Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Благоевградски политици: Не беше изненада решението на КС по казуса с кмета на Благоевград Румен Томов

Снимка: Община Благоевград

Вчера Конституционният съд се произнесе, че разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация, свързана с прекратяване пълномощия на кметове при участие в търговски дружества, не е противоконституционна. Припомняме, че конституционното дело бе образувано по искане на тричленен състав на ВАС и на народни представители от БСП, за обявяване на противоконституционност на чл. 42, ал.1 т. 5. Делото има отношение към местния вот в Благоевград и случая с кмета Румен Томов.

Темата коментираха в ефира на Радио Благоевград и предаването „Събития и личности“ политиците Емил Костадинов от БСП и Станимир Радулов от ВМРО – Благоевград. Освен водещата регионална тема, двамата изразиха позицията си и по отношение на актуалната политическа обстановка в страната.

Чуйте звуковите файлове.Вижте още

Защо е добре детето да учи стихчета наизуст

Ocвeн oгрoмнoтo жeлaниe нa някoи рoдитeли дa пoкaжaт кoлкo умнo и тaлaнтливo e детето им прeд другитe мaйки, рoднини или приятeли, оказва се, че наизустяването на стихчета и песнички в ранна детска възраст е изключитeлнo вaжнo зa oфoрмянeтo нa мaлкитe дeтcки мoзъчeтa. „Още от най-ранна детска възраст, дори още в коремчето на майката се пуска музика на..

публикувано на 01.03.21 в 20:26

Андрей Новаков: Нашата цел е да имаме 6 депутата

 22-ма са кандидатите за народни представители в листата на Коалиция ГЕРБ – СДС за област Благоевград, това стана ясно след официалната регистрация на листата в РИК – Благоевград.   Сред имената има очаквани кандидатури, както и нови лица. „Изпитвам уважение към всички, които са се регистрирали към момента, за да участват в изборите. Виждам, че и в..

публикувано на 01.03.21 в 16:19
Самодейци от село Бачево

1 март е Денят на самодееца и любителското художествено творчество

На 1 март се отбелязва Денят на самодееца и любителското художествено творчество. От 1976 година датира празникът на читалищните дейци, на творците и изпълнителите на любителско творчество. Особено в малките населени места читалищата и любителските състави имат изключително значение за развитие на културния и социален живот. В това ни увери в..

публикувано на 01.03.21 в 15:33

Очакваното неочаквано: Заведенията в Благоевград се напълниха с клиенти

След три месеца на затворени врати и празни маси заради втората пандемична вълна от COVID-19 заведенията в областния град отново заработиха. В първомартенския празничен ден настъпи истинско оживление в благоевградските кафенета. В някои от тях първите посетители са посрещнати още в ранните сутрешни часове. Това установи репортерската ни проверка...

публикувано на 01.03.21 в 14:26

Подари радост и на себе си, и на хората с увреждания

За поредна година, потребителите на социални услуги в Благоевград подредиха мартенски базар с артикули, изработени от тях в часовете по трудотерапия. Базарът се намира в павилион, на партера в сградата на общината. Много усилия, знания и талант са вложени при направата на мартениците и мартенските символи, правени в продължение на близо два месеца...

публикувано на 01.03.21 в 13:29

За първи път от десетилетия са отпуснати 2 641 980 лв. за храмовете в Кюстендилска духовна околия

Правителството уважи всички искания за ремонт, укрепване, възстановяване и реставрация на храмове в Кюстендилска духовна околия, които не са ремонтирани от дълги години. Най-нуждаещ се е храмът "Успение Богородично", който се намира в Кюстендил. Храмът датира от 1816 година, в момента е подпрян с железни подпори, сумата за него е най-голяма – 1 036 552..

публикувано на 01.03.21 в 13:10

Актьорът Димитър Банчев пред "Тийн Зона": Аз съм щастлив човек!

Преди дни на сцената на Драматичен театър “Никола Вапцаров” - Благоевград, гостува постановката “Три”. Един спектакъл за търсенето на истинския път към човека, водещ към себепознание. С други думи казано - луташ се, търсиш се, понякога се намираш, в други случаи - не. Спектакълът е триединство между танц, слово и музика. Режисьор и хореограф е Мариана..

публикувано на 01.03.21 в 10:52