Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В първия учебен ден започна националната кампания „Купи книга. Дари я на своето училище“

Акцията се организира от Асоциация „Българска книга“ , с подкрепата от Министерство на образованието. Старта на кампанията беше даден днес с първия училищен звънец. Идеята на инициативата е учениците да дарят нова книга на своето училище. С този дарителски акт децата, освен че ще споделят любимите си книги със съученици, ще се превърнат и в посланици на четенето, каза за Радио Благоевград един от организаторите Виктория Бисерова.

Желаем да провокираме у децата тяхното отношение към книгите, учението и знанието и затова избрахме първият учебен ден за начало на кампанията. Идеята е книгата да се превърне в символ на започващата учебна година, защото знаем, че това ще бъде една по-различна учебна година. Надяваме се децата не само на първия учебен ден, а и през цялата година, да занесат книга по техен избор, която да дарят на училищната библиотека“, обясни Виктория Бисерова и акцентира, че с кампанията „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ се допринася за обогатяване на училищните библиотеки и е повод за създаване на класни библиотеки. Това е един от начините да се подобри образователната и библиотечна среда в учебните заведения, коментира още Бисерова. Тя подчерта, че с включването в инициативата, при добро желание и възможности на учениците, техните родители и учители, се подкрепя и националното книгоиздаване, което също е засегнато от кризата с COVID-19.


Вижте още

Старата любов ръжда не хваща

  За 17-ти път Благоевград днес бе домакин на автомобилен ретропарад на площад „Македония“. Негов организатор е автомобилен клуб „Пирин“ (Благоевград) с председател Андрей Андреев. Любов, грижа и традиция – три причини да съхраняваш паметта на отминалите десетилетия. Андрей Андреев скромно отбеляза, че спазването на традицията е част от..

публикувано на 19.09.20 в 15:03

3D филми разкриват забележителностите в Белица

Започна заснемането на два рекламни филма, чиято цел е да популяризрат туристическа дестинация Белица. В 15-минутните ленти ще бъдат представени културни и природни обекти, както и нематериалното културно наследство на общината. Това информира Мая Падарева, секретар на местното читалище, което реализира поредната стъпка от спечеления проект..

публикувано на 18.09.20 в 18:02

Творчески ателиета, хубава музика и кино под звездите с „Лаго фест“ в Самоков

За втора поредна година парк „Лаго“ ще бъде пространството с притегателна сила за любителите на хубавата музика, на креативните идеи, на спорта и забавните образователни игри. Това обещават организаторите от фондация „Сийд“ и младежкото сдружение „Хъб-а“, подкрепени от община Самоков. Входът за атрактивното събитие за всички жители и гости на..

публикувано на 18.09.20 в 17:34

Отношението към селското училище като към свой дом е една от причините за оцеляването

Основно училище „Христо Ботев“ в село Невестино е единственото в общината.  Причината за това е в демографската криза, която обезлюди селата  и стана причина за закриването на училища, заради липса на ученици .  Сега в училището се учат 18 деца от общината. Останалите ученици идват от Кюстендил. От училището  днес  се осигурява..

публикувано на 18.09.20 в 17:10

Интересът у нас към чужди висши учебни заведения не намалява

Това показва изследване на една от  консултантските агенции,  които помагат на желаещите да помагат на кандидатите да учат в чужбина.  Интересът към конкретни специалности зависи от конкретната страна и езика на обучение. 30 % от кандидатите за Великобритания, Германия и Австрия избират специалност в областта на бизнеса – бизнес мениджмънт,..

публикувано на 18.09.20 в 17:08

Има ли бъдеще за потомствените професии?

Как да изберем професията, която ни носи не само доходи, но и удоволствие? И доколко, родителите трябва да влияят върху избора ни на професия? Това бяха част от въпросите, които дискутираха осмокласници от Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“ в Благоевград, след прожекцията на филма „Потомственият избор на професия“. Събитието бе организирано..

публикувано на 18.09.20 в 16:43

Христо Смирненски – слънчевото дете на българската поезия

На 17 септември 1898 година в град Кукуш е роден Христо Измирлиев, останал в историята с псевдонима Христо Смирненски. След опожаряването на родния му град, той се премества със семейството си в София, където работи като вестникар, репортер и писар. Но Смирненски е преди всичко и най-вече поет, сатирик и преводач. Напуска този свят, преди да..

публикувано на 17.09.20 в 21:00