Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици и учители в три благоевградски гимназии с COVID-19

    „Имаме сигнали за Математическата, Строителната и Икономическата гимназии в Благоевград за ученици и учители, които са инфектирани с COVID-19. Днес ще направим проверка на място за състоянието им и ще установим контактните лица“–заяви в интервю за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Благоевград. По думите и при заразените учители най-напред ще се установи в колко от класовете преподават и тогава ще се вземе решение дали да са под карантина отделни паралелки, или ще се затвори цялото училище и да се премине на дистанционно обучение.

  През изминалата седмица има новоинфектирани с COVID-19 лекари и медицински сестри от областта – 2 медицински сестри и 2 санитарки от МБАЛ-Благоевград, 1 стоматолог от гр. Якоруда и 1 медицинска сестра от град Гоце Делчев.

  Д-р Мончева обобщи потвърдените случаи  с COVID-19 за изминалата седмица в Благоевградска област: 145 са носителите на вируса, от тях 23 са хоспитализирани в болнични заведения, 122 са под домашна карантина – лекуват се вкъщи, или са само вирусоносители. Изписани са 33, в интензивния сектор са 4, те са усложнена клинична картина.

  „Най-много са инфектираните в град Гоце Делчев. Там в момента в Инфекциозно отделение на болница „Иван Скендеров“ се лекуват 21 лица, във Вътрешно отделение – 10.

  В Инфекциозно отделение на МБАЛ-Благоевград се лекуват 14 лица, във Вътрешно отделение са 8.  В МБАЛ „Пулс“ – 5. Има и много случаи, които са със съмнение за инфекцията, но към момента не са потвърдени.

  От потвърдените за днес 25 случая с COVID- за областта, преимуществено са в Благоевград и гр. Гоце Делчев“ – обобщи д-р Мончева.

       Д-р Веселка Мончева можете да чуете в звуковия файл – > 


Вижте още

Следващото заседание на Общинския съвет в Благоевград трябва да бъде на 27-ми ноември

Една от причините за отлагането на поредното заседание на Общинския съвет в Благоевград е пандемията от COVID-19, но отдавна в работата на Общинския съвет има сериозен проблем с липсата на сътрудници.  По принцип документите за заседанията на съвета, на комисиите, оформянето на решенията и на протоколите са необходими четирима сътрудници. От..

публикувано на 30.10.20 в 17:26

Трябва да се вземат мерки за чистотата на въздуха

През последните дни преминаващите по второкласния път между Дупница и Кюстендил виждат черните кълба дим, които се вият над високия комин на ТЕЦ „Бобов дол“.  Според специалистите това са кълба дим, които се получават при изгарянето на мазут. Той служи за разпалване пещите. Това обяснение не се приема от еколозите – това потвърди в интервю за..

публикувано на 30.10.20 в 17:20

Поздрав за Деня на народните будители през погледа на учениците

По нестандартен начин, учениците от Националната хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ в Благоевград отбелязват тази година Деня на народните будители. Заради въведеното онлайн обучение, част от инициативите, посветени на празника, също са онлайн. На сайта на учебното заведение и в социалните мрежи са публикувани видео изпълнение на..

публикувано на 30.10.20 в 13:52

След контакт със заразен с коронавирус – какви са стъпките?

Рекорд след рекорд - заразените с коронавирус в страната ни нарастват през последните седмици, а здравната ни система започва да се задъхва. Ако до преди месеци само бяхме чували, че някъде в България има заразени, то днес почти всеки познава хора, които са болни или са били заразени. Температура, кашлица, загуба на вкус и/или обоняние, хрема,..

публикувано на 29.10.20 в 16:14

Полицаи от Благоевград излязоха на мълчалив протест

„Въпреки, поканата от министъра на вътрешните работи за разговор на 2 ноември, ние не отменихме днешния протест, не отменяме и националния, обявен за 8 ноември“- съобщи Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, по време на протеста на колегите му от Областната дирекция на МВР – Благоевград. По време на..

публикувано на 29.10.20 в 15:00

„История на България“ от 1761 г.

По повод  Деня на народните будители Сдружение „Българска история“ издава „История на България от 1761 г.. Трудът на Блазиус Клайнер предшества с една година „История славянобългарска“. Редактор на изданието е Теодор Борисов, който даде повече подробности в разговор с Елизабет  Александрова. Водещ: Г-н Борисов, кой е Блазиус Клайнер?..

публикувано на 29.10.20 в 13:24

Мечките в Парка край Белица се готвят за зимен сън

„Подготовката на мечките за зимния сън по принцип започва още от юни месец, но точно сега мечките стават най-неактивни, защото започват подготовката са зимната си летаргия“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица. Той уточни, че захранването на мечките вече приключва, тези, които си..

публикувано на 29.10.20 в 11:54