Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р М. Баймакова: Симптомите на Западнонилската треска са сходни с COVID-19

Д-р Магдалена Баймакова

  Между 28 август и 3 септември тази година държавите-членки на Европейския съюз съобщиха за 37 случая за инфекция с  WNV/Западнонилска треска/ при хора. Гърция – 23, Италия 7, Испания 5 и Румъния 2. Всички случаи са съобщени от райони които са били засегнати през предишните сезони на предаване. Тази седмица два случая са съобщени от Гърция – 1 и Испания 1. Няма съобщения за случаи на инфекция с WNV или смъртни случаи при хора от съседните на ЕС страни. Има ли случаи в България със Западнонилска треска?

  „В България към  този момент няма регистрирани случаи. По данни на Европейския център за контрол и превенция на болестите през този сезон се наблюдава пик, от началото на сезона са 159 човешки случаи. В България няма регистриран случай,  въпреки, че ни сме близо до рискови зони като Гърция – особено северната и част, Румъния. Вирусът циркулира, но в периода на пандемия, тъй като повечето случаи са безсимптомни, не се търси това заболяване“ – каза в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“  гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедрата по инфекциозни болести във Военномедицинска академия – София.

  Западнонилската треска е вирусно заболяване от т.нар. трансмисивни болести. „В случая говорим заболяване, предавано чрез комари. Комарите са вектор и чрез ухапване, ако те са инфектирани с вируса, могат да заразят хората. Вирусът циркулира между комарите и птиците. Хората, които извършват надзора следят за заболели птици –гарвани, сойки, сови, ястреби, които се заразяват помежду си като предават заболяването пак  чрез комарите. Включвайки комарите в общата картина – те са малкия играч, който успява да пренесе вируса и да подържа циркулацията на вируса и съответно да заразява и хората“.

   В повечето случаи инфекцията е безсимптомна при хората. Един от пет инфектирани развива температура, поради това  може да се асоциира с летен грип, тъй като са налице сходни симптоми – температура, мускулно-ставни болни, гадене, повръщане, общо неразположение. „Някои от тези симптоми са характерни и за covid-19 и става още по трудно човек да се ориентира. Големите проблеми са свързани с неврологичните прояви – менингит, енцефалит, полиомиелит. От тези хора с невроинвазивна форма  при 1 от 10 може да се стигне до смърт. Тези, които ще оцелеят развиват продължително време остатъчни неврологични прояви – слабост в крайниците, хронична умора“.

  Лечението на заболяването не е специфично, фокусът е патогенетичното и симптоматично лечение.

  Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване разпространението на комарите в населените места. Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. „Не трябва да позволяваме в домовете ни , в открити помещения, да се задържа вода. Когато излизаме навън, ако не сме със защитно облекло – да използваме репеленти. Ако намерим умрели птици, трябва да сигнализираме властите и да не ги пипаме с голи ръце“.

  Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Магдалена Баймакова:


Вижте още

Старата любов ръжда не хваща

  За 17-ти път Благоевград днес бе домакин на автомобилен ретропарад на площад „Македония“. Негов организатор е автомобилен клуб „Пирин“ (Благоевград) с председател Андрей Андреев. Любов, грижа и традиция – три причини да съхраняваш паметта на отминалите десетилетия. Андрей Андреев скромно отбеляза, че спазването на традицията е част от..

публикувано на 19.09.20 в 15:03

3D филми разкриват забележителностите в Белица

Започна заснемането на два рекламни филма, чиято цел е да популяризрат туристическа дестинация Белица. В 15-минутните ленти ще бъдат представени културни и природни обекти, както и нематериалното културно наследство на общината. Това информира Мая Падарева, секретар на местното читалище, което реализира поредната стъпка от спечеления проект..

публикувано на 18.09.20 в 18:02

Творчески ателиета, хубава музика и кино под звездите с „Лаго фест“ в Самоков

За втора поредна година парк „Лаго“ ще бъде пространството с притегателна сила за любителите на хубавата музика, на креативните идеи, на спорта и забавните образователни игри. Това обещават организаторите от фондация „Сийд“ и младежкото сдружение „Хъб-а“, подкрепени от община Самоков. Входът за атрактивното събитие за всички жители и гости на..

публикувано на 18.09.20 в 17:34

Отношението към селското училище като към свой дом е една от причините за оцеляването

Основно училище „Христо Ботев“ в село Невестино е единственото в общината.  Причината за това е в демографската криза, която обезлюди селата  и стана причина за закриването на училища, заради липса на ученици .  Сега в училището се учат 18 деца от общината. Останалите ученици идват от Кюстендил. От училището  днес  се осигурява..

публикувано на 18.09.20 в 17:10

Интересът у нас към чужди висши учебни заведения не намалява

Това показва изследване на една от  консултантските агенции,  които помагат на желаещите да помагат на кандидатите да учат в чужбина.  Интересът към конкретни специалности зависи от конкретната страна и езика на обучение. 30 % от кандидатите за Великобритания, Германия и Австрия избират специалност в областта на бизнеса – бизнес мениджмънт,..

публикувано на 18.09.20 в 17:08

Има ли бъдеще за потомствените професии?

Как да изберем професията, която ни носи не само доходи, но и удоволствие? И доколко, родителите трябва да влияят върху избора ни на професия? Това бяха част от въпросите, които дискутираха осмокласници от Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“ в Благоевград, след прожекцията на филма „Потомственият избор на професия“. Събитието бе организирано..

публикувано на 18.09.20 в 16:43

Христо Смирненски – слънчевото дете на българската поезия

На 17 септември 1898 година в град Кукуш е роден Христо Измирлиев, останал в историята с псевдонима Христо Смирненски. След опожаряването на родния му град, той се премества със семейството си в София, където работи като вестникар, репортер и писар. Но Смирненски е преди всичко и най-вече поет, сатирик и преводач. Напуска този свят, преди да..

публикувано на 17.09.20 в 21:00