Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Художникът Пламен Капитански: На "Преподобна Стойна" ми се случи енергиен спектакъл

Само преди ден стана ясно, че са отпуснати средства за ремонт на пътя Катунци-Златолист, новина, която се чакаше години наред, както от местните, така и от туристите. Осигурени са малко над 4 млн. лева. Инвестиционният проект предвижда основен и комплексен ремонт на пътния участък с дължина 6,8 км., по който се стига до храма "Свети Георги" в село Златолист, където е живяла Преподобна Стойна - едно от най-посещаваните места в Югозапада. 

Поклонническият туризъм е един от най-развитите в България. Страната ни е известна с лечители и пророци, които се почитат от хората като ненадминати церители и първокласни закрилници. Безспорно, феноменалните способности на много от тях са били доказвани неведнъж и признавани дори от световни учени и заклети скептици. Една от почитаните неканонизирани светици е именно Преподобна Стойна. 

През тази година от печат излезе и книгата "Чудесата на Стойна Преподобна - стари и нови свидетелства". Първата част от книжката e с автори Румен Леонидов, Валентина Измерлиева и Петко Иванов, а във втората участие имат художникът Пламен Капитански, Стоилка Димитрова и администраторите на страницата "Преподобна Стойна" в социалната мрежа - всеки един от тях, свързан със светицата по някакъв начин. 

Как и защо през 1999 година художникът Пламен Капитански се озовава в Златолист и изрисува стенописа на "Св. Георги" над вратата в храма, чуйте в интервюто на Елеонора Тахова с твореца, който е и един от авторите на новата книга за неканонизираната светица.

Видео от мястото можете да видите ТУК

Галерия

Вижте още

Започна националната скринингова кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!"

Своеобразен старт на капанията бе даден в11 ч. пред сградата на община Самоков от представители на организаторите – Български лекарски съюз, българското дружество по офталмология и Байер България. В рамките на инициативата мобилен очен кабинет ще посети общо 42 населени места в страната, в периода между 10 май – 16 юли 2021 г. „Тази..

публикувано на 11.05.21 в 15:26

Болните с COVID-19 в Пиринско намаляват, отделенията се връщат към нормалната си дейност

„Продължава тенденцията за намаляване на случаите с COVID-19 в Благоевградска област. През изтеклата седмица са регистрираните случаи са 200.  Сравнени с данните отпреди 2 седмици – инфектираните са със 107 по-малко. От тези 200 случая, 144 са на домашно лечение и наблюдение, 56 са хоспитализирани в болница. В интензивните отделения в момента се..

публикувано на 11.05.21 в 14:38

Рестартирай Европа: Стартира първата за европейския пазар дигитална платформа за обучение на механици

Младият предприемач Крис Младенов основава първата за европейския пазар дигитална платформа за обучение на механици, която се превръща в първия индивидуален български проект, в който са инвестирани милиони. През последната година сме подложени на огромни промени, които събуждат нуждата да придобиваме нови знания, които да превърнем в..

публикувано на 10.05.21 в 10:29

Проф. д-р Иванка Станкова: „Химията е магия, тя е предизвикателство“

Днес българските химици честват своя професионален празник. По този повод ви срещаме с проф. д-р Иванка Станкова, заместник- ректор по научно-изследователската дейност и докторантското развитие в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, ръководител на Катедра „Химия“ във висшето училище. Водещ: Проф. Станкова, първо да ви честитя празника, да..

публикувано на 10.05.21 в 10:17

Екзотичната цигуларка Tanya Strings събра преживяванията си по света в “Always with me”

Вдъхновена от колорита на своите пътешествия около света, една от най-обичаните ни цигулaрки създаде своята първa авторска песен в звездна колаборация с трикратната носителка на награди „Грами“ Тифани Ред. След 17 години международни успехи, Таня Стрингс  се завръща на българската сцена, за да се превъплъти в артиста, който винаги е мечтала да..

обновено на 09.05.21 в 14:51
Кирил Алексиев и Чавдар Ангелов

Д-р Чавдар Ангелов: Голямото послание на тази изложба е, че българската армия е една от институциите, на които се крепи и се дължи независимостта и суверенитета на българската държава

  В навечерието на 6 май в зала „Временни изложби” на Регионалния исторически музей в Благоевград беше открита гостуваща фотодокументална изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли...”. Създадена е за 143 години от Освобождението на България и е в чест на българските опълченци, които взимат участие в Руско-турската освободителна война, а..

публикувано на 09.05.21 в 12:21

Ангел Бондов: „Избери водата“, включи се в почистването около водоемите в цялата страна!

„Водата е един от най-ценните ресурси, който има на тази планета. Всички трябва да бъдем загрижени за нея, тъй като тя е свързана с нашето здраве и живот“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Ангел Бондов от „Грийнпийс“- България . Екологичната организация е инициатор на национална кампания за почистване около водоемите в цялата страна. 37 са..

публикувано на 09.05.21 в 10:45