Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започват проверки за достъпността на уеб сайтове и мобилни приложения от обществения сектор

Стефания Мирческа – експерт в Дирекция "Стратегии и политики за електронно управление" в Държавна агенция „Електронно управление“

Държавната агенция „Електронно управление“ започва наблюдение и проверки на уебсайтове и мобилни приложения на организациите от обществения сектор за достъпност за потребителите, по-специално за хората с увреждания и възрастните хора. Одобрена е Методология за наблюдение и проверки на достъпността от Председателя на ДАЕУ, в съответствие с установената европейска методика.

Задължените лица по Закона за електронно управление, които трябва да осигурят лесен достъп до своите уеб сайтове и мобилни приложения са административните органи от обществения сектор, лицата, осъществяващи публични функции и органи, предоставящи обществени услуги. 

Проверките започват от месец октомври 2020 година и първият етап ще приключи през декември следващата година. В този първи период ще бъда проверявани минимум 215 сайта от значимост за хората с увреждания – общински администрации, банки, образователни институции и други.

По тази тема, на 28 септември – Международния ден на правото да знам – в предаването "Днес" на Радио Благоевград гостува Стефания Мирческа – експерт в Дирекция "Стратегии и политики за електронно управление" в ДАЕУ. Тя уточни, че всяка организация има възможност да си направи самооценка на съответствието на сайта спрямо заложените критерии. Това може да стане чрез предложен от Европейската комисия автоматичен безплатен инструмент, достъпен онлайн.  

В проверките агенцията ще разчита и на приноса на хора с увреждания, които ще извършват тестване на интернет страници със спомагателните технологии, които те използват. Първоначално ще се извършва т.нар. опростено наблюдение, което ще установява бариерите, които пречат на хората с увреждания да достъпват уеб съдържание.

В ефира на Радио Благоевград Стефания Мирческа даде информация за проведения на 23 септември европейски форум на хора с увреждания, на който България и Швеция са били единствените страни, допуснати за представяне на резултатите до момента по темата за достъпността на сайтовете. Еврокомисарите, отговарящи по темата са похвалили нашата страна за направеното до момента и са отбелязали, че България е първата страна, която в предстоящите проверки на уеб сайтовете ще включи хора с увреждания. Презентацията на българската страна е била единствената, адаптирана по критериите за достъпност.

Стефания Мирческа можете да чуете в звуковия файл – > 

Вижте още

„Орлетата“ стартираха контролите с разгром над „Марек“

При студено време и на тежък терен на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград „Пирин“ надигра „Марек“ с 5:1 в първа контрола от зимната си подготовка. Грузинецът Гурам Гщелиани отбеляза първия гол за домакините в 4-та минута след слаба намеса на дупнишкия вратар Евгени Спасов.  Нападателят на „Марек“ Веселин Любомиров изравни в 10-та минута с..

публикувано на 19.01.21 в 15:48
Д-р Огнян Митев

МБАЛ – Благоевград се подготвя за планов прием на пациенти

„През последните 2-3 седмици рязко намаляха хоспитализираните в МБАЛ – Благоевград. В момента възстановяваме отделенията, като отбелязвам, че 50% от леглата остават за лечение на COVID-19. Една част от тях са запълнени, защото все още имаме пациенти. Повечето от тях са за долекуване и са пред изписване. Постепенно започваме да възстановяваме..

публикувано на 19.01.21 в 14:16
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева: Поставят втората доза ваксина на медиците в Пиринско

„За изминалата седмица 179 лица са потвърдени с COVID-19 в Благоевградска област. Запазва се тенденцията за ниска заболеваемост в цялата област. Ако направим сравнение с преди две седмици – само със 6 случаите са повече. Намаляват и хоспитализираните – от 179 случая само 34 са хоспитализирани в болнични заведения, 15 са в интензивни отделения...

публикувано на 19.01.21 в 14:09

Хакатон за медийна грамотност учи учениците как да се справят с информационния хаос

Асоциация за развитие на София и ДЗЗД „Обучение“ организират хакатон за създаване на нестандартни и креативни кампании за повишаване на медийната грамотност.  В хакатона могат да участват ученици на възраст от 15 до 19 години с отношение, умения и идеи в областта на цифровите медии, дизайна, комуникацията, журналистиката, които учат в едно и също..

публикувано на 19.01.21 в 12:49

Слънце и студ до петък, дъжд и високи температури през почивните дни

Тази седмица започна с много студено време и  температури до минус  15 в някои населени места. В следващите дни предстои постепенно затопляне, каза в интервю за Радио Благоевград синоптикът в НИМХ Анастасия Кирилова.  Днес денят започна с мразовито време и с температури от около минус 10, минус 12 на места до минус 5 градуса. През деня температурите..

публикувано на 19.01.21 в 12:25

Работата при ниски температури

Началото на работния ден. Един от поредицата мразовити зимни дни с минусови температури. Нашият екип започва проверка кой работи в студа.  Най-напред спираме на една строителна площадка. Работниците са „на оперативка“ около техническия ръководител на обекта. От него научаваме, че вече трети ден на строежа не се работи. Дейността ще се възобнови..

публикувано на 19.01.21 в 12:24

Оцеляващият туризъм

Пандемията нанесe сериозен удар на туризма в България. Туристическата екосистема бе сериозно засегната от строгите ограничения върху движението и пътуванията, наложени след избухването на пандемията от коронавирус. След първия локдаун и последвалото лятно отпускане на противоепидемичните мерки, ситуацията със спасяването на българския туризма беше..

публикувано на 19.01.21 в 12:13