Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златна есен през октомври


Топъл и слънчев се очертава да бъде октомври. Ще се радваме на меко време или т. нар. "златна есен". 

Средните температури през месеца ще бъдат над нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета – между 8 и 11 градуса, а в планинските райони – от 4 до 8 градуса. 

Прогнозираната сума на валежите през месеца ще е около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони – между 60 и 90 л/кв.м, а в планините – от 80 до 100 л/кв.м. Дъждовните дни ще са по-малко от обичайните за месеца.

По време на първото десетдневие ни очакват предимно слънчеви дни. В края на периода ще започне захлаждане, което ще изравни живака в термометрите с нормалните стойности за това време на годината. След 7 октомври от запад на изток облачността ще се увеличава и ще завали дъжд. Температурите ще се понижат драстично около 10 октомври, когато и валежите ще са по-значителни.

Облачно и дъждовно ще се задържи времето през първите дни на второто десетдневие. Към средата на периода постепенно ще се стабилизира и слънчевото време отново ще преобладава. Сутрините ще са по-хладни, но слънчеви, а следобед температурите ще надвишават 20 градуса. На места около водните басейни и в низините в ранните часове на деня ще има мъгли, които бързо ще се разсейват.

През третото десетдневие облачността ще се увеличава, а температурите ще се понижават. Постепенно обаче небето ще се изясни около 22-23 октомври и в средата на периода отново ще се радваме на златна есен. След 28 октомври предстои чувствително захлаждане. В по-голямата част от страната ще вали дъжд, а в планините ще има снеговалежи.

Времето обаче няма да спре със своите изненади, защото след дъждовния период се прогнозира циганско лято в първите дни на ноември.

На 22-и октомври е пикът на метеорния поток Ориониди, чийто интензитет е около 20 метеора/час. Потокът ще е активен от 2 октомври до 7 ноември.

Чуйте в звуковия файл прогнозата на синоптика в НИМХ Мариана Попова...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44