Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-облекчени условия за модернизиране на малките стопанства

От 17 юли до 18 септември 2020 г. се приемат проекти предложения за кандидатстване по подмярка 4.1.2. „Инвестиции за земеделски стопанства по тематична програма за развитие на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) Националната служба за съвети в земеделието изготвя безплатно проектни предложения на всички желаещи земеделски стопани.

Целта на програмата

„Това е програма за подпомагане на малките земеделски стопанства и осигуряване на инвестиции за модернизиране на техните ферми. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 17.30 ч. на 18 септември, тази година“ –  съобщи за Радио Благоевград Стилиян Рупов, началник на Областната служба за съвети в земеделието – Благоевград.

Финансовото подпомагане

Бюджетът на Програмата е 5 000 000 евро.

Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 1 250 евро. Максималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 25 000 евро, а за проекти представляващи колективни инвестиции 70 000 евро.

Облекчени изисквания за кандидатите

„Изискванията към кандидатите са доста облекчени, което позволява на повече земеделски стопани да се възползват от тази възможност. Отпада изискването за процент земеделска дейност от предходен период, както и необходимостта от представяне на годишна данъчна декларация за миналата година“ – уточни още експертът.

Основните условия за кандидатстване

Основно изискване към бенефициента е да има регистрация като земеделски стопанин по Наредба 3 от 1999 г. за поддържане на Регистъра за земеделските стопани.

„Това е „зеленото картонче“, към него вървят анкетен лист и анкетен формуляр, както и справката за дейноста с един номер, от който става ясно, стопанинът какви култури и животни има, и в кои землища упражнява земеделска дейност. Важно е също, икономическият размер на стопанството да бъде между 6 000 и 7 999 евро включително, и над 50 на сто от стандартния производствен обем на стопанството да бъде животновъдство, плодове и зеленчуци или етерично-маслени и лекарствени култури. Другото важно нещо е да са собственици, арендатори или наематели на цялата налична в земеделското стопанство земя, и собственици или ползватели на животновъдните обекти“ – обясни Стилиян Рупов

Какво се подпомага?

Предоставят се дейности за проекти, които водят до подобряване на цялостната дейност на земеделското сотопанство, чрез подобряване и модернизиране на наличните производствени активи, подобряване на предпазарната подготовка, създаване или презасаждане на трайни насаждения – дървесни насаждения, лозя , медоносни растения. Отпускат се средства също и за повишаване на енергийната ефективност в малките стопанства, производство на бионерегия за нуждите на стопанствата и като голям процент, за инвестиции в машини и оборудване.

Как се подават документите?

Всеки, който има желание да се възползва от финансовата възможност на подмярка 4.1.2. за модернизиране на малките земеделски стопанства, може да подаде своето проектно предложение лично в регионалните офиси на Националната служба за съвети в земеделието по местоживеене или онлайн.

„Изискването е при нас да се подпише самото заявление, след това всички останали документи могат да бъдат подадени онлайн. Стремим се да бъдем максимално полезни и безопасни в условията на коронавируса. Към момента, интересът към тази подмярка, предвид епидемията, е на едно средно ниво. Хората се обаждат по телефона, търсят информация, минават и лично, стремим се да бъдем максимално полезни и безопасни за всички, които искат да се възползват от нашите услуги“ – коментира още Стилиян Рупов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Стилиян Рупов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37
Снимка: Диана Димитрова

Благоевград през погледа на туриста

Диана Димитрова е родом от Шумен, но живее със семейството си в Добрич. Преди да станат родители, тя и съпругът й не спират да пътуват и да опознават различни кътчета от страната ни. След появата на децата, си обещават, че тази жажда към нови знания, приключения и емоции няма да спре и както в българската класика "С деца на море", семейството е в пълен..

публикувано на 24.08.24 в 09:41

Напрежение и отлагания: Конституционни дилеми пред новото правителство

Изпращаме една бурна и динамична седмица, с редица върешнополитически събития, които коментирахме в обзорното издание на предаването "Събуди деня". Седмицата започна с отказа на президента да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, мотивиран от решението на премиера Горица Кожарева да запази вътрешния министър Калин Стоянов на поста му...

публикувано на 23.08.24 в 11:21

Общински съветници в Благоевград влязоха в спор заради предложението за увеличение на заплатите

На фона на бурната вътрешнополитическа обстановка в страната, един сюжет, свързан с местната власт, привлече вниманието на обществеността в Благоевград. Дали да бъдат увеличени заплатите на общинските съветници в града? В началото на седмицата две общински съветнички – Антония Сивикова и Ваня Кромбоа – публично се разграничиха от предложението за..

публикувано на 23.08.24 в 10:54

"Кюстендил има сърце" с нова кауза: Закупуване на линейка за областната болница

Сдружение „Кюстендил има сърце“ навърши една година от учредяването си. Най-сладката и най-трудната година за неговите създатели, които поставиха началото на ред инициативи. Сега им предстои най-мащабната такава – събиране на средства за оборудвана линейка, която да обслужва нуждите на областната болница в Кюстендил. Оказва се, че тя не разполага със..

публикувано на 22.08.24 в 12:26
Петър Славов

Петър Славов за Конституционните промени и текущата политическа ситуация

Петър Славов, юрист и бивш депутат, изрази мнението си в предаването “Събуди деня”, относно последиците от промените в Конституцията и текущата политическа ситуация в България. Той коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство, предложено от Горица Кожарева.  Според Славов, президентът е..

публикувано на 21.08.24 в 11:48
Румен Петков

Румен Петков: Политическата катастрофа е следствие от правния нихилизъм и некомпетентността на политиците

Бившият вътрешен министър и председател на партия АБВ Румен Петков, определи последиците от промените в Конституцията като „политическа катастрофа“. В предаването "Събуди деня" Петков подчерта, че страната вече не се намира в криза, а в катастрофа, причинена от „правни нихилисти и политически безбъдници“.  Според Петков промените в Конституцията,..

публикувано на 21.08.24 в 11:30