Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемните родители и техните проблеми

Професия, с чиято помощ се изкарват пари, ли е приемното родителство? Или по-скоро призвание, на което трябва да посветиш време, емоции, опит и грижа? Отговорът на тези въпроси зависи много от мотивацията на хората, които искат да станат приемни родители и най-вече на онези, които ги обучават, оценяват и одобряват, коментира пред Радио Благоевград Цвети Радулова, приемен родител. Самата тя е майка на дъщеря. Решението да стане приемен родител идва след излъчен по телевизията материал за живота на децата в дома в Могилино:

Трудно е да вземеш такова решение, ако си на ясно какво ти предстои. Ако не си на ясно се взима лесно. Много от моите колеги, включително и аз, с лекота сме влезли в тази наша мисия. Спомням си много добре първата среща. Беше преди около 7 години. Аз бях в изключителна еуфория. Тогава все още бях с представата, че всичко ще е пълна идилия, много лесно ще се случат нещата. Спомням си, че тя беше в град, който беше далеч от моя роден град. През целия път преливах от една емоция в друга. Емоции на крайностите. Първият път, когато влязох в стаята, където е тя, аз почти не я забелязах. Беше свита на едно мъничко олющено столче и беше наистина много силна емоция. Не очаквах нейната реакция и не бях подготвена за това. Аз очаквах, че тя ще ме гушне, ще ми се довери и веднага ще се създаде една връзка - уникална, но всъщност тя бе тревожна, уплашена“, разказва Цвети Радулова.

Цвети до момента е била приемен родител на шест деца – 4 момиченца и 2 момченца. Някои от тях са я наричали „мамо“:

Тук е тънката граница. Аз съм разговаряла с психолози, които са работили дълги години с приемни родители и самите те са били приемни родители и е много важно детенцето да знае, че ти си мама, но си мама Цвети. Онази истинската мама тя ще се появи в някакъв момент и тя е МАМА. Ние сме просто човекът, който ги води по пътя и мама сме тогава, когато те се опитват да бъдат като всички останали деца на детската площадка, за да покажат, че и те имат майка“, пояснява Цвети.

Моментът на раздяла е труден тогава, когато родителството е мисия, призвание, а не работа за заплата. За повечето приемни родители тя е такава, но Цвети Радулова признава, че има и хора, за които това е просто професия:

„По време на обученията ни казват, че ние не трябва да изграждаме емоционална връзка с децата, а трябва просто да гледаме на грижата си към тях като на професия. Смело мога да заявя, че през цялото си време аз съм била непрофесионалист по отношение на обичта и грижата. На обич може да се научи само чрез обич.За повечето хора е мисия, но сред нас има и хора, за които е професия. Те се отличават по останалите по самото дете, за което се грижат“.

Приемното родителство у нас все още трудно си пробива път. А проблемите пред тези родители не са никак малко, подчертава Цвети:

Един от основните проблеми е социалната политика. Ние даваме сигурност на децата. Правим го, за обществото са много пари, но всъщност това са обидно малко пари. Не ни дава право да се разболеем, да бъдем биологични родители, ако решим да бъдем. През моето приемно родителство ми се наложи да се сблъскам с диагнозата рак. Аз докато бях болна, аз нямах право на болничен. Нямах право и да работя като приемен родител. Целият ти личен живот е разглеждан под лупа. Не можеш да пътуваш просто така, импулсивно. Не можеш да смениш областта, в която живееш, защото ние сме включени в регистър за приемни родители, но само за областта, в която сме удобрени“.

Цялото интервю с Цвети Радулова чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44