Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Клъстерно огнище на коронавирус в ансамбъл „Пирин“ и 25% ръст на хоспитализираните в Благоевград

Кметът Румен Томов: Държавата не помага

3
Снимка: Елеонора Тахова

Клъстерно огнище на коронавирус в Благоевград. 17 артисти от ансамбъл „Пирин“ са с положителни проби, изследвани са 35 човека, днес се очакват резултатите на още 30. Артистите от ансамбъл „Пирин“ са тествани за сметка на Община Благоевград. 

С 25% са се увеличили настанените в болница в коронавирус на територията на Благоевград. Това съобщи днес на пресконференция кметът Румен Томов. Утре предстои да се проведе заседание на областния кризисен щаб и да бъдат обсъдени мерки за противодействие на епидемията. А днес здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг за ситуацията с коронавируса у нас препоръча да се избягват пътувания до областите Благоевград и Търговище, заради повишен брой на заболелите. 

„В болниците в града в момента са настанени 50 човека. От тях 3-4% са лица под 50-годишна възраст. Ръст на хоспитализираните се забелязва през последните 10 дни, заболеваемостта се повишава и в цялата област", съобщи градоначалникът.

На въпрос дали ще бъде затворен пазара в града, Томов заяви, че подобни мерки няма да се взимат.

По думите му, три пъти от общинската администрация са правени искания към държавата за отпускане на средства за подпомагане дейността на общината за справяне с коронакризата. Отговор няма и до момента.

„Всичко, което правим, е със собствени средства на общината. До момента сме изразходвали около 340 хил. лв. От 13 март до сега сме получили от държавата само 10 литра спирт", допълни Румен Томов.


Галерия

Вижте още
Майя Йорданова

Майя Йорданова се завръща с нов сингъл - „Заведи ме там“

След дълга творческа пауза певицата Майя Йорданова зарадва музикалните фенове с нова песен, озаглавена „Заведи ме там“. Автор на текста на песента е Ваня Щерева. Музиката е на Майя Йорданова, която умело вплита денс-хаос с елементи на позитвен поп. Аранжиментът е дело на Калоян Колев. „Много спонтанно се роди тази песен. След като написах..

публикувано на 17.01.21 в 14:24
Леа Цури

Леа Цури и детските мечти

Леа Цури е на 7 години. Живее и учи в Благоевград. Тя е едно любознателно, пълно с енергия дете, което не спира да радва своите родители. Харесва училището и приятелите си, но споделя, че предпочита да учи уроците си онлайн  у дома, където се чувства по-спокойна. Леа е увлечена по балета и танците, от около година свири на пиано, но..

публикувано на 17.01.21 в 13:05

Димитра Канева: Дори здравната криза в момента е резултат от климатичните промени

„Дори това, което се случва в момента - здравната криза, която изпитваме и от която сме потърпевши всички, е резултат от климатичните промени. И ако не вземем мерки , ще има още здравни и други кризи“, коментира за Радио Благоевград Димитра Канева от младежката група към екологичното сдружение „За Земята“. Тя участва в неделната рубрика за..

публикувано на 17.01.21 в 12:38

Цветан Видински:Някои наши играчи да коригират поведението си на терена!

Отборът на „Марек“ в първата контрола от зимната си подготовка загуби тежко с 0:4 от „Миньор“/Перник/ на стадиона в село Микрево.Президентът на ФК „Марек“ единствено за Радио Благоевград отбеляза,че не прави трагедия от загубата,макар резултатът да е доста неприятен: “От тази първа контрола неприятен е резултата.Иначе първото..

публикувано на 17.01.21 в 10:48
Костадин Бонев

Режисьорът Костадин Бонев: Младите трябва да могат да четат езика на сърцето си, да формулират своите искания и копнежи

   Костадин Бонев, един от най-задълбочените и отдадени на изкуството български кинотворци, който сякаш стъпва на пръсти, но оставя незаличими следи, миналата събота стана на 70 – също така безшумно, с повече внимание към човешкото на тържествения акт. Оставяйки произведенията му сами да говорят, Националната телевизия избра да покаже два от..

публикувано на 16.01.21 в 19:37
Снимката е с илюстративна цел.

Няма да има увеличение на цените на автобусните превози

Повечето от фирмите извършват превози по договори, които са подписани с ръководствата на общините. По принцип договорите са за доста дълги срокове - най-малко за пет години. В договорите, цените на превозите са точно регламентирани. По тази причина, дори във времето на пандемия и намалял пътникопоток, фирмите нямат право да променят цените...

публикувано на 15.01.21 в 18:15

Наредба №34 ще регламентира цените на таксиметровите услуги

Публикуването на промяната на този нормативен документ се очаква през следващата седмица в „Държавен вестник“. С министъра на транспорта Росен Желязков, сдруженията на таксиметровите превозвачи са постигнали споразумение, че ще трябва да се увеличи цената на такса повикване.  За София тя в момента е 77 стотинки. Увеличението за столицата ще..

публикувано на 15.01.21 в 18:12