Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

91 новоинфектирани с COVID-19 в Пиринско за 24 часа, повече от половината в Благоевград!

Д-р Калоян Калоянов

„Днес има висок ръст на новоинфектирани с COVID-19 в Благоевградска област, за щастие много малка част са хоспитализирани – 8 човека. По-голямата част са в Благоевград, в това число и 15 заразени в Ансамбъл „Пирин“. Днес всички ще бъдат поставени под 14-дневна карантина. Около 80% от случаите преминават през инфекцията без симптоми, но всичко е много индивидуално и зависи от имунитета“ – каза в интервю за Радио Благоевград д-р Калоян Калоянов, директор на Регионалната здравна инспекция. По думите му разпространението на инфекцията в областта е дифузно, няма нови обособени огнища. От инфектираните в Ансамбъл „Пирин“ само трима са с грипоподобни симптоми, останалите ще бъдат поставени под карантина.

Директорът на здравната инспекция уточни, че в двете отделения на МБАЛ-Благоевград – инфекциозно и вътрешно,  въпреки високия брой хоспитализирани, има свободни легла и към момента болничното заведение има капацитет да се справи.

Висок е броя и на PCR тестовете, които се правят в двете лаборатории в Благоевград. „Всеки ден издаваме направления за безплатно изследване, идват много хора от държавни институции със симптоматика, насочени от личните лекари. Голяма част от тях са положителни. Отделно от това се правят тестове в болниците за пациенти, които се хоспитализират с пневмонии – Благоевград, Гоце Делчев, Сандански. Повторните тестове не се отчитат като нови случаи. Към момента все още на 14-тия ден РЗИ прави контролни тестове на хората, които са под карантина. Ако са положителни не се отчитат в системата, ако са отрицателни отпадат от карантината. Очакваме заповед от здравния министър, съгласно която ще отпадне повторния тест на карантинираните ако няма симптоматика“.

Предприети са засилени проверки на територията на всички общини в Благоевградска област. Ще се правят и нощни проверки в дискотеки и барове, при констатирани драстични нарушения и повишен брой инфектирани за 24 часа, временно ще бъдат затваряни.

Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Калоян Калоянов:
Вижте още

Отново отложиха делото за дребно хулиганство на протестиращи

„За 29 октомври е отложено делото по Указа за борба с дребното хулиганство, което бе гледано днес в Районен съд Благоевград“ – съобщи за Радио Благоевград Калоян Ханджийски, по време на днешния протест под мотото „Благоевградско  –  Джумайско въстание“. Припомняме, че делото е за хулигански прояви на тримата протестиращи Калоян..

публикувано на 19.10.20 в 19:39

Как оцеляха малките къщи за гости по време на пандемията?

Пандемията от коронавирус посече туризма както у нас, така и в чужбина. И все пак се оказа, че малките населени места се радват на по-голям интерес на български туристи от по-големите курорти. Ако големите хотелски комплекси претърпяха загуби, то къщите за гости и семейните хотели станаха предпочитани. Това споделя и Дешка..

публикувано на 19.10.20 в 14:31

В Кюстендил честват празника на художниците с изложба на участниците в пленера "Свети Лука"

В художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в град Кюстендил днес бе открита изложба с творби на участниците в пленера „Свети Лука“. Творческият форум „Свети Лука” е създаден през 1993 година от Дружеството на художниците от град Кюстендил. След кратко прекъсване пленерът бе възстановен преди две години. През изминалите години в..

публикувано на 18.10.20 в 19:18

Евгения Ташева: Подкрепете петицията „Повече море, по-малко пластмаса“!

„Побързайте, ако искате да ни подкрепите! Има още съвсем малко време, за да оформим и предадем петицията както трябва“, призова от ефира на Радио Благоевград Евгения Ташева от сдружението „За Земята“. Екологичната организация, заедно с „Грийнпийс“ – България са организатори на кампания „Повече море, по-малко пластмаса“ за ограничаване на..

публикувано на 18.10.20 в 19:16
Валерия и Стойчо Стоянови

Валерия Стоянова ни пренася в един по-добър свят с песента „Възвръщане“

"Възвръщане" е новата авторска песен на 13-годишната Валерия Стоянова и популярният музикант Стойчо Стоянов - XS Artists, който е баща на талантливото момиче. „Много се радвам, че с песента „Възвръщане“ успяхме да запечатаме емоционалното състояние, в което бяхме, без да се промени в работния процес и без да се съобразяваме с модерните..

публикувано на 18.10.20 в 16:38

Ивайло Шопски: Не сме отдали на Ичко Бойчев уважението, което му дължим

В разговор за предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора", председателят на Пътуващо читалище "Бащино огнище" Ивайло Шопски подчерта факта, че Ичко Бойчев , макар и добре познат в района на Благоевград, все още няма националната известност и отдадена почит, които да съответстват на приноса му в борбите за освобождение и..

публикувано на 18.10.20 в 13:22

Саша Симонович:Нищо страшно не е станало!

Досегашният лидер в Югозападната футболна лига-„Беласица“/Петрич/ ,допусна първо поражение в този 11-и кръг-0:2 като гост на „Балкан“/Ботевград/.Старши треньорът на петричани Саша Симонович е категоричен,че нищо страшно не е станало.Наистина,момчетата не са направили най-добрия си мач,пропуснали са голови положения,нещата в защита не са били..

публикувано на 18.10.20 в 11:45