Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Панаир на суетата" – грандиозен спектакъл на Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград

7
Мариана Йотова, Петър Дундаков, Маргарита Мачева, Гергана Цакова, Иван Николов, Нено Койнарски, Мариана Бонева

Изключително мащабна и грандиозна като замисъл и реализация е новата премиерна постановка на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – „Панаир на суетата“ – това информираха на пресконференция днес режисьорът на постановката и директор на театъра Маргарита Мачева и част от екипа – авторът на музиката Петър Дундаков, хореографът Мариана Йотова, актьорите: Мариана Бонева, Гергана Цакова, Нено Койнарски и Иван Николов, който от този творчески сезон е на щат в благоевградския театър.

В момента екипът усилено работи по реализацията на този мега спектакъл – "изключително мащабна постановка за по време на криза" – каза Маргарита Мачева, "а малко театри биха си я позволили и извън криза" – допълни заместник-директорът Севар Иванов. Премиерата е планирана за 30 октомври.

Романът "Панаир на суетата" е блестящо и забавно изследване на общество, в което основният критерий е богатството или неговата липса, изкачването по стълбицата на йерахрията в обществото на всяка цена, и макар книгата да е писана преди век и половина, притежава невероятен съвременен резонанс. 

"Този спектакъл е нещо, което аз отдавна искам да направя" – каза Маргарита Мачева – "Вълнува ме тематиката, наблюдаваме подобни явление и в днешното общество. И макар да е много голям лукс в това време на криза да правим толкова голям спектакъл – мащабен, изключително сериозен, изключително отговорен, в пълния смисъл спектакъл – без компромис в образа, или компромис в постановъчния екип – целта ни е да направим наистина впечатляващо представление." Маргарита Мачева благодари на Община Благоевград за финансовата подкрепа.

"Ще се случи един зрелищен спектакъл, в който освен сериозната тематика, която е като идея вложена, ще има много ярки изразни средства и актьорите ще създадът истинско зрелище – много колоритно – синтетика на музика, движение, слово, сценография, впрегнати в една движенческа, арстистична, творческа партитура, която ще залее зрителя" – увери хореографът Марина Йотова.

Автор на музиката е Петър Дундаков, който е познат на благоевградската театрална публика като композитор в постановката "Портретът на Дориан Грей". "Определено пресъживяването в някакъв съвременен контекст на един такъв класически текст винаги носи много не само на тези, които го гледат, но и на тези, които го правят. Музиката в спектакъла носи това сместване на чисто класически оркестров звук с напълно нетипичния за оркестъра звук на електронната музика и това дава една полиизмерност на текста." Петър Дундаков каза, че в спектакъла са включени и песни, но не издаде повече за това. 

Сценографията на Мария Райчинова е впечатляваща и блестяща – и в преносния и в буквалния смисъл – само една от завесите съдържа 234 000 мъниста нанизани на въжета и оформящи една наистина блестяща завеса 5,2 на 5,8 метра. "Не сме гонили епохата – каза Маргарита Мачева – търсили сме една особена театралност в костюмите и в сценографията".

 В ролята на безкомпромисната търсачка на почести и богатство Беки Шарп влиза Мариана Бонева, а в ролята на нейната на противоположност – смирената, добродушна и наивна Амалия Седли – Гергана Цакова. Петимата мъже актьори влизат в няколко роли, включително и в женски образи.Галерия

Вижте още

Дефицит на помощни средства за незрящите

     В сериозната епидемична ситуация заради коронавируса всеки е засегнат – медици, учители, родители и деца. Всеки е уязвим и изплашен от т.нар. „невидима заплаха“, която предизвика загуби на човешки животи и почти спиране на социално-икономическото битие.   Сред често забравените уязвими са хората с увреждания. Те и техните близки се нуждаят..

публикувано на 24.11.20 в 15:00
Д-р Райна Ташева

Д-р Р. Ташева, кардиолог: Добрият контрол за заболявания от сърдечно-съдовата система са предпоставка за по-леко протичане на COVID-19

 Близо 89 000 хоспитализации и 324 милиона лева от бюджета на НЗОК – това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година. Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната.  150 00 са диспансеризираните болни със сърдечна недостатъчност в България 90%..

публикувано на 24.11.20 в 14:07
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева, РЗИ: Благоевград е огнище на COVID-19, инфектираните в областта намаляват

„За днешния ден отново в Благоевград са най-много инфектираните с COVID-19 – 110 лица от всички 194 случая за областта. Следват гр. Гоце Делчев – 11, където намаляват случаите, гр. Петрич също 11, гр. Банско – 1, гр. Разлог – 4, гр.  Сандански – 5, гр. Симитли – 3.  За изминалата седмица носителите на инфекцията в област Благоевград са 1040..

публикувано на 24.11.20 в 13:16

Да има или не коледни къщички в Благоевград?

Изграждането на коледните къщички в центъра на Благоевград обикновено се очаква с голямо нетърпение и предизвиква много усмивки. Тази година обаче новината за започналото изграждане се прие противоречиво, на фона на информацията за задълбочаващия се проблем с пандемията, особено в областния център на Пиринско, където местата в болниците са..

публикувано на 24.11.20 в 11:58
есен

Синоптик: Много слънце през цялата седмица

Последната седмица от ноември започна с много слънчево и приятно есенно време. Такова ще остане времето и до края й, прогнозира синоптикът Марияна Попова от НИМХ. "Тази седмица вероятността за валежи е много малка. В Югозападна България ще има много слънце и ще се затопли през втората половина. Сутрините ще бъдат мъгливи, с температури под нулата,..

публикувано на 24.11.20 в 11:33

Автобусните и таксиметровите превозвачи ще протестират

  В сряда, 25-ти ноември,  о т 9 до 12 часа ще спре транспортът в столицата. Това ще е предупреждението на автобусните и таксиметровите превозвачи към властта, заради непреодоляването на президентското вето по текстовете за инкриминирането на нерегламентираните превози. Това обявиха браншовите организации на превозвачите и заплашиха да преустановят..

публикувано на 24.11.20 в 10:48

„За“ или „против“ въвеждането на по-строги мерки

Здравното министерство и експертите от Нaционалния оперативен щаб предложиха да бъдат въведени по-строги мерки за справяне с разпространението на COVID-19. Бе предложено почти пълно затваряне на държавата: преустановяване на присъствените часове в университети, училища, детски градини и ясли; спиране на  работата на заведенията за хранене..

публикувано на 24.11.20 в 10:37