Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорно матине „Под лозата“ в Европейските дни на наследството

Днес в кв. „Вароша“ Благоевград се събраха съставите от Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград. Те демонстрираха пред публиката своите умения в областта на песенното, танцовото и словесното изкуство.

„Акцентът тази година е наследство и образование. Центърът е такава институция, в която децата развиват своите заложби, своя творчески потенциал. Това е институцията, в която те се обучават под грижите на най-добрите педагози, преподаватели, специалисти в Благоевград. Нашите деца идват днес тук директно след ваканцията, много време не са репетирали, но се включиха с удоволствие в това матине“ – каза за Радио Благоевград Стоян Веселински от Центъра, организатор на проявата. 

Гости на празника бяха известните баби от село Логодаж. Те показаха на децата как се прави везаница от червени чушки, обясниха им как се шие дантела от конец с игла, почерпиха ги с вкусна домашна лютеница, пяха, играха хора и се забавляваха заедно.

По-късно празникът се пренесе в Летния театър, където актьорите от Общинския куклен театър Благоевград изнесоха представлението „Фолклорна магия от Пирина“.

В Дома на младостта в Благоевград се проведе още една инициатива под надслов „Родословното дърво на професиите“. Александра Ковачева, ръководител „Кариерно развитие“ сподели, че най-предпочитаните професии сред момчетата са футболист и геймър, а сред момичетата – дизайнер и ветеринарен лекар. Елиза Манова и Ема Бонева от 4 „б“ клас в V СУ „Г. Измирлиев“ Благоевград мечтаят за дизайнерска и спортна кариера.

Всички прояви бяха в рамките на Европейските дни на наследството.

Подробности можете да чуете в звуковите файлове:






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22

Местна власт и бизнес ще развиват селски туризъм в село Ключ

Петричкото село Ключ има потенциал за развитието на селски туризим. В това са убедени кметът Македонка Иванова и представителите на местния туристически бизнес, които вече реализират различни идеи това да се  случи. Красивата природа, на скътаното в полите на планина Беласица населено място, богатата история на околността, свързана с цар Самуил и..

публикувано на 25.03.24 в 11:19

Емисиите от метан трябва да бъдат намалени с 30% до 2030 година

Метанът продължава да нараства в глобален мащаб, той е вторият по значение парников газ, отговорен за около 1/3 от повишението на глобалната температура. Най-съществени са емисиите в земеделието и енергийният сектор, както и от гниещи отпадъци.   „ Има цел за намаляването им с 30% до 2030 година, подписана още през 2021 година в Глазгоу в..

публикувано на 25.03.24 в 09:12

Деца от цялата страна очакват голямото Априлско състезание по четене с разбиране

През април – месецът на детската книга, образователната платформа Книговище кани децата от цялата страна да се включат в националното Априлско състезание по четене с разбиране. Онлайн съревнованието започва в 00.00 часа на 1 април на knigovishte.bg и ще продължи до 30 април. През своите детски профили в платформата децата решават..

обновено на 24.03.24 в 13:47