Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да отдават под наем Стобските пирамиди

На извънредно заседание, Общински съвет – Кочериново отмени своето решение от 1 септември, с което бе дадена зелена светлина на община Кочериново да отдаде под наем паркинга и еко пътеките към Стобските пирамиди. Това стана след като областният управител Виктор Янев върна решението с мотива, че част от него е незаконосъобразно. 

Еко пътеките към Стобските пирамиди са изградени върху публична държавна собственост, която е под защита на Закона за територията. Тя не може да се продава, отдава под наем или преотдава, мотивира се губернаторът на Кюстендил. Земята в района на природния феномен Стобски пирамиди е под опеката на Горско стопанство "„Рилски манастир“. Общинските съветници се оказа обаче, че не знаели чия собственост е земята, върху която се вият живописните еко пътеки. Това заяви на извънредната сесия юристът Калин Везенков, който е председател на постоянната комисия, внесла и одобрила отдаването под наем на туристическия обект. Той обяви новото решение на комисията, с което се вземат предвид мотивите на областния управител. С пълно единодушие 11-те общински съветници гласуваха и отмениха решението си, общината да отдаде под наем паркинга и екопътеките към пирамидите.

Кметът на село Стоб, Георги Ставрев беше озадачен от развоя на събитията. Сега местните жители се чудят кой ще стопанисва обекта. 

Предстоят срещи между кмета на община Кочериново, областния управител на Кюстендил и представители на Горско стопанство „Рилски манастир“ за да обсъдят ситуацията. 

Преди време намерението на община Кочериново да отдаде под наем природния обект нажежи настроението на стобчани до червено и те скочиха срещу идеята. Направиха подписка и създадоха Инициативен комитет, който беше подкрепен от кмета Георги Ставрев. След като областният управтиел Виктор Янев върна решението и стопира желанието на общината да абдикира от пирамидите, местните жители се успокоиха. Междувременно стана ясно, че утре изтичат трудовите договори на трите служителки в Посетителски център "Стобски пирамиди". След като кметът Иван Минков прекрати трудовите взаимоотношения на общината с работещите към центъра, те вероятно ще се окажат на трудовата борса, неизвестно докога.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Лятна читалня на открито за децата в Перник

Регионална библиотека "Св. Минков" откри летните си читални на открито за малчуганите от детските градини в Перник. Първата среща на библиотекарите бе с децата от смесената група в ДГ "Родолюбче". Възпитаниците на детското заведение слушаха с интерес "Приключенията на Сърцатко". Двете книжки от поредицата са на младия автор Иван Иванов с творчески..

публикувано на 16.07.24 в 13:10

Над 100 деца се включиха в детската академия за спорт и превенция

Около стотина деца от Кюстендил се включиха през тази година в традиционната детска академия за спорт и превенция, която завърши с тържество сред природата. Програмата за работа с децата е насочена към повишаване на знанията и уменията им за справяне с трудни ситуации – бедствия, аварии, пътна безопасност, оцеляване сред природата, превенция на..

публикувано на 16.07.24 в 12:16

Започва ремонт на зоопарка в Кюстендил

До месец започва ремонт на зоопарка в Кюстендил. За ремонта на зоопарка, който не функционира от няколко години, са осигурени  5,1 милиона лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ремонтът на кюстендилския зоопарк, чакан повече от десетилетие, ще осигури нормални условия за животните. "Надявам се да бъде притегателен..

публикувано на 16.07.24 в 11:48

Продължава борбата с пожарите в Кюстендилско

Продължава гасненето на пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на селата Коприва, Цървендол и Преколница, община Кюстендил. До снощи пожарът е локализиран на 90 процента, развил се е на площ около 600 дка. В момента има само тлеещи огнища. Днес на терен са три екипа на противопожарната служба и четири - на горското стопанство...

публикувано на 16.07.24 в 11:40

Сандански изпраща плувци - шампиони на Олимпийските игри в Париж

Плувен клуб "Вихрен" с треньор Николай Вакареев изпраща свои представители на Олимпиада 2024. Шампионите Любомир Епитропов и Петър Мицин, с покрития олимпийски норматив за Париж, се присъединяват към четиримата плувци, които ще представят България. Подкрепяйки младите и талантливи надежди в спорта, кметът на община Сандански - Атанас Стоянов им..

публикувано на 16.07.24 в 11:38

10 години затвор за мъж, прострелял бившата си приятелка и бащата на децата ѝ в Благоевград

Десет години затвор наложи Окръжният съд в Благоевград на 50-годишния мъж, който в края на миналата година на детска площадка простреля бившата си приятелка и бащата на децата ѝ.  Присъдите, които получи Бисер Вехов от разложкото село Баня, са две. Едната е за незаконно притежавано огнестрелно оръжие - престъпление , за което той получава две години..

публикувано на 16.07.24 в 11:07

Иво Тренчев отново начело на ФК "Пирин"

ФК "Пирин" Благоевград избра новия треньор. Орлетата залагат на познато име. Начело на зелените застава Иво Тренчев, който води отбора в началото на миналия сезон. Тренчев е бил начело на "Пирин" и през 2015 и 2019 година. Това ще е четвърти период за него начело на благоевградчани. „Да, така е. Залагаме на Иво Тренчев за нов старши треньор. Той е..

публикувано на 16.07.24 в 10:28