Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Мончева, РЗИ Благоевград: Само 4 са новорегистрираните с COVID-19 в областта

Само 4 са новорегистрираните лица с COVID-19 на територията на област Благоевград за изминалото денонощие – каза за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ при РЗИ Благоевград. „Статистиката за изминалата седмица обаче показва леко завишение на заболелите в сравнение с предходния седемдневен период.От 24 до 31 август потвърдените новорегистрирани лица с COVID-19 са 137. От тях само 13 са хоспитализирани, останалите са на домашно лечение или с безсимптомно протичане на заболяването, което е много добър показател. Настанените в болнични заведения са в сравнително добро състояние, но някои от тях са с бронхопневмония.“ – уточни д-р Мончева, която припомни, че PCR тестове се правят само на лица с грипоподобни симптоми и на такива, които са били в много близък контакт със заболели.

За периода най-много са потвърдените случаи в Благоевград  – 42, в Гоце Делчев са 15, в Петрич – 9, в Сандански – 5, в Разлог – 3, в Банско – 2. Останалите са разпръснати дифузно в много населени места из цялата област.

В училищата са взети всички мерки – осигурени са дезинфекционни препарати и хора, които ще извършват дезинфекция, учениците ще имат плаващи междучасия, за да не се събират на едно място по едно и също време и ако всеки спазва тези мерки няма да имаме такава висока заболеваемост“ –  допълни д-р Мончева.

Чуйте в звуковия файл разговора на Райна Ванчева с д-р Веселка Мончева:


Вижте още

Георги Рупчев: "Беше голяма земя..."

Има хора, които белязват цяло едно поколение – като усмивка, като бръчка, като лице, като хоризонт. Има автори, които сами са цяло поколение. Такъв беше и е Георги Рупчев. Предлагаме ви да чуете как той четеше първата част на своето "Голямата земя": Георги Рупчев е роден на 02.09.1957 година в София. Завършва гимназия в родния си град (1975) и..

публикувано на 28.11.20 в 13:06

Общо 11 са общините в страната, които не са включени в Областните водни асоциации

Сред тях са и общини от Югозападна България.  С решение на Общинския съвет в Сапарева баня общината отказа да влезе във водната асоциация на Кюстендилска област. До 25-ти ноември бе общественото обсъждане на подготвените промени в Закона за водите.  Според новите разпоредби, ако бъдат приети от Народното събрание, се предвижда всички общини..

публикувано на 27.11.20 в 17:23

Добре подготвеният автомобил дава сигурност на пътя през зимата

Добре е да помислим с какви гуми ще се движим през зимните месеци, когато температурите са ниски, а при снеговалежите доста по-подходящи са зимните гуми.  Сега законът не ни задължава да поставяме зимни гуми на автомобила. Изискването е да има поне 4 мм дълбочина на протектора, но е добре да се знае, че зимната гума е с по-различен вид..

публикувано на 27.11.20 в 17:18

Нов Център за бездомни кучета ще бъде изграден край Благоевград

„Нов приют за бездомни животни към Фондация „Център Оскар и Лора-2019“ ще бъде изграден догодина в землището на благоевградското село Логодаж“ – съобщи за Радио Благоевград управителят на Фондацията Бойко Гренцке. Преди 18 години, Бойко изгражда първия си Приют за бездомни животни, наречен „Център за временно пребиваване на пострадали..

публикувано на 27.11.20 в 14:46

Д-р Димитър Маникатов: Държавните пари за рехабилитация след COVID-19 да се превеждат директно на здравните центрове и санаториуми

Над 73  балнео и рехабилитационни центрове, както и уникални места в природата има на територията на Благоевградска област, в които може да се предлага успешен здравен туризъм.  Информацията за тях и възможностите за тяхното популяризиране в цяла Европа е благодарение на един проект между България и Северна Македония, в който участваха здравни..

публикувано на 27.11.20 в 14:17

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“ организират Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България ,  сдруженията КАЖИ  и  На Ти с Природата . Събитието ще се проведе онлайн , на 27 ноември , във времето от 15 до 17 ч. „На фона на продължаващите тревожни информации от Европа, че все..

публикувано на 26.11.20 в 12:34

Дара Екимова: Не се смятам за известна, а за разпознаваема

Талантлива, упорита и емоционална певицата Дара Екимова знае, че тепърва ще взема своите житейски уроци и гледа нагоре към мечтите си, които са много, много високо. Дара е от звездно семейство - баща и е покойният Дими от „Сленг“, а майка и известната PR - Ива Екимова. „Това, че съм от звездно семейство и помага, и тежи. Не бих..

публикувано на 26.11.20 в 12:27