Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Г. Маждраков, кардиолог: Сърцето боли, не губете време, а потърсете специалист!

Д-р Г. Маждраков

Днес е Световния ден на сърцето. По традиция на 29 септември всяка година Световната сърдечна федерация чества този ден. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. В България тази година той се провежда под мотото „Използвай сърцето си, за да победиш сърдечно-съдовите заболявания“. Над 64 милиона души в света страдат от това заболяване, у нас пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди.

В  интервю за здравния час на Радио Благоевград инвазивният кардиолог д-р Г. Маждраков посочи, че днес хората са по-информирани заради многото източници на информация. „От друга страна –  ще бъда много щастлив, ако чрез този ни  разговор променим убеждението на много хора, че сърцето не боли. Преди минути имах млад пациент, малко над  на 40 години, базирайки се на това, че сърцето не боли, е ходил на работа в продължение на 1 месец с болки, които идват от сърцето и в крайна сметка е с голям инфаркт, отслабнало сърце в резултат на това, защото е чакал твърде дълго под въздействието на заблуда“ – даде пример кардиологът и уточни, че сърцето боли, дори при спешни състояния се въздейства с обезболяващи медикаменти.

Д-р Маждраков отново напомни, че тютюнопушенето е изключително вредно за сърцето,  не може да се каже обаче това за алкохола, особено ако се приема в по-умерени количества.  Дори могат да се търсят и определени ползи.

Режимът на хранене играе съществена роля при профилактиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания. „В моята ежедневна практика съм се убедил, че проблемът не е във формирането на навици, а в гъвкавостта – т.е. хората трудно осъзнават, че на 20-30 години определен навик е полезен, но на 40-50 години този навик започва да става вреден. Трудно живеем с мисълта, че тялото ни се променя във времето, и че е необходимо да адаптираме навиците си, включително и хранителните, спрямо промените, които настъпват в тялото. Това е един доста продължителен процес на непрекъснато обучение и непрекъсната промяна. Всъщност единствено промяната е постоянна и тази мисъл много ми допада“.

Ако човек няма здравословни проблеми и възрастта е под 40 години – може да посети кардиолог веднъж на 5 до 10 години. Ако обаче са налице такива проблеми, би трябвало визитите при кардиолога да бъдат по-чести – на 2-3 години, а в по-напреднала възраст – задължително всяка година. Проблемите са свързани с висок холестерол, т.нар. лош холестерол, който  се установява при изследване. И още – 70% хората с високо артериално налягане не усещат по никакъв начин, че стойностите са високи ако не го измерят и няма да потърсят лекарска грижа. „Т.е. необходима е определена базисна грижа, която всеки сам да полага за здравето си, за да може чрез определената информация да се обърне към специалист за помощ“.

Д-р Маждраков акцентира и върху заниманията със спорт. „Спортът е хубаво нещо, но крайностите не са добри, особено, когато се търсят резултати в сферата на културизма по бърз начин. За да придобие един човек тяло на културист е необходимо да има живот на културист. Дори шампионите по културизъм биха ви казали, че плочките на корема и големите мускули, всъщност се раждат в кухнята.  60-70 процента от резултатите идват от правилното хранене, и едва 30-40 процента от вдигането на големи тежести. Мнозина се подхлъзват по визуалния ефект и го търсят бързо, ползват хормони и съмнителни хранителни добавки, с които на практика си унищожават здравето“.

На прага на есенно-зимния период кардиологът посочи, че е задължителна противогрипната ваксина за пациентите с най-висок сърдечно-съдов риск, особено сега в условията на пандемия.

Спорт, рационално хранене, разходки на чист въздух – това препоръча на всички в Световния ден на сърцето д-р Георги Маждраков, инвазивен кардиолог в Медицински център „Ориндж“– гр. София.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с д-р Георги Маждраков:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55