Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

102 сигнала срещу работодатели отчита мобилното приложение на КНСБ

Седмицата от 21 до 25 септeмври е посветена на  европейската кампания за деклариран труд.

Проблемът с нарушаване на правата на работното място не е нов. КНСБ повече от десет години с различни инициативи и кампании се бори с нарушаване на трудовите права и сивата икономика”,  заяви на днешната пресконференция Силвия Христова, временно изпълняваща длъжността Областен координатор на  КНСБ. На срещата  бяха отчетени и сигналите от новото мобилно приложение VOX.  По време на кампанията през 2019 година „Сивото убива“ стартира платформата на КНСБ.  Към настоящия момент мобилното приложение има над 100 хиляди сваляния от интернет, информира в.и.д. Областен координатор на КНСБ – Благоевград Силвия Христова.

 “Това приложение е изключително полезно, тъй като то работи 24 часа, денонощно. Самите работници и служители могат да подават сигнали за неспазени техни права дори и след работно време. Приложението е абсолютно анонимно и безплатно. До този момент сигналите са 108 броя, от тях само 6 са позитивни“, обясни синдикалният областен координатор Христова.

62 броя от анонимните сигнали, подадени в платформата VOX, са препратени към институциите – Главна инспекция по труда, НАП и Комисията за защита на потребителите.

Най-голям е броят на негативните сигнали, получени от служители и работници, ангажирани в сферата на търговията и услугите.  Основно те са за неплащане на работни заплати , осигуровки, за работа без трудов договор или за т.нар. феномен „заплата в плик“ . Това съобщи още Силвия Христова.

Обикновено съветва нашите синдикални членове, пък и  всички граждани, че интернет страницата на НАП има калкулатор на загубите. Изписвайки zaplatavplik.bg се отваря този калкулатор и всеки един гражданин може види какво евентуално губи, получавайки заплатата си в плик“, поясни Силвия Христова. На днешната пресконференция стана ясно, че във връзка със запознаване на младежите с трудовите им права продължава съвместната инициативата на КНСБ и Синдиката на Българските учители – „Моето първо работно място“ .

Чуйте в звуковия файл репортажа на Агнес Манова:

Галерия

Вижте още

Отново отложиха делото за дребно хулиганство на протестиращи

„За 29 октомври е отложено делото по Указа за борба с дребното хулиганство, което бе гледано днес в Районен съд Благоевград“ – съобщи за Радио Благоевград Калоян Ханджийски, по време на днешния протест под мотото „Благоевградско  –  Джумайско въстание“. Припомняме, че делото е за хулигански прояви на тримата протестиращи Калоян..

публикувано на 19.10.20 в 19:39

Как оцеляха малките къщи за гости по време на пандемията?

Пандемията от коронавирус посече туризма както у нас, така и в чужбина. И все пак се оказа, че малките населени места се радват на по-голям интерес на български туристи от по-големите курорти. Ако големите хотелски комплекси претърпяха загуби, то къщите за гости и семейните хотели станаха предпочитани. Това споделя и Дешка..

публикувано на 19.10.20 в 14:31

В Кюстендил честват празника на художниците с изложба на участниците в пленера "Свети Лука"

В художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в град Кюстендил днес бе открита изложба с творби на участниците в пленера „Свети Лука“. Творческият форум „Свети Лука” е създаден през 1993 година от Дружеството на художниците от град Кюстендил. След кратко прекъсване пленерът бе възстановен преди две години. През изминалите години в..

публикувано на 18.10.20 в 19:18

Евгения Ташева: Подкрепете петицията „Повече море, по-малко пластмаса“!

„Побързайте, ако искате да ни подкрепите! Има още съвсем малко време, за да оформим и предадем петицията както трябва“, призова от ефира на Радио Благоевград Евгения Ташева от сдружението „За Земята“. Екологичната организация, заедно с „Грийнпийс“ – България са организатори на кампания „Повече море, по-малко пластмаса“ за ограничаване на..

публикувано на 18.10.20 в 19:16
Валерия и Стойчо Стоянови

Валерия Стоянова ни пренася в един по-добър свят с песента „Възвръщане“

"Възвръщане" е новата авторска песен на 13-годишната Валерия Стоянова и популярният музикант Стойчо Стоянов - XS Artists, който е баща на талантливото момиче. „Много се радвам, че с песента „Възвръщане“ успяхме да запечатаме емоционалното състояние, в което бяхме, без да се промени в работния процес и без да се съобразяваме с модерните..

публикувано на 18.10.20 в 16:38

Ивайло Шопски: Не сме отдали на Ичко Бойчев уважението, което му дължим

В разговор за предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора", председателят на Пътуващо читалище "Бащино огнище" Ивайло Шопски подчерта факта, че Ичко Бойчев , макар и добре познат в района на Благоевград, все още няма националната известност и отдадена почит, които да съответстват на приноса му в борбите за освобождение и..

публикувано на 18.10.20 в 13:22

Саша Симонович:Нищо страшно не е станало!

Досегашният лидер в Югозападната футболна лига-„Беласица“/Петрич/ ,допусна първо поражение в този 11-и кръг-0:2 като гост на „Балкан“/Ботевград/.Старши треньорът на петричани Саша Симонович е категоричен,че нищо страшно не е станало.Наистина,момчетата не са направили най-добрия си мач,пропуснали са голови положения,нещата в защита не са били..

публикувано на 18.10.20 в 11:45