Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дърводобивни и дървопреработвателни фирми поискаха помощ от държавата

Представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми поискаха помощ от държавата на среща с директора на Югозападното държавно предприятие в Благоевград инж. Дамян Дамянов. „Още в понеделник с решенията и предложенията от срещата ще бъде запозната министър Десислава Танева. Според мен 90% от тях са  реално изпълними и ще бъдат приложени още в началото на тръжния сезон. Няма да бъде субсидия, а вид подпомагане на фирмите, което не мога да обещая аз, по-скоро от Министерството на икономиката, Министерския съвет. Но във всички случаи мисля, че ще има разбиране, тъй като доста браншове получиха помощи, и би било редно да се помогне“ – каза инж. Дамянов.  Той  уточни, че помощта на ЮЗДП се изразява в това, че са  премахнали авансовите вноски и са позволили те да се ползват авансово, т.е. гаранцията да се ползва като авансова вноска и са направили всички възможни облекчения за бизнеса. Но има необходимост от допълнителни помощи.

На срещата са между ръководството на ЮЗДП и представителите на дърводобивните и дървопреработвателните фирми са уточнени количествата дървесина, които ще бъдат предложени през 2021 година, приоритетните търсения, видовете тръжни процедури, които се предпочитат.

Венцислав Стоименов е собственик на дърводобивна фирма в самоковското село Радуил. “Дадох предложение да  субсидират дърводобива, както хотелиерите. Ние внасяме достатъчно пари в хазната и ако се погледне оборота – нашата фирма прави оборот около 3 милиона лева годишно и смятам, че това не е никак малко. За нас няма никакви субсидии, а от нас се иска само да внасяме, това е истината. Трябва да има целеви помощи“.

Инж. Дамянов коментира и дървата за огрев. „Има видимо намаление на дървата за огрев, което е обяснимо. Не малка част от населението търси алтернативни начини на отопление. Спрямо миналата година към момента сме осигурили около 80 хиляди кубика на 6-7 хиляди домакинства. Миналата година към този период са около 100 000 кубика на 12 000 домакинства. Още от м. март сме направили предложения на кметствата, за да осигуряваме от пролетта дърва. Традиционно хората от Благоевградска област са снабдяват с дърва през октомври. Имаме готовност, обекти, осигурени фирми, които искат да ги добиват. Цените са по-ниски от миналата година. На корен иглолистните са 10, широколистните- 17, от склад са 28-30 и между 40-45 лв. са широколистните. Това са нашите цени, фирмите, които имат обекти също реализират дърва за населението. Към момента се отчита това забавяне и намаление в процента на реализация. Ще видим към края на годината, но във всички случаи дървата ще бъдат по-малко от миналата година“.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Лалка Радкова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45