Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Любка Стаменова: Стана чудо и след 23 години видях отново светлината!

Любка Стаменова

32-годишната Любка Стаменова вижда отново светлината, след като водещият български офталмолог проф. Ива Петкова извърши сложна операция, за да отстрани чуждо тяло, което е престояло в окото ѝ цели 23 години. Към тази невероятна история с приказен край ни насочи вниманието Институтът за здравно образование.

Всичко започва от детска игра в пясъчника, когато металното късче влиза в окото на 6-годишното тогава дете. С годините има непоносимост към слънчевата светлина, не помагат и посещенията при очни лекари. Впоследствие се появява катарактата и пълната тъмнина.

Проблемите със зрението на младата жена продължават, и когато тя се омъжва в гр. Петрич – по настояване на съпруга ѝ  идват на преглед в Благоевград при д-р Бързачка, която я насочва към проф. Ива Петкова. Следва скенер, на който се вижда чуждото тяло, а лекарите са удивени как е възможно миниатюрното парченце метал да остане в окото десетки години. На 12 май тази година проф. Петкова извършва операция и поставя вътреочна леща, която връща зрението на младата жена.

“За мен това беше изключително преживяване, виждах очите на съпруга ми, виждах светът около мен“, не крие вълнението си пациентката.

Появява се  обаче нов проблем – чуждото тяло разкъсва ретината, следва нова среща с проф. Ива Петкова, която и предлага да залепи ретината, но и да извадят чуждото тяло.

„По време на операцията стана чудо - извади малкото парченце метал след толкова много години. Възхищавам се на проф. Петкова и зная, че в България има изключителни специалисти. 23 години не знаех ден ли е, нощ ли е. Вече виждам  слънцето, цветовете, светлината. Проф. Ива Петкова за мен е истински ангел, и цял живот ще и благодаря, както и на екипа от лекари, анестезиолози и медицински сестри за вниманието им към мен “- разказва с вълнение Любка.

 В момента тя се възстановява, очното налягане е в норма, и макар, че зрението ѝ няма да се възстанови напълно, тя е щастлива, че вижда с проблемното око, в живота и има настроение, и  вижда пътя, по който върви.

Проф. Ива Петкова: Двете операции на Любка бяха сложни, радвам се, че и помогнах!

„Установено е, че Любка има чуждо  тяло в  окото си, но по онова време тези операции бяха още по-трудни и техниката не беше толкова напреднала, явно е преценено, че ще бъде по-вредно да се извади чуждото тяло и ще причини повече неприятни последствия, отколкото ако остане в окото“ - коментира в интервю за Радио Благоевград водещият български офталмолог проф. д-р Ива Петкова. В тази среда чуждото тяло се окислява и дава токсични увреждания на ретината и околните тъкани. През годините окото развива катаракта, зрението намалява и стига до възприемане само на светлина.

„Не можех да предположа, че това чуждо тяло е останало в окото толкова дълго. След като отстранихме катарактата, което също не беше лесно -  се оказа, че чуждото тяло стои забито в ретината, т.е. в очното дъно, след което  го извадихме. Тя имаше много добро зрение след тези операции. За съжаление се получи усложнение с отлепване на ретината, което наложи следваща операция, тампонирахме я със силиконово масло. Любка е изключително позитивна, радва се. Преди това  имаше зрение, което и позволява да възприема само има или няма светлина. В момента окото е спокойно, няма възпалителни процеси и мисля, че това е един позитивен резултат, който постигнахме. Това винаги радва“, разказа проф. Петкова.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Лалка Радкова:

Вижте още

1492 ученици от Пиринско остават извън дистанционното обучение заради липса на устройства

Пандемията и наложената социалната изолация ни сблъскаха с редица предизвикателства. Едно от тях е дистанционното обучение - наистина сложна за решаване задача, пред която са изправени ученици, учители и родители. И ако времето ни учи и създава навици, то по-големият проблем се броят ученици, които все още са извън образователната система, тъй като..

обновено на 02.12.20 в 08:37

17-метровата елха в Благоевград ще заблести на 4.12.2020 г. в 18:00 ч.

Елхата вече е позиционирана на площад „Георги Измирлиев“ пред сградата на община Благоевград.  Тази година мотото, с което общината призовава жителите и гостите на града към сплотеност и добрина е „На Коледа стават чудеса! Вярвай, обичай, помагай!“   „Рождество Христово, Коледа, ще бъде по-различна поради въведените противоепидемични мерки.  С..

публикувано на 01.12.20 в 16:39

Виртуална седмица на доброволчеството организират младежи от Сдружение „Ларго“ – Кюстендил

Сдружение „Ларго“ – Кюстендил е застъпническа организация, която работи с уязвими групи с цел да им осигури по-добър достъп  до здравни, социални и образователни услуги. Сдружението работи много активно с ромската общност от Кюстендил още от създаването си през 2007 година.  В годините през организацията са преминали много млади хора, част от тях..

публикувано на 01.12.20 в 14:33
Д-р Веселка Мончева

Във фоайето на зала „Яворов“ настаняват чакащите PCR направления от РЗИ

„За последното денонощие в община Благоевград традиционно новоинфектираните са най-много – 88 случая, в гр. Петрич, - 7, гр. Разлог – 3, гр. Сандански – 6, гр. Гоце Делчев 12, в гр. Банско – 1. Като цяло в сравнение отпреди две седмици, инфектираните с COVID-19 са с 200 по-малко – общо 837 потвърдени случая. Взетите мерки дават резултат. Под..

публикувано на 01.12.20 в 14:00

Личните лекари все още очакват софтуерните програми, с които да издават направления за PCR

Общопрактикуващите лекари все още очакват софтуерните програми, които ще им позволят да издават електронни направления за PCR изследвания.  Ръководството на лекарския съюз е получило уверение, че това ще стане до края на деня.  Това заяви д-р Дафина Тачова, председател на регионалната лекарска колегия в Благоевград и допълни, че референтни номера..

публикувано на 01.12.20 в 13:35

Дислексия – болестта на гениите

Съществуват много определения за това какво е дислексия. Най-просто можем да кажем, че дислексията е специфично нарушение на способността за учене, в резултат на което за някои хора е трудно да се научат да четат и да пишат, въпреки че имат достъп до качествено образование. Смята се, че между 5 и 10% от хората страдат от някаква форма на..

публикувано на 01.12.20 в 11:33

Без локдаун за малкия бизнес и кварталните магазини

В речника през белязаната от коронавируса 2020 година стряскащо навлезе една нова дума – локдаун. Различни медийни издания я определят за дума на годината. Реално, в последните седмици, тя не отзвучава, а смисълът ѝ все повече става ясен – рестриктивна мярка за затваряне, заключване, изолация с цел ограничаване на разпространението на новия вирус...

публикувано на 01.12.20 в 09:54