Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Малките селища често остават без средства

Румен Стоянов

Това заяви в интервю за Радио Благоевград кметът на град Калофер Румен Стоянов – председател на Сдружението на кметове и кметски наместници. 

Този град е част от община Карлово и на практика разчита само на средствата, които отпуска „голямата“ община. В тази ситуация са немалко селища в страната, които не са центрове на общини. Един от примерите е с отпуснатите суми за почистването на реките. 

Обикновено се предвижда някаква сума, но дейността през годината се състои  в работата около час на техника, която идва по поръчка на общината. Никой не може да каже каква сума е похарчена и дали не е попаднала в нечии джобове. Отдавна се говори по тази тема, но досега няма резултат. 

Сега е организирана среща с министъра на финансите Кирил Ананиев, имало е и телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, който е обещал съдействие. Подготвя се промяна на законовата база. В Закона за държавния бюджет за следващата година ще се предвиждат и средства за издръжка на основните дейности на по- големите селища от общините. 

В края на седмицата предстои още една среща с финансовия министър и с премиера Бойко Борисов, за да се изяснят тези важни проблеми за по- малките селища в страната.

Разговор на Иван Лазов с Румен Стоянов можете да чуете в звуковия файл:

Вижте още

17-метровата елха в Благоевград ще заблести на 4.12.2020 г. в 18:00 ч.

Елхата вече е позиционирана на площад „Георги Измирлиев“ пред сградата на община Благоевград.  Тази година мотото, с което общината призовава жителите и гостите на града към сплотеност и добрина е „На Коледа стават чудеса! Вярвай, обичай, помагай!“   „Рождество Христово, Коледа, ще бъде по-различна поради въведените противоепидемични мерки.  С..

публикувано на 01.12.20 в 16:39

Виртуална седмица на доброволчеството организират младежи от Сдружение „Ларго“ – Кюстендил

Сдружение „Ларго“ – Кюстендил е застъпническа организация, която работи с уязвими групи с цел да им осигури по-добър достъп  до здравни, социални и образователни услуги. Сдружението работи много активно с ромската общност от Кюстендил още от създаването си през 2007 година.  В годините през организацията са преминали много млади хора, част от тях..

публикувано на 01.12.20 в 14:33
Д-р Веселка Мончева

Във фоайето на зала „Яворов“ настаняват чакащите PCR направления от РЗИ

„За последното денонощие в община Благоевград традиционно новоинфектираните са най-много – 88 случая, в гр. Петрич, - 7, гр. Разлог – 3, гр. Сандански – 6, гр. Гоце Делчев 12, в гр. Банско – 1. Като цяло в сравнение отпреди две седмици, инфектираните с COVID-19 са с 200 по-малко – общо 837 потвърдени случая. Взетите мерки дават резултат. Под..

публикувано на 01.12.20 в 14:00

Личните лекари все още очакват софтуерните програми, с които да издават направления за PCR

Общопрактикуващите лекари все още очакват софтуерните програми, които ще им позволят да издават електронни направления за PCR изследвания.  Ръководството на лекарския съюз е получило уверение, че това ще стане до края на деня.  Това заяви д-р Дафина Тачова, председател на регионалната лекарска колегия в Благоевград и допълни, че референтни номера..

публикувано на 01.12.20 в 13:35

Дислексия – болестта на гениите

Съществуват много определения за това какво е дислексия. Най-просто можем да кажем, че дислексията е специфично нарушение на способността за учене, в резултат на което за някои хора е трудно да се научат да четат и да пишат, въпреки че имат достъп до качествено образование. Смята се, че между 5 и 10% от хората страдат от някаква форма на..

публикувано на 01.12.20 в 11:33

Без локдаун за малкия бизнес и кварталните магазини

В речника през белязаната от коронавируса 2020 година стряскащо навлезе една нова дума – локдаун. Различни медийни издания я определят за дума на годината. Реално, в последните седмици, тя не отзвучава, а смисълът ѝ все повече става ясен – рестриктивна мярка за затваряне, заключване, изолация с цел ограничаване на разпространението на новия вирус...

публикувано на 01.12.20 в 09:54

Ученици и учители с едномесечен безплатен достъп до образователна платформа

От днес всички ученици са в условия на дистанционно обучение заради извънредните епидемични мерки. Възможност да получат безплатен достъп до електронни учебници и до стотици други образователни ресурси - видеоуроци, тестове, упражнения, предлагат от издателство "Просвета", които дават едномесечен безплатен достъп до тяхната платформа е-Просвета на..

публикувано на 30.11.20 в 18:20