Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов не са прекратени

Румен Томов

Правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов не са прекратени. Това потвърди той пред Радио Благоевград, след решението на  Конституционния съд, които отхвърли искането за обявяване на текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация като противоконституционни.

След като беше избран за кмет на Благоевград Румен Томов не е прекратил търговската си дейност и заличил фирмата си до 30 дни след провеждането на избори, както предвижда Законът.

Повече от 9 месеца казусът е обект на съдебни дела, след като Общинската избирателна комисия постанови правомощията му да бъдат прекратени.

Въпросът ще бъде решен окончателно от Върховния административен съд след възобновяване на делото. Нарушил ли е или не закона Томов коментира така:

„Конституционният съд казва в своите мотиви, че няма краен срок за завършване на процедурите, има срок да се предприемат действия по заличаването на фирми и прехвърлянето им. Некоректната съдебна практика не е основание за обявяване на нормата в закона за противоконституционна. Съдебната практика, която е наложена в годините от различни съдебни инстанции е неправилна. Съдът няма право на това основание да прекратява правомощия, тъй като се накърняват гражданските права на десетки хиляди гласоподаватели“, коментира Томов.

След приключване на делото във Върховния административен съд по казуса Румен Томов, ще стане ясно дали в Благоевград ще има нови избори за кмет.

Чуйте в звуковия файл репортажа на София Златанова:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08

Психологът Денис Никифоров за справянето със стреса от пожарите и значимостта на младите хора за развитието на Благоевград

На 10 август в студиото на Радио Благоевград в предаването „Ефир за приятели” с водещ Мариана Попова, гостува Денис Никифоров – психолог и треньор по личностно и творческо развитие, редовен докторант по позитивна психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и психолог към Младежки център – Благоевград. Ключов акцент от разговора беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:56

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19

Българското неделно училище във Варшава, Полша

Симеонка Велева е преподавател с почти 20 години трудов стаж. Неразделна част от професионалния ѝ опит е работата с деца. От 2011 г. преподава в Българското неделно училище „Дора Габе“ във Варшава, Полша. Неделното училище в полската столица се посещава от около 45-50 деца. От три години има открит филиал в Краков, където учениците са от 12 до 15..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Двете лица на войната в Украйна

С експерта по международни отношения проф. д-р Нина Дюлгерова коментирахме случващото се в Украйна. Настъплението на руските войски е отдавна коментирана тема. В последните дни първо място в информационните емисии заемат действията на елитни украински части на територията на Русия. Според последните данни украинските войски са завладели около 1000..

публикувано на 14.08.24 в 09:55