Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Алек Топов: Не отлагайте прегледите при очния лекар, закъснението понякога е фатално!

Световен ден на зрението

Д-р Алек Топов

Световният ден на зрението  – най-важният ден  в календара за здравето на очите тази година е 8 октомври 2020г. Той се отбелязва в цял свят ежегодно втория четвъртък на месец октомври, ето защо променя датата си, но каузата е винаги да се съхрани зрението.

Кога за последен път направихме профилактичен преглед на очите си и научихме ли се  да се грижим за очното си здраве?

„И преди да настъпи кризата с COVID-19, много от пациентите изпускаха правилното време, в което трябва да отидат на преглед. Да не говорим в този момент, в който пациентите отлагат до последно, за да посетят очния лекар. Кога трябва да се правят профилактичните прегледи? При децата – задължително до 1 година трябва да бъде направен първият профилактичен преглед. Когато детето проговори – на 4-годишна възраст също е добре да се провери зрението му. В училищна възраст проблемите със зрението започват най-често между 7 и 12-годишна възраст. При възрастните пациенти профилактиката трябва да се извършва след 40-та година задължително веднъж годишно. Трябва да се следи основно зрение, очни дъна и очно налягане. Ако има проблем с тях,  тогава се прави по-задълбочен преглед“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград-БНР д-р Алек Топов, началник на Отделението по офталмология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда – София.

Специалистът коментира и значението на навременното лечение и ранната диагностика на социално значимите заболявания на очите  -  катаракта, макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, глаукома, които влошават качеството на живот. „Тези заболявания влошават като цяло животът, както на пациента, така и на хората около него. При катарактата пациентът дори и малко да е закъснял, в България този вид хирургия е на световно ниво, все пак можем да се справим. Но аз  препоръчвам на пациентите дори някои да им е казал, че имат „перде“, както го наричат, да направят консултация със специалист. Останалите заболявания, диабетна ретинопатия, макулна дегенерация и особено глаукомата, трябва да се „хванат“ в началния стадии. Става ми изключително неприятно, когато някой пациент дойде в терминална фаза, когато ние няма какво да направим. Той ни гледа като спасител, но ние реално в много от случаите  не можем да помогнем“.

Макулната дегенерация се наблюдава изключително често при пациенти над 70-годишна възраст – в над 30% от пациентите има определена форма на макулна дегенерация и е много добре лекар да установи каква е тя и да се предприеме навременно лечение.

Каква трябва да бъде грижата за очното здраве във време на пандемия от covid-19? „Към този момент никой не може да каже с каква честота вирусът преминава през дихателните пътища и съответно през лигавицата на пациента. Това, че в момента сме в ситуация, която не е нормална за човечеството, аз не бих казал, че има нещо по-различно от това как да се грижим за очите си. Има ли проблем – трябва да се отиде на лекар, а не да се отлага. Пациентите се страхуват да не се разболеят, те могат да се разболеят от всякакво инфекциозно заболяване, но много по-страшно е да ходят не навреме на доктор“.

По думите на д-р Топов всички най-модерни терапии по света, свързани със зрението, се прилагат в България. В страната ни има над 50 частни и държавни очни клиники, в които се извършва всякакъв вид хирургия.

В звуковия файл можете да чуете разговора на Лалка Радкова с д-р Алек Топов:

     


Вижте още

Емоционално тържество за зрелостниците на Математическата гимназия в Благоевград

150 са дванайсетокласниците на Природо-математическата гимназия „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград, които днес за последен път чуха училищния звънец. На емоционално тържество бе предадено знамето на гимназията, грамоти получиха учениците, участвали в различни състезания, олимпиади и конкурси. Поздрави към зрелостниците отправиха съучениците им,..

публикувано на 14.05.21 в 16:56

Възпитаници на ПМГ „Акад. С. Корольов“– Благоевград – призьори от национален конкурс

Абитуриентът Димитър Борумов и деветокласничката Десислава Тасева от Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград спечелиха първо и второ място на проведения от Фондация “БЕСТ“ национален турнир.  Двамата  се състезаваха в две от петте дисциплини  – интерпретативно четене на проза и поезия на английски език  по текстове ,..

публикувано на 14.05.21 в 12:10

Проведе се протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“

Протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“ се проведе пред Министерския съвет преди представянето на новото служебно правителство. Основното настояване на протестиращите бе „за н езабавно прекратяване на дейността на единствената действаща в момента ферма норки и затваряне на политическия чадър, който пази този бизнес у нас, вече 5..

публикувано на 13.05.21 в 10:56

Рестартирай Европа: Електроуредите са с нови енергийни етикети

От 1 март влязоха в сила нови изисквания на Европейски съюз, с които се въвежда нов етикет за енергийна ефективност. В преходния период, нови обозначения има само за следните продуктови групи – съдомиялни и перални машини , както и комбинирани перални със сушилня, хладилни уреди, телевизори и електронни екрани...

публикувано на 13.05.21 в 10:29

Увеличава се броят на зрелостниците в Кюстендил, заявили втори ДЗИ

„Тази година те са точно 100“ – каза за Радио Благоевград Мая Стойчева, началник на РУО Кюстендил. Ако всички бъдат допуснати, на ДЗИ по български език и литература  на 19 май от 8:00 ч.   ще се явят 767 зрелостници. Втори ДЗИ са заявили 659 зрелостници. Най-голям брой зрелостници са заявили желание за явяване на изпит по предмета..

публикувано на 13.05.21 в 10:22
Весела Чобанова

Весела Чобанова за живота в Германия, решението да избере България и стихосбирката „Мисля за теб“

Около 30 стиха на български и немски език, и красиви емоции пресъздадени през светогледа на младата поетеса Весела Чобанова са събрани в нейната първа стихосбирка „Мисля за теб“. Весела Чобанова е изпълнителен директор в България на благотворителна организация "Светлина за България", но от малка е привлечена от поезията. Това не е случайно,..

публикувано на 13.05.21 в 10:11

Добрият библиотекар трябва да се развива постоянно

„За един библиотекар няма значение, дали е в професията си 10, 20 или 30 години. Ние, трябва да сме встрани от клишето, че библиотекаря е някаква лелка, която е строга, нервна, сприхава и трябва да реагира на всяко говорене на високо, напротив. Ние, вече сме едни съвременни будители, които получаваме признание за нашата работа, която е многостранна и..

публикувано на 12.05.21 в 12:32