Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Митрополит Серафим: В тези дни първо да молим Св.Йоан и занапред да закриля и да спасява българския народ

Неврокопски митрополит Серафим

Днес е един от трите дни, в които Православната църква почита Свети Йоан Рилски – денят на неговото успение. „Още приживе, Св. Йоан е бил със загриженост за целия свой народ и това го установяваме като отворим неговия завет. Една от заръките, които оставя на монасите на Рилския манастир е да не забравят своите единородни и винаги да им помагат за духовното израстване и за спасението на техните души. Винаги да се молят и да се застъпват за тях. Това показва загрижеността на Св. Йоан Рилски и желанието му неговият народ да се извисява духовно, да се просвещава, да живее в единство и да има своето благополучно развитие напред. Още повече това се изразява след успението му.“ –  каза за Радио Благоевград  Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, който припомни важното значение на Рилската Света обител като център на нашата духовност, на нашето народностно съзнание. „В годините, когато не сме имали държава, Рилският манастир е онова духовно ядро, което съхранява нашата идентичност и като българи, и като православни християни.“

Светецът, наречен Чудотворец извършил много чудеса както приживе, така и подир смъртта си. „Светите му мощи, които почиват в Рилската Света обител продължават да са един непрестанен извор на чудеса и чрез тях всички, които пристъпват с вяра и отправят молитва към светеца, получават онази божия благодат, която им е необходима, за да се преодолеят било болести, било трудности, скърби и всякакви други обстоятелства. Но на първо място нека да молим в тези дни и в днешния празник, Св. Йоан  и занапред да закриля и да спасява българския народ, от който и той произхожда. Това е първото, което всеки един трябва да изпроси от светеца .“– подчерта Неврокопският митрополит Серафим.

Разговор на Райна Ванчева с Неврокопския митрополит Серафим можете да чуете в звуковия файл:Вижте още

Веган фестивал на солидарността събира почитатели на екологичния начин на живот

Веган фестивал на солидарността ще събере десетки любители на екологично чистата храна и биопродуктите. Това ще се случи два уикенда поред –  преди и след Международния ден на правата на хората и останалите живи същества, който се отбелязва на 10 декември. Организатори на инициативата са редица колективи и организации от Солидарната мрежа..

публикувано на 03.12.20 в 14:10
Бойко Гренцке

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван , но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже , не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да..

публикувано на 03.12.20 в 13:31

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха  традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. От..

публикувано на 03.12.20 в 13:22

В село Логодаж се подготвя подписка

Жители на село Логодаж недоволстват от идеята за бъдещо изграждане на приют за бездомни кучета в района на селото.  Кметът на селото Пламен Червенков е получил информация от общината за подготвяния терен. Според него той е неподходящ. Намира се близо до селото в район, в който вече немалко жители на селото и на Благоевград са закупили парцели...

публикувано на 03.12.20 в 12:16

Виктория Георгиева: Предстои тепърва да избираме песента за Евровизия 2021

Виктория Георгиева - VICTORIA, ще бъде българският представител на 65-тото издание на Евровизия, което ще се проведе през 2021 година. Тя трябваше да представи страната ни на Евровизия 2020 в Ротердам с песента “Tears Getting Sober”, но музикалната надпревара беше изместена за 2021 година заради пандемията от коронавирус в Европа. „И..

публикувано на 03.12.20 в 11:14

"Декември без отпадъци" или как и природата да празнува с нас

Декември е месец на празниците, но това води и до изхвърляне на огромни количества отпадъци. Затова 25 неправителствени организации започнаха кампанията „Декември без отпадъци“, чиято цел е да намалим свръхконсуматорството и разхищението на храна и не само.​ По думите на Данита Заричинова от екологичното сдружение "За Земята" о коло..

публикувано на 03.12.20 в 10:16

Дела чрез видеоконферентна връзка в Окръжен съд – Благоевград

Чрез видеоконферентна връзка ще се водят делата в Окръжен съд – Благоевград. Това е част от мерките които предприема съдът в условията на пандемия. „Едно от основните условия, за да бъде реализирана електронна връзка в гражданския процес, е страните-участници да са изразили изричното си съгласие. Всяка страна може да поиска да участва в..

публикувано на 02.12.20 в 17:33