Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д- р Баймакова: Антиретровирусната терапия помага на ХИВ позитивните да водят нормален живот

Д-р Магдалена Баймакова

ХИВ (човешки имунодефицитен вирус) унищожава имунната система, която е защитният механизъм на организма срещу болести и инфекции. Това беше темата на месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ в ефира на Радио Благоевград – БНР.

Как се предава ХИВ?

Основният механизъм за предаване на ХИВ инфекцията е по полов път – вагинален, ректален или орален полов контакт. Друга възможност е чрез кръвен механизъм с  употреба на контаминирани игли с вируса, възможно е и чрез т. нар. вертикално предаване на инфекцията от майката на детето по време на бременността, при самото раждане, след което и чрез кърмата.

Рискови групи

Мъже, които имат полови контакти с мъже, хетеросексуални, с рискови контакти, които не употребяват предпазни средства, хора, които са лишени от свобода, венозни наркомани, използващи общи игли и спринцовки.

Симптоми

В острата фаза на ХИВ инфекцията симптомите са грипоподобни, ако човек развие такива, веднага след инфектирането. Те мога да се сбъркат със симптоми при други инфекции – температура, втрисане, обрив, изпотяване, мускулни болки, зачервено гърло, отпадналост, лимфни възли, лезии в устната кухина. Повечето от инфектираните не преминават през тези симптоми, или впоследствие преминават към втория стадии  – т.нар. латентна инфекция, при която няма никакви симптоми. Безсимптомно вирусът остава в човешкия организъм, уврежда имунната система и се стига до крайния стадии на инфекцията – Синдром на придобитата имунна недостатъчност /СПИН/ „Тогава има много пъстър комплекс от общи прояви – хронични температурни състояния, хронична умора, загуба на килограми, отпадналост, увеличени лимфни възли, хронични обривни единици – това са най-честите знаци, които ни навеждат на мисълта, че пациентът трябва да се тества за тази инфекция“-коментира специалистът от Военномедицинска академия.

Терапия

При инфектираните с ХИВ се прилага антиретровирусна терапия, която пациентът трябва да приема редовно, да следва инструкциите на своя лекар, да има доверие и вяра помежду им. Целта е да се понижи този вирусен товар и крайната цел е да се достигне до т. нар. неоткриваем вирусен товар.  „Това е далечната ни цел със съвременните лекарства. Пациентите, приемайки редовно терапията си остават здрави, имат нормален живот и на практика ако достигнат до неоткрит вирусен товар не са проблем за своите партньори“

Д-р Баймакова уточни, че има 5 специализирани центъра в България,  които проследяват и лекуват инфектираните с ХИВ. Ясен е редът за поставянето на диагнозата, инфектираните остават анонимни.

По данни към миналата година в света има 38 милиона инфектирани.

Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Магдалена Баймакова:


Вижте още

Явор Гечев: Предложените изменения в Закона за лова са абсурдни и притеснителни

„ Министерството на земеделието, храните и горите е изготвило проект с изменения в Закона за лова и опазване на дивеча, който на практика разрешава всички забранени и считани за жестоки и неетични методи за лов “ се посочва в позицията на Българския офис на Фондация „Четири лапи“, по повод проекта за изменение на Закона за лова и опазване..

публикувано на 22.10.20 в 15:56

10 пъти е по-слаб добивът от мед в кюстендилско

„Реколтата от мед тази година в кюстендилско е катастрофално ниска, дори има колеги без никакви добиви. Основната причина са природните аномалии и валежите от дъжд по време на цъфтежа на акацията“ – коментира за Радио Благоевград Тихомир Стоицов,председател на Регионалния пчеларски съюз в Кюстендил. По думите му, проблемът с пестицидите,..

публикувано на 22.10.20 в 15:52

Холограмите – модерната илюзия на човешкото присъствие

Холограмите не съществуват само в научната фантастика. Те отдавна не са фантастика, а са съвсем истински и се използват. „Холограмите са интересна тема, защото всеки човек има различна представа за тях. Съответно някои хора си представят, че това е светещо очертание на човек, други си мислят за някакви матрици, светещи цифри. Всъщност..

публикувано на 22.10.20 в 10:43

Звездата на българската борба Евелина Николова: „Що е маке, все е юнак”

„Що е маке, все е юнак” - бойната реплика за прословутия петрички дух носи и звездата на българската борба, петричанката Евелина Николова. На тепиха е войн, в живота- дама. „Борбата за мен е начин на живот. Извън тепиха обаче най-често водя битки с характера си. Доста особен характер съм.“, каза в предаването "Звездопад в Благоевград"..

публикувано на 22.10.20 в 10:14

„Пирин“ за малко не успя в невъзможна мисия

В най-интересния от досега играните мачове от 1/16 финалите за  Купата на България по футбол благоевградският „Пирин“ надскочи себе си е бе на път да направи сензацията. “Орлетата“ загубиха с 3:4 от „Берое" (Стара Загора), трети в първа лига, след като 10 минути преди края на редовното време водеха в резултата. Благоевградчани поведоха с..

публикувано на 22.10.20 в 09:20

Станка Иванова: Децата на Петрич са будни и талантливи

Дейни, пълни с хъс и идеи са децата на Петрич. Две инициативи са новото предизвикателство пред младежите от Общински детски младежки център към ОДК - Петрич. „Децата сами предложиха, тъй като е много хубаво времето през месец октомври в нашия град, а и поради мерките, заради които родителите нямат право да влизат в сградата на Младежкия..

публикувано на 21.10.20 в 20:34

Ива Таралежкова: Диалогът власт – граждани трябва да се изпълни със смисъл и истински резултати

„ Организацията и подготовката на обществени обсъждания и срещи, свързани с решаване на местни проблеми или инициативи са изключително важни. От подготовката зависи ефектът, резултатът от тези събития и по-нататъшната мотивация на гражданите да участват “, коментира  за Радио Благоевград Ива Тарежкова от Форум гражданско участие.  След..

публикувано на 21.10.20 в 14:16