Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха "Летопис" по повод 100-годишнината на благоевградския театър

8
Снимка: Елеонора Тахова


На тържествена церемония във фоайето на Драматичния театър "Никола Вапцаров" бе представен "Летопис", посветен на 100-годишнината на институцията. Целият екип на театъра, както и представители на културни и образователни институции, жители и гости на града, уважиха събитието. На специална видеостена бяха прожектирани всички заглавия, играни от благоевградския театър през последните 100 години.

Първият човек, който си закупи "Летопис", бе театралният педагог и режисьор доц. Златко Павлов, който каза:

"За мен това е една памет, която трябва да остане. И се радвам, че Елена Илиева се е занимавала с този невероятен, колосален труд. Това е ценност, която често ще разлиствам. Това е преклонение пред паметта на големите ни артисти и режисьори, които са били в този театър."

Драматургът Елена Илиева започва създаването на "Летопис" през 1982 година, a в подготовката на книгата се включват и нейни колеги от театъра, които помагат с информация за стари пиеси, програми и т.н.

"Когато започнах да събирам тази информация, не мислех че ще бъда тук до 100-годишнината на театъра. Преди две години донесох на директора Маргарита Мачева летописа на Сливенския театър и й казах: "Погледни колко е хубав, хайде да направим и ние!". И тя: "Да, но ние нямаме тази събрана информация." Аз й казах, че я събирам 30 години. Точно тогава Министерството на културата подпомагаше финансово театрите, които ще празнуват 100-годишнина. Тя беше отишла да разговаря с тях и те й бяха казали: "Каква 100-годишнина, този театър е пред закриване!", защото театърът не беше в добро финансово състояние. Въпреки това, когато им показахме моята работа, те приеха да финансират издаването и отпечатването. Така се роди тази прекрасна книга. Не очаквах, че ще бъде 700 страници", каза в интервю за Радио Благоевград авторът на "Летопис" Елена Илиева и допълни:

"Датата 15 септември е чудесна този "Летопис" да тръгне към своите читатели. Още Добри Войников нарича театъра "най-прекрасно и забавно на света училище". Първите непрофесионални актьори на този театър са били учители", каза още Илиева.

"Много е любопитно да разгърнеш тази книга и да видиш кои актьори са играли ролите във вечните класически пиеси и е много интересно, когато и на теб ти се случи да играеш тази роля. Съхраняването на паметта е изключително важно", каза заместник-директорът по административните въпроси на театъра Севар Иванов.


Драматичният театър "Никола Вапцаров" вече започна своя 101-ви сезон. 
Чуйте звуковия файл...


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28