Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д- р Баймакова: Антиретровирусната терапия помага на ХИВ позитивните да водят нормален живот

Д-р Магдалена Баймакова

ХИВ (човешки имунодефицитен вирус) унищожава имунната система, която е защитният механизъм на организма срещу болести и инфекции. Това беше темата на месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ в ефира на Радио Благоевград – БНР.

Как се предава ХИВ?

Основният механизъм за предаване на ХИВ инфекцията е по полов път – вагинален, ректален или орален полов контакт. Друга възможност е чрез кръвен механизъм с  употреба на контаминирани игли с вируса, възможно е и чрез т. нар. вертикално предаване на инфекцията от майката на детето по време на бременността, при самото раждане, след което и чрез кърмата.

Рискови групи

Мъже, които имат полови контакти с мъже, хетеросексуални, с рискови контакти, които не употребяват предпазни средства, хора, които са лишени от свобода, венозни наркомани, използващи общи игли и спринцовки.

Симптоми

В острата фаза на ХИВ инфекцията симптомите са грипоподобни, ако човек развие такива, веднага след инфектирането. Те мога да се сбъркат със симптоми при други инфекции – температура, втрисане, обрив, изпотяване, мускулни болки, зачервено гърло, отпадналост, лимфни възли, лезии в устната кухина. Повечето от инфектираните не преминават през тези симптоми, или впоследствие преминават към втория стадии  – т.нар. латентна инфекция, при която няма никакви симптоми. Безсимптомно вирусът остава в човешкия организъм, уврежда имунната система и се стига до крайния стадии на инфекцията – Синдром на придобитата имунна недостатъчност /СПИН/ „Тогава има много пъстър комплекс от общи прояви – хронични температурни състояния, хронична умора, загуба на килограми, отпадналост, увеличени лимфни възли, хронични обривни единици – това са най-честите знаци, които ни навеждат на мисълта, че пациентът трябва да се тества за тази инфекция“-коментира специалистът от Военномедицинска академия.

Терапия

При инфектираните с ХИВ се прилага антиретровирусна терапия, която пациентът трябва да приема редовно, да следва инструкциите на своя лекар, да има доверие и вяра помежду им. Целта е да се понижи този вирусен товар и крайната цел е да се достигне до т. нар. неоткриваем вирусен товар.  „Това е далечната ни цел със съвременните лекарства. Пациентите, приемайки редовно терапията си остават здрави, имат нормален живот и на практика ако достигнат до неоткрит вирусен товар не са проблем за своите партньори“

Д-р Баймакова уточни, че има 5 специализирани центъра в България,  които проследяват и лекуват инфектираните с ХИВ. Ясен е редът за поставянето на диагнозата, инфектираните остават анонимни.

По данни към миналата година в света има 38 милиона инфектирани.

Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Магдалена Баймакова:


Вижте още

„Локо“ (Сф) дерайлира в Благоевград

Във възлов мач от 26-я кръг на Втора футболна лига, вторият в таблицата „Пирин“ (Благоевград) разгроми „Локомотив“ (София) с 5:1. Централният нападател на „орлетата“ Гурам Гощелиани откри за 1:0 още в 5-ата минута след наивна грешка на централните защитници на столичните „железничари“. В 12-ата вратарят на „червено-черните“ отби диагонален..

публикувано на 10.04.21 в 17:07
Емил Измирлиев

Да бъдеш писател сатирик цели 50 години

Това е съдбата на родения в Дупница Емил Измирлиев. Той си спомня първия фейлетон „Бялата стая“, написан още като ученик.  Педагогическият съвет на столичния техникум “А.С.Попов” е искал да го изключи заради фейлетона, но класната му ръководителка го е спасила, като казала, че фейлетонът е художествена измислица, което е самата истина.  След това,..

публикувано на 09.04.21 в 17:35

Предстоят честванията на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски

Датата е 14-ти април, а предложението на Националната асоциация „Георги Стойков Раковски“ бе 2021 година да бъде обявена за Година на Раковски, а 14-ти април да бъде официален празник, както 2-ри юни –  Деня на Ботев и 19-ти февруари – Деня на Левски.  Публикувано е едно възвание от Националната асоциация и създадения от нея Общобългарски..

публикувано на 09.04.21 в 17:27

Изложба „Попарт“ на Боряна Накова - Боко представят в Дупница

Днес в Изложбена зала „Околийска къща“ в град Дупница беше открита изложбата „Попарт“ на Боряна Накова- Боко, която е ученичка на Елена Темелкова. Изложбата се състои от 31 творби, включваща приложно изкуство, масло и акрил и ще остане в Дупница до 9 май. Боряна Накова - Боко е родена през 1982 година в град София. Завършва средно..

публикувано на 09.04.21 в 13:50

От ПП МИР настояват за касиране на изборите

От партия МИР настояват за касиране на вота, въвеждането на изцяло машинно гласуване и провеждането на нови избори. Причината е лошата организация на изборния процес, както и масово сгрешените и подменени протоколи от всички избирателни секции. Това каза в предаването "Събития и личности" Симеон Славчев, лидер на ПП МИР. Той бе категоричен, че вотът на..

публикувано на 09.04.21 в 13:07
Проф. Георги Михайлов

Проф. Георги Михайлов, БСП: Всички са се заели да правят политически аритметики, а не дават отговори на въпросите, които хората задават

"Отминалите парламентарни избори бяха особени поради две причини. Първата е пандемичното време, в което се проведе гласуването и заради което много избиратели не излязоха до урните, за да упражнят правото си на глас. Втората особеност е, че вотът беше силно протестен." Това каза в предаването „Събития и личности“ проф. Георги Михайлов, водач на..

публикувано на 09.04.21 в 11:21

Възстановиха осветлението в парк „Бачиново“

Състоянието на парк "Бачиново" край Благоевград е тема, която винаги е вълнувала местните жители, особено тези, които обичат спорта и разходките сред природата, а те съвсем не са малко. Със затоплянето на времето стартираха и редица мероприятия по подготовката на благоевградския парк за пролетния сезон. В началото на седмицата езерото бе..

публикувано на 08.04.21 в 15:05