Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Деня на архитектурата ни гостува арх.Катя Симеонова-Гошева

Архитект Катя Симеонова-Гошева

Всеки първи понеделник на октомври се отбелязва като Международен ден на архитектурата от 1996 година с решение на конгрес на Международния съюз на архитектите в Барселона, Испания. Мотото на празника през 2020 е „За едно по-добро бъдеще в градовете“. До каква степен това е постижимо – в предаването "Днес" коментира арх.Катя Симеонова-Гошева от Благоевград.

"Тенденцията да се урбанизира Европа и светът като цяло продължава. Все по-голяма част от населението живее в градовете и задачата да бъдат направени тези градове по-добри за живот стои пред всеки архитект." – коментира арх.Катя Симеонова-Гошева. "Тази година има и една друга инициатива на Европейския съюз – за по-зелени градове в Европа. И посоката е тази – градовете да бъдат по-близо до природата или по-скоро природата да бъде вкарана в градовете."

За съжаление, инвеститорите в сферата на строителството не са настроени в посока зелени градове – сподели арх.Симеонова-Гошева. Наблюдава се един стремеж към застрояване на повече площи без да се съблюдава средата и качеството. От една страна продажбата на повече площи гарантира повече печалби, но от друга страна, ако продаваш по-качествен продукт, по-качествена жизнена страна – това също носи висока стойност. И точно това трябва да се осъзнае и от инвеститорите и от колегите – категорична е арх.Симеонова-Гошева.

"Архитектурата може да убива" – това е констатация, която е известна на бъдещите архитекти още в първи курс. И не само защото една зле проектирана сграда може да се срути, а защото една нехармонична жизнена среда носи своите негативни последици върху хората. "За съжаление виждаме едни улици, които са пълни с автомобили – казва арх.Симеонова-Гошева и коментира, че паркоместата са регламентирани  в Закона за устройство на териториите, но има една вратичка при теренни особености и тази вратичка се използва от архитектите."

Затова е важна личната отговорност на всеки архитект, личният морал и отношение към работата – каза арх. Катя Симеонова-Гошева и помечта за визията на родния й Благоевград – хубава комуникация, много зеленина и хората да имат по-голямо съзнание в избора си на средства за придвижване – пеша или с велосипед, а не с автомобили.

Интервюто на Райна Ванчева с арх.Катя Симеонова-Гошева можете да чуете в звуковия файл – > Вижте още

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“ организират Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България ,  сдруженията КАЖИ  и  На Ти с Природата . Събитието ще се проведе онлайн , на 27 ноември , във времето от 15 до 17 ч. „На фона на продължаващите тревожни информации от Европа, че все..

публикувано на 26.11.20 в 12:34

Дара Екимова: Не се смятам за известна, а за разпознаваема

Талантлива, упорита и емоционална певицата Дара Екимова знае, че тепърва ще взема своите житейски уроци и гледа нагоре към мечтите си, които са много, много високо. Дара е от звездно семейство - баща и е покойният Дими от „Сленг“, а майка и известната PR - Ива Екимова. „Това, че съм от звездно семейство и помага, и тежи. Не бих..

публикувано на 26.11.20 в 12:27

„Има ли ред и дисциплина – ке се оправиме!“

Една от по-строгите мерки, които МС прие вчера за преодоляване разпространението на коронавируса е преустановяването на присъствените занятия във всички детски градини, училища и университети. Как родителите на най-малките – децата в детските градини и в начален курс на обучение коментират мерките? Репортерът Елизабет Александрова посети ЦДГ „Света..

публикувано на 26.11.20 в 11:34

Младите планинари от Петрич дариха и „опаковаха с любов“ над 100 чаши за чай

„Опаковано с любов“ е поредната инициатива на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.  По повод отминалия Ден на християнското семейство , децата от клуба и техни съмишленици, събраха над 100 чаши за чай, които дариха на едни от най-посещаваните хижи и заслони в планина Беласица. „В една хижа, винаги, през всички сезони, ни посрещат с чаша..

публикувано на 26.11.20 в 11:28

Нови мерки срещу проблема с бездомните кучета в Благоевград

Община Благоевград стартира Програма за овладяване популацията на безстопанствените животни на територията на общината, която е част от управленската стратегия на настоящото ръководство за подобряване на градската среда. Програмата включва Проект на Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регистрация на домашни..

публикувано на 26.11.20 в 11:21

"Вечер на добродетелите" – популярни лица ръка за ръка за деца в нужда

Тази неделя, от 20:00 ч., предстои да се проведе едно от най-големите благотворителни събития, посветени на детската грижа "Вечер на добродетелите". За първи път заради наложените противоепидемични мерки то ще се проведе изцяло онлайн чрез платформата за виртуални събития MP Studio Events. Темата на тазгодишната Вечер на добродетелите е „Очите на..

публикувано на 26.11.20 в 10:54

Баки Хюсеинов: Комисията за защита от дискриминация разглежда жалби във връзка с епидемичните мерки

От началото на пандемията в Комисията за защита от дискриминация са постъпили оплаквания от граждани заради недопускането без маски в търговски обекти. Според жалбоподателите това се възприема за неравно третиране спрямо лицата носещи маски. „Съгласно спецификите на Закона за защита от дискриминация към настоящия момент са образувани три..

публикувано на 26.11.20 в 10:29