Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Явор Гечев: Предложените изменения в Закона за лова са абсурдни и притеснителни

Министерството на земеделието, храните и горите е изготвило проект с изменения в Закона за лова и опазване на дивеча, който на практика разрешава всички забранени и считани за жестоки и неетични методи за лов се посочва в позицията на Българския офис на Фондация „Четири лапи“, по повод проекта за изменение на Закона за лова и опазване на дивеча.

Според Явор Гечев от Фондацията, под претекст, че по този начин може да се осъществи "борбата с африканската чума", земеделското министерство предлага да бъдат узаконени методи за убиване на животни близки до най-примитивните - чрез използване на отрови, упойващи вещества, залагане на капани, ями, примки и дори експлозиви.

„Има няколко много притеснителни момента в текста. Лично за мен е притеснително, че със заповед на земеделския министър ще могат масово да се унищожават диви животни, дори без да е доказано, че те имат някакво заболяване. Вторият притеснителен момент е, че в тези акции за масово унищожаване, могат да бъдат ангажирани служители на Министерство на отбраната, на Министерство на вътрешните работи, на държавните стопанства и на земеделското министерство, което също е много притеснително. На мен това по-скоро ми напомня на някакви хайки по планините за гонене на партизани, горяни и така нататък, което е притеснително. И третото най-притеснително нещо е, че ще бъдат използвани всякакви методи за унищожаване на животните, които са забранени от законите“ – коментира за Радио Благоевград Явор Гечев.

Според него, тези методи са неетични, неморални, изключително опасни за други животински видове и не на последно място, опасни са и за човека.

„Ловът би трябвало да бъде спорт, при който се дава някакъв шанс на животното да оцелее. Когато се разреши термовизията например, на животното не се дава никакъв шанс да оцелее 24 часа в денонощието. Ловът се превръща в едно безмилостно клане на животни, ако бъдат приети тези законови промени“ – коментира още експертът.

Според него, един от основните фактори за разпространението на „африканската чума по свинете“ са самите ловци – липсата на хигиена и биосигурност по време на лов. Затова, земеделското министерство би трябвало да насочи по-скоро усилията си да ограмотява ловците. Притеснителен е и фактът, че тези законови изменения идват от самото министерство, а не от експерти по темата.

Явор Гечев съобщи още, че е проведена среща с експерти от земеделското министерство, на която са били обсъдени притеснителните текстове.

„Имаше реакция от страна на земеделското министерство, позицията им беше смекчена, обещаха да изготвят нови текстове, но ще ги коментираме, когато станат ясни. Надяваме се, това да се  случи до края на месеца“ – съобщи още Явор Гечев.

На сайта на Фондация „Четири лапи“ е публикувана петиция срещу предложенията за изменения в Закона за лова и опазване на дивеча.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Явор Гечев:


Галерия

Вижте още

“Пирин“ (Гоце Делчев) набира скорост

   В  мач без публика от 8-я кръг на мъжката хандбална „А“група  в зала „Арена Неврокоп“ отборът на „Пирин“(Гоце Делчев) очаквано победи изразително АСТИ (Хасково) с 40:23. Победата,обаче, не дойде лесно –  на полувремето  домакините водеха само с 19:15. Но втората част показаха своя потенциал и дръпнаха здраво в резултата. В тази среща..

публикувано на 23.11.20 в 08:47

Обмислят възможността за връщане в клас

Днес изтича решението на Областния кризисен щаб за обучението на учениците   на територията на Община Благоевград. „В понеделник учениците от Община Благоевград трябва да преминат към обучение по график. Ученици от определени класове да учат присъствено, а ученици от други класове да останат да учат в електронна среда. Всеки директор..

публикувано на 22.11.20 в 18:42
Danny Levan

С новия си сингъл Danny Levan пита "Ти ли си"

„Ти ли си“ е името на новата песен на талантливия млад изпълнител Danny Levan. Песента носи есенно, вдъхновяващо послание за промените, които настъпват в отношенията и връзките между хората. „Иска ми се всеки, които слуша песента да открива своята лична история в „Ти ли си“. Заглавието е въпрос с много подвъпроси...“, обяснява Danny...

публикувано на 22.11.20 в 14:43
Децата от ОУ

Защо училището прави децата щастливи?

След здравето, за родителите най-важно е децата да са щастливи не само в дома и семейството, но и в училище. “Училището е един общ дом, който прави децата щастливи. Това е мястото, където се сблъскват различни характери и всеки ден е различен, но именно в училището се създават едни от най-искрените и трайни приятелства.“, споделя началната..

обновено на 22.11.20 в 13:05

Яна Василева: Всичко може да бъде преодоляно със смелост

„Всичко може да бъде преодоляно като сме смели. Светът не е настроен враждебно към нас. Когато ти самият си усмихнат, ще предизвикаш същото насреща“, сподели своята жизнена философия в интервю за Радио Благоевград Яна Василева. Тя е автор на детската книга „Усмивката на Лея“, предизвикала вече интереса на публиката в България, Гърция и Кипър...

публикувано на 22.11.20 в 10:34

Радостина Славкова: Промяната започва от всеки един от нас

„Промяната започва първо от всеки един от нас. След това се разраства в нашия приятелски и семеен кръг. Обединяваме се с други активисти и достигаме до все повече хора“, каза в интервю за Радио Благоевград Радостина Славкова, координатор младежи, енергия и климат в екологичното сдружение „За Земята“. Тя припомни какви са климатичните цели,..

публикувано на 22.11.20 в 10:31

Здравко Лазаров:Благодаря на момчетата,че се хвърлиха!

В нервен мач от 16-я кръг на Югозападната футболна лига „Вихрен“/Сандански/ завърши наравно 1:1 като гост на „Балкан“/Ботевград/.  Според старши треньора на „Вихрен“ Здравко Лазаров отборът му е изпуснал трите точки на труден за игра терен. Отдава равенството на умората в титулярната единадесеторка ,която изкара почти без смени целия..

публикувано на 22.11.20 в 10:22