица, дръзновението ни ще е много по-слабо и няма да имаме надежда, когато отправяме молитвите си. Най-характерното може би е, че тя ни показва образът на любовта , загрижеността към други, което е нещо много необходимо в нашето съвремие, за да надмогнем себелюбието, егоизмът, гордостта си и да се отнасяме с любов към своите ближни“.

  Послание на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим:

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит СерафимВ деня на Успението на Божията майка пожелавам и отправям молитви за всички православни християни от богоспасяемата Неврокопска епархия, да бъдат изпълнени сърцата на всички ни с вяра, надежда и любов. Тези три добродетели, които най-съвършено се разкриват в образа на Света Богородица.

  Отправям молитви и пожелавам на всички да бъдем под нейния покров. Това означава да живеем така, че да бъдем жива, неразделна част от Църквата, която е тяло Христово. Благодарение на това, ние ще бъдем под покрова на Божията майка. Всичко това можем да осъществим в нашия живот, когато се опитваме исе стараем да подражаваме, да живеем и според тези добродетели, на които ни учи и Света Богородица.

  Да не забравяме и винаги да помним, че тя е винаги с нас! Както всяка майка винаги мисли за своите чеда, бди над тях и винаги се грижи те да получават най-доброто и най-полезното в своя живот. В много по-голяма степен това се отнася до Света Богородица, която има всесилни молитви, велико дръзновение пред Господа и чрез нея можем да получим всичко онова, което ни е необходимо – а това е да ни дарува здраве, да ни дарува вяра и любов, с която да се отнасяме помежду си и да живеем в единството на тази вяра, в която Господ ни е приобщил към себе си“.

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим можете да чуете в звуковия файл – > 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44

Иван Узунов: Борбата с дезинформацията става все по-трудна

Проектът “Млади разбивачи на градски митове” обедини усилията на  Сдружение “Безопасни детски площадки”,  “ВАМО” ЕООД – Благоевград и Асоциацията по дигитален активизъм с ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” и Национална хуманитарна гимназия  „Св. св. Кирил и Методий“ (Бивша Солунска) в..

публикувано на 10.07.24 в 10:06

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ "Никола Вапцаров" в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична..

публикувано на 09.07.24 в 13:37

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка.  Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130. „Изминалият сезон за театъра беше труден, но много..

публикувано на 08.07.24 в 15:38

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори" изграждат в петричкото село Коларово

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори", предназначен предимно за игра на децата, ще бъде една от новите придобивки за жителите и гостите на петричкото селото Коларово. Съоръжението ще бъде изградено по проект, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Съоръжението ще допринесе и за по-добра визия на входа и изхода на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Щетите за България от липсата на депозитна система са огромни – и за хората, и за природата

Веки ден в нашата страна се изхвърлят два милиона пластмасови бутилки. „ И това не са просто купените и употребените, а това са изхвърлените не където трябва пластмасови бутилки “, уточни  в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева от екип „Нулеви отпадъци“ на сдружението „За Земята“. Неправителствената организация от години анализира..

публикувано на 08.07.24 в 10:18