Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова форма на изкуство ли е интернет поезията?

Интернет и социалните медии вече са неизменна част от ежедневието ни, а заедно с това и новите форми на изкуство. Съвременният човек на изкуството има възможност да изразява себе си по множество различни начини. Това може да стане чрез пърформанси, хепънинги, флуксуси и всякакви пространства, в които може да се изрази съвременния художник или поет например. Социалните мрежи се превръщат не само в място, където младите хора могат да показват себе си и да комуникират, те стават място, където всеки може да изразява себе си. Искра Нончева, по полулярна в социалната мрежа като Иси, събира хиляди последователи и почитатели на стиховете, които пише.

Пиша от трети клас и първо започнах с едни малки детски приказки. Имаше период, в който бях спряла да пиша, но се случи нещо и започнах отново. Започнах и да публикувам в социалните мрежи и видях, че се харесва. Хората споделят, че откриват себе си в моите текстове, но се надявам да намират и забавната страна.“, споделя Искра.

Като нова форма на изкуството, така може да определим интернет поезията. Споделянето на текстове в социалните мрежи обаче има две страни – положителна, но и отрицателна, предупреждава младата писателка:

Помогнаха ми социалните мрежи. То от там се и тръгна. Определено помагат, но колкото помагат, толкова и ощетяват понеже има хора, които публикуват без нашето име и това винаги ме е дразнило. Контактувам и с много млади автори, творящи в социалните мрежи“.

Искра Нончева е автор на книгата „Аз съм Иси“. На мнение е, че публикуването на текстовете в интернет не отблъсква читателите да притежават книгата, а напротив:

Колкото повече публикуваш в интернет, толкова повече искат да го вземат в ръце. Виждам, че младите хора четат. Връща се модата на четенето.“, твърди Иси.


Интервюто с Искра Нончева за предаването "Звездопад в Благоевград" чуйте в звуковия файл => Вижте още

Следващото заседание на Общинския съвет в Благоевград трябва да бъде на 27-ми ноември

Една от причините за отлагането на поредното заседание на Общинския съвет в Благоевград е пандемията от COVID-19, но отдавна в работата на Общинския съвет има сериозен проблем с липсата на сътрудници.  По принцип документите за заседанията на съвета, на комисиите, оформянето на решенията и на протоколите са необходими четирима сътрудници. От..

публикувано на 30.10.20 в 17:26

Трябва да се вземат мерки за чистотата на въздуха

През последните дни преминаващите по второкласния път между Дупница и Кюстендил виждат черните кълба дим, които се вият над високия комин на ТЕЦ „Бобов дол“.  Според специалистите това са кълба дим, които се получават при изгарянето на мазут. Той служи за разпалване пещите. Това обяснение не се приема от еколозите – това потвърди в интервю за..

публикувано на 30.10.20 в 17:20

Поздрав за Деня на народните будители през погледа на учениците

По нестандартен начин, учениците от Националната хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ в Благоевград отбелязват тази година Деня на народните будители. Заради въведеното онлайн обучение, част от инициативите, посветени на празника, също са онлайн. На сайта на учебното заведение и в социалните мрежи са публикувани видео изпълнение на..

публикувано на 30.10.20 в 13:52

След контакт със заразен с коронавирус – какви са стъпките?

Рекорд след рекорд - заразените с коронавирус в страната ни нарастват през последните седмици, а здравната ни система започва да се задъхва. Ако до преди месеци само бяхме чували, че някъде в България има заразени, то днес почти всеки познава хора, които са болни или са били заразени. Температура, кашлица, загуба на вкус и/или обоняние, хрема,..

публикувано на 29.10.20 в 16:14

Полицаи от Благоевград излязоха на мълчалив протест

„Въпреки, поканата от министъра на вътрешните работи за разговор на 2 ноември, ние не отменихме днешния протест, не отменяме и националния, обявен за 8 ноември“- съобщи Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, по време на протеста на колегите му от Областната дирекция на МВР – Благоевград. По време на..

публикувано на 29.10.20 в 15:00

„История на България“ от 1761 г.

По повод  Деня на народните будители Сдружение „Българска история“ издава „История на България от 1761 г.. Трудът на Блазиус Клайнер предшества с една година „История славянобългарска“. Редактор на изданието е Теодор Борисов, който даде повече подробности в разговор с Елизабет  Александрова. Водещ: Г-н Борисов, кой е Блазиус Клайнер?..

публикувано на 29.10.20 в 13:24

Мечките в Парка край Белица се готвят за зимен сън

„Подготовката на мечките за зимния сън по принцип започва още от юни месец, но точно сега мечките стават най-неактивни, защото започват подготовката са зимната си летаргия“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица. Той уточни, че захранването на мечките вече приключва, тези, които си..

публикувано на 29.10.20 в 11:54