Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представиха "Летопис" по повод 100-годишнината на благоевградския театър

8
Снимка: Елеонора Тахова


На тържествена церемония във фоайето на Драматичния театър "Никола Вапцаров" бе представен "Летопис", посветен на 100-годишнината на институцията. Целият екип на театъра, както и представители на културни и образователни институции, жители и гости на града, уважиха събитието. На специална видеостена бяха прожектирани всички заглавия, играни от благоевградския театър през последните 100 години.

Първият човек, който си закупи "Летопис", бе театралният педагог и режисьор доц. Златко Павлов, който каза:

"За мен това е една памет, която трябва да остане. И се радвам, че Елена Илиева се е занимавала с този невероятен, колосален труд. Това е ценност, която често ще разлиствам. Това е преклонение пред паметта на големите ни артисти и режисьори, които са били в този театър."

Драматургът Елена Илиева започва създаването на "Летопис" през 1982 година, a в подготовката на книгата се включват и нейни колеги от театъра, които помагат с информация за стари пиеси, програми и т.н.

"Когато започнах да събирам тази информация, не мислех че ще бъда тук до 100-годишнината на театъра. Преди две години донесох на директора Маргарита Мачева летописа на Сливенския театър и й казах: "Погледни колко е хубав, хайде да направим и ние!". И тя: "Да, но ние нямаме тази събрана информация." Аз й казах, че я събирам 30 години. Точно тогава Министерството на културата подпомагаше финансово театрите, които ще празнуват 100-годишнина. Тя беше отишла да разговаря с тях и те й бяха казали: "Каква 100-годишнина, този театър е пред закриване!", защото театърът не беше в добро финансово състояние. Въпреки това, когато им показахме моята работа, те приеха да финансират издаването и отпечатването. Така се роди тази прекрасна книга. Не очаквах, че ще бъде 700 страници", каза в интервю за Радио Благоевград авторът на "Летопис" Елена Илиева и допълни:

"Датата 15 септември е чудесна този "Летопис" да тръгне към своите читатели. Още Добри Войников нарича театъра "най-прекрасно и забавно на света училище". Първите непрофесионални актьори на този театър са били учители", каза още Илиева.

"Много е любопитно да разгърнеш тази книга и да видиш кои актьори са играли ролите във вечните класически пиеси и е много интересно, когато и на теб ти се случи да играеш тази роля. Съхраняването на паметта е изключително важно", каза заместник-директорът по административните въпроси на театъра Севар Иванов.


Драматичният театър "Никола Вапцаров" вече започна своя 101-ви сезон. 
Чуйте звуковия файл...

Галерия

Вижте още

Старата любов ръжда не хваща

  За 17-ти път Благоевград днес бе домакин на автомобилен ретропарад на площад „Македония“. Негов организатор е автомобилен клуб „Пирин“ (Благоевград) с председател Андрей Андреев. Любов, грижа и традиция – три причини да съхраняваш паметта на отминалите десетилетия. Андрей Андреев скромно отбеляза, че спазването на традицията е част от..

публикувано на 19.09.20 в 15:03

3D филми разкриват забележителностите в Белица

Започна заснемането на два рекламни филма, чиято цел е да популяризрат туристическа дестинация Белица. В 15-минутните ленти ще бъдат представени културни и природни обекти, както и нематериалното културно наследство на общината. Това информира Мая Падарева, секретар на местното читалище, което реализира поредната стъпка от спечеления проект..

публикувано на 18.09.20 в 18:02

Творчески ателиета, хубава музика и кино под звездите с „Лаго фест“ в Самоков

За втора поредна година парк „Лаго“ ще бъде пространството с притегателна сила за любителите на хубавата музика, на креативните идеи, на спорта и забавните образователни игри. Това обещават организаторите от фондация „Сийд“ и младежкото сдружение „Хъб-а“, подкрепени от община Самоков. Входът за атрактивното събитие за всички жители и гости на..

публикувано на 18.09.20 в 17:34

Отношението към селското училище като към свой дом е една от причините за оцеляването

Основно училище „Христо Ботев“ в село Невестино е единственото в общината.  Причината за това е в демографската криза, която обезлюди селата  и стана причина за закриването на училища, заради липса на ученици .  Сега в училището се учат 18 деца от общината. Останалите ученици идват от Кюстендил. От училището  днес  се осигурява..

публикувано на 18.09.20 в 17:10

Интересът у нас към чужди висши учебни заведения не намалява

Това показва изследване на една от  консултантските агенции,  които помагат на желаещите да помагат на кандидатите да учат в чужбина.  Интересът към конкретни специалности зависи от конкретната страна и езика на обучение. 30 % от кандидатите за Великобритания, Германия и Австрия избират специалност в областта на бизнеса – бизнес мениджмънт,..

публикувано на 18.09.20 в 17:08

Има ли бъдеще за потомствените професии?

Как да изберем професията, която ни носи не само доходи, но и удоволствие? И доколко, родителите трябва да влияят върху избора ни на професия? Това бяха част от въпросите, които дискутираха осмокласници от Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“ в Благоевград, след прожекцията на филма „Потомственият избор на професия“. Събитието бе организирано..

публикувано на 18.09.20 в 16:43

Христо Смирненски – слънчевото дете на българската поезия

На 17 септември 1898 година в град Кукуш е роден Христо Измирлиев, останал в историята с псевдонима Христо Смирненски. След опожаряването на родния му град, той се премества със семейството си в София, където работи като вестникар, репортер и писар. Но Смирненски е преди всичко и най-вече поет, сатирик и преводач. Напуска този свят, преди да..

публикувано на 17.09.20 в 21:00