Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В пространството на язовирите у нас има много потопени села

„Потопеното наследство“ – това е проект, по който работят специалисти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Изследват се „чашите“ на язовирите, изградени преди доста години за решаването на водните проблеми на територията на цялата страна. Много стари махали и селища са изчезнали. Например на територията на язовир „Кърджали“ са потопени 15 села и махали. 

Интересна е и историята на язовир „Студена“. Там са потопени две села, предвидено за потопяване е било и трето село, което при строителството се е оказало извън язовира и досега съществува. 

По ирония на съдбата в потопените села са родени поетите Константин Павлов и Борис Христов. Селата са се наричали Витошко и Крапец. За разкритията на учените и историята на изчезналите села в страната, изчезнали при строежите на язовирите у нас, чуйте разговора на Иван Лазов с ръководителя на проекта гл.ас.д-р Лина Гергова.


Вижте още

„Орлетата“ стартираха контролите с разгром над „Марек“

При студено време и на тежък терен на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград „Пирин“ надигра „Марек“ с 5:1 в първа контрола от зимната си подготовка. Грузинецът Гурам Гщелиани отбеляза първия гол за домакините в 4-та минута след слаба намеса на дупнишкия вратар Евгени Спасов.  Нападателят на „Марек“ Веселин Любомиров изравни в 10-та минута с..

публикувано на 19.01.21 в 15:48
Д-р Огнян Митев

МБАЛ – Благоевград се подготвя за планов прием на пациенти

„През последните 2-3 седмици рязко намаляха хоспитализираните в МБАЛ – Благоевград. В момента възстановяваме отделенията, като отбелязвам, че 50% от леглата остават за лечение на COVID-19. Една част от тях са запълнени, защото все още имаме пациенти. Повечето от тях са за долекуване и са пред изписване. Постепенно започваме да възстановяваме..

публикувано на 19.01.21 в 14:16
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева: Поставят втората доза ваксина на медиците в Пиринско

„За изминалата седмица 179 лица са потвърдени с COVID-19 в Благоевградска област. Запазва се тенденцията за ниска заболеваемост в цялата област. Ако направим сравнение с преди две седмици – само със 6 случаите са повече. Намаляват и хоспитализираните – от 179 случая само 34 са хоспитализирани в болнични заведения, 15 са в интензивни отделения...

публикувано на 19.01.21 в 14:09

Хакатон за медийна грамотност учи учениците как да се справят с информационния хаос

Асоциация за развитие на София и ДЗЗД „Обучение“ организират хакатон за създаване на нестандартни и креативни кампании за повишаване на медийната грамотност.  В хакатона могат да участват ученици на възраст от 15 до 19 години с отношение, умения и идеи в областта на цифровите медии, дизайна, комуникацията, журналистиката, които учат в едно и също..

публикувано на 19.01.21 в 12:49

Слънце и студ до петък, дъжд и високи температури през почивните дни

Тази седмица започна с много студено време и  температури до минус  15 в някои населени места. В следващите дни предстои постепенно затопляне, каза в интервю за Радио Благоевград синоптикът в НИМХ Анастасия Кирилова.  Днес денят започна с мразовито време и с температури от около минус 10, минус 12 на места до минус 5 градуса. През деня температурите..

публикувано на 19.01.21 в 12:25

Работата при ниски температури

Началото на работния ден. Един от поредицата мразовити зимни дни с минусови температури. Нашият екип започва проверка кой работи в студа.  Най-напред спираме на една строителна площадка. Работниците са „на оперативка“ около техническия ръководител на обекта. От него научаваме, че вече трети ден на строежа не се работи. Дейността ще се възобнови..

публикувано на 19.01.21 в 12:24

Оцеляващият туризъм

Пандемията нанесe сериозен удар на туризма в България. Туристическата екосистема бе сериозно засегната от строгите ограничения върху движението и пътуванията, наложени след избухването на пандемията от коронавирус. След първия локдаун и последвалото лятно отпускане на противоепидемичните мерки, ситуацията със спасяването на българския туризма беше..

публикувано на 19.01.21 в 12:13