Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любка Стаменова: Стана чудо и след 23 години видях отново светлината!

Любка Стаменова

32-годишната Любка Стаменова вижда отново светлината, след като водещият български офталмолог проф. Ива Петкова извърши сложна операция, за да отстрани чуждо тяло, което е престояло в окото ѝ цели 23 години. Към тази невероятна история с приказен край ни насочи вниманието Институтът за здравно образование.

Всичко започва от детска игра в пясъчника, когато металното късче влиза в окото на 6-годишното тогава дете. С годините има непоносимост към слънчевата светлина, не помагат и посещенията при очни лекари. Впоследствие се появява катарактата и пълната тъмнина.

Проблемите със зрението на младата жена продължават, и когато тя се омъжва в гр. Петрич – по настояване на съпруга ѝ  идват на преглед в Благоевград при д-р Бързачка, която я насочва към проф. Ива Петкова. Следва скенер, на който се вижда чуждото тяло, а лекарите са удивени как е възможно миниатюрното парченце метал да остане в окото десетки години. На 12 май тази година проф. Петкова извършва операция и поставя вътреочна леща, която връща зрението на младата жена.

“За мен това беше изключително преживяване, виждах очите на съпруга ми, виждах светът около мен“, не крие вълнението си пациентката.

Появява се  обаче нов проблем – чуждото тяло разкъсва ретината, следва нова среща с проф. Ива Петкова, която и предлага да залепи ретината, но и да извадят чуждото тяло.

„По време на операцията стана чудо - извади малкото парченце метал след толкова много години. Възхищавам се на проф. Петкова и зная, че в България има изключителни специалисти. 23 години не знаех ден ли е, нощ ли е. Вече виждам  слънцето, цветовете, светлината. Проф. Ива Петкова за мен е истински ангел, и цял живот ще и благодаря, както и на екипа от лекари, анестезиолози и медицински сестри за вниманието им към мен “- разказва с вълнение Любка.

 В момента тя се възстановява, очното налягане е в норма, и макар, че зрението ѝ няма да се възстанови напълно, тя е щастлива, че вижда с проблемното око, в живота и има настроение, и  вижда пътя, по който върви.

Проф. Ива Петкова: Двете операции на Любка бяха сложни, радвам се, че и помогнах!

„Установено е, че Любка има чуждо  тяло в  окото си, но по онова време тези операции бяха още по-трудни и техниката не беше толкова напреднала, явно е преценено, че ще бъде по-вредно да се извади чуждото тяло и ще причини повече неприятни последствия, отколкото ако остане в окото“ - коментира в интервю за Радио Благоевград водещият български офталмолог проф. д-р Ива Петкова. В тази среда чуждото тяло се окислява и дава токсични увреждания на ретината и околните тъкани. През годините окото развива катаракта, зрението намалява и стига до възприемане само на светлина.

„Не можех да предположа, че това чуждо тяло е останало в окото толкова дълго. След като отстранихме катарактата, което също не беше лесно -  се оказа, че чуждото тяло стои забито в ретината, т.е. в очното дъно, след което  го извадихме. Тя имаше много добро зрение след тези операции. За съжаление се получи усложнение с отлепване на ретината, което наложи следваща операция, тампонирахме я със силиконово масло. Любка е изключително позитивна, радва се. Преди това  имаше зрение, което и позволява да възприема само има или няма светлина. В момента окото е спокойно, няма възпалителни процеси и мисля, че това е един позитивен резултат, който постигнахме. Това винаги радва“, разказа проф. Петкова.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Лалка Радкова:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45