Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Емпатия 2020“ по програма „Жан Моне“ единствено в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград

ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е единственият български университет, който спечели проект „Емпатия 2020“ по програма „Жан Моне“, част от „Еразъм +“ на Европейската Комисия. Целта му е да повиши знанието за европейската култура през 20-и и началото на 21-и век сред  бакалаври, магистри и докторанти. В рамките на тригодишния проект ще бъде създаден сайт и издаден сборник с академични разработки. В него ще бъдат включени между 70 и 80 студенти от различни курсове и факултети. Ръководител на проекта е проф. Мирослава Кортенска, която представи проекта в ефира на Радио Благоевград.

Проф. Кортенска: Това е европейски успех за нашата наука и нашия университет. Нашият проект е класиран между първите 20 от 240 спечелили проекти. Поне двойно повече са тези, които са кандидатствали. Програмата „Жан Моне“ е доста елитарна, доста трудна за реализиране. За нас резултатът е добър. Ние ще обучаваме в продължение на три години с проф. Йоана Спасова от БАН магистри, студенти, докторанти от ЮЗУ „Н. Рилски“ по програмата „Емпатия 2020“. Ще споделим европейски опит по отношение на културата и изкуствата през 20-и и началото на 21-и век. Студентите ще получат на ниво европейско качество знания за емпатия, за присъединяване към тези ценности, които носи културата на Европа.

Водещ: Това ли стои в основата на проекта?

Проф. Кортенска: Да, всъщност ние имаме такива обучителни курсове във Факултета по изкуствата за културата на 20-и век. С този проект гостувах по програма „Еразъм“ и изнасях курса в чужбина, а сега вече ще обучаваме и наши студенти по теми, по които ние по-късно ще направим сайт, за да бъде по-достъпно знанието за по-голям кръг хора, да не остане само в този тригодишен курс. По програма „Жан Моне“ имаме и научна част. Ние трябва да издадем един сборник с нашите изследвания, публикации във връзка с темата за културата на 20-и и началото на 21-и век и какви са нейните влияния специално в България и Източна Европа.

Водещ: Колко студенти ще обхванете в този тригодишен курс?

Проф. Кортенска: Ще бъдат между 70 и 80 през трите години. Програмата стартира сега, с откриването на новата учебна година. Така е по проект. През тези три години ние ще обучаваме хора от най-различни курсове и профили, които се занимават с процесите в културата от Факултета по изкуства.

Водещ: Финансирането какво е?

Проф. Кортенска: Финансирането не е голямо, то е във връзка с преподавателската част и след това с издателската част и правенето на сайта. Финансирането е някъде около 70 000 евро. То ще се раздели в трите години. Тук не става въпрос за печелене на голяма субсидия, а за печелене на нещо престижно. Ние за втори път кандидатстваме с проф. Спасова и вече имаме резултат.

Бих искала чрез вашата медия  да призова наши студенти с интерес към проблемите на изкуствата и културата по време на модерната епоха и постмодерната, нещо много актуално, много интересно, визуално, атрактивно, да проявят интерес и да се включат сами, да заявят своето участие по този проект. Ние ще допускаме и допълнително студенти, които искат да се включат в програмата. Това са много интересни теми, атрактивни, например за видеоарта, непознати форми за модерно изкуство или за попарта. Те са по-малко познати форми на модерно изкуство, които са много популярни в Европа и целия свят. Ние ще можем да привлечем и по-широк кръг от хора чрез конференция, да се видят някои последни постижения на постмодернизма. Няма да се занимаваме със скучни неща, а с атрактивни форми на съвременно изкуство и вече новата култура как се формира през 21-и век.

Интервюто с проф.Мирослава Кортенска можете да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44