Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любка Стаменова: Стана чудо и след 23 години видях отново светлината!

Любка Стаменова

32-годишната Любка Стаменова вижда отново светлината, след като водещият български офталмолог проф. Ива Петкова извърши сложна операция, за да отстрани чуждо тяло, което е престояло в окото ѝ цели 23 години. Към тази невероятна история с приказен край ни насочи вниманието Институтът за здравно образование.

Всичко започва от детска игра в пясъчника, когато металното късче влиза в окото на 6-годишното тогава дете. С годините има непоносимост към слънчевата светлина, не помагат и посещенията при очни лекари. Впоследствие се появява катарактата и пълната тъмнина.

Проблемите със зрението на младата жена продължават, и когато тя се омъжва в гр. Петрич – по настояване на съпруга ѝ  идват на преглед в Благоевград при д-р Бързачка, която я насочва към проф. Ива Петкова. Следва скенер, на който се вижда чуждото тяло, а лекарите са удивени как е възможно миниатюрното парченце метал да остане в окото десетки години. На 12 май тази година проф. Петкова извършва операция и поставя вътреочна леща, която връща зрението на младата жена.

“За мен това беше изключително преживяване, виждах очите на съпруга ми, виждах светът около мен“, не крие вълнението си пациентката.

Появява се  обаче нов проблем – чуждото тяло разкъсва ретината, следва нова среща с проф. Ива Петкова, която и предлага да залепи ретината, но и да извадят чуждото тяло.

„По време на операцията стана чудо - извади малкото парченце метал след толкова много години. Възхищавам се на проф. Петкова и зная, че в България има изключителни специалисти. 23 години не знаех ден ли е, нощ ли е. Вече виждам  слънцето, цветовете, светлината. Проф. Ива Петкова за мен е истински ангел, и цял живот ще и благодаря, както и на екипа от лекари, анестезиолози и медицински сестри за вниманието им към мен “- разказва с вълнение Любка.

 В момента тя се възстановява, очното налягане е в норма, и макар, че зрението ѝ няма да се възстанови напълно, тя е щастлива, че вижда с проблемното око, в живота и има настроение, и  вижда пътя, по който върви.

Проф. Ива Петкова: Двете операции на Любка бяха сложни, радвам се, че и помогнах!

„Установено е, че Любка има чуждо  тяло в  окото си, но по онова време тези операции бяха още по-трудни и техниката не беше толкова напреднала, явно е преценено, че ще бъде по-вредно да се извади чуждото тяло и ще причини повече неприятни последствия, отколкото ако остане в окото“ - коментира в интервю за Радио Благоевград водещият български офталмолог проф. д-р Ива Петкова. В тази среда чуждото тяло се окислява и дава токсични увреждания на ретината и околните тъкани. През годините окото развива катаракта, зрението намалява и стига до възприемане само на светлина.

„Не можех да предположа, че това чуждо тяло е останало в окото толкова дълго. След като отстранихме катарактата, което също не беше лесно -  се оказа, че чуждото тяло стои забито в ретината, т.е. в очното дъно, след което  го извадихме. Тя имаше много добро зрение след тези операции. За съжаление се получи усложнение с отлепване на ретината, което наложи следваща операция, тампонирахме я със силиконово масло. Любка е изключително позитивна, радва се. Преди това  имаше зрение, което и позволява да възприема само има или няма светлина. В момента окото е спокойно, няма възпалителни процеси и мисля, че това е един позитивен резултат, който постигнахме. Това винаги радва“, разказа проф. Петкова.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Лалка Радкова:

Вижте още

„Орлетата“ стартираха контролите с разгром над „Марек“

При студено време и на тежък терен на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград „Пирин“ надигра „Марек“ с 5:1 в първа контрола от зимната си подготовка. Грузинецът Гурам Гщелиани отбеляза първия гол за домакините в 4-та минута след слаба намеса на дупнишкия вратар Евгени Спасов.  Нападателят на „Марек“ Веселин Любомиров изравни в 10-та минута с..

публикувано на 19.01.21 в 15:48
Д-р Огнян Митев

МБАЛ – Благоевград се подготвя за планов прием на пациенти

„През последните 2-3 седмици рязко намаляха хоспитализираните в МБАЛ – Благоевград. В момента възстановяваме отделенията, като отбелязвам, че 50% от леглата остават за лечение на COVID-19. Една част от тях са запълнени, защото все още имаме пациенти. Повечето от тях са за долекуване и са пред изписване. Постепенно започваме да възстановяваме..

публикувано на 19.01.21 в 14:16
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева: Поставят втората доза ваксина на медиците в Пиринско

„За изминалата седмица 179 лица са потвърдени с COVID-19 в Благоевградска област. Запазва се тенденцията за ниска заболеваемост в цялата област. Ако направим сравнение с преди две седмици – само със 6 случаите са повече. Намаляват и хоспитализираните – от 179 случая само 34 са хоспитализирани в болнични заведения, 15 са в интензивни отделения...

публикувано на 19.01.21 в 14:09

Хакатон за медийна грамотност учи учениците как да се справят с информационния хаос

Асоциация за развитие на София и ДЗЗД „Обучение“ организират хакатон за създаване на нестандартни и креативни кампании за повишаване на медийната грамотност.  В хакатона могат да участват ученици на възраст от 15 до 19 години с отношение, умения и идеи в областта на цифровите медии, дизайна, комуникацията, журналистиката, които учат в едно и също..

публикувано на 19.01.21 в 12:49

Слънце и студ до петък, дъжд и високи температури през почивните дни

Тази седмица започна с много студено време и  температури до минус  15 в някои населени места. В следващите дни предстои постепенно затопляне, каза в интервю за Радио Благоевград синоптикът в НИМХ Анастасия Кирилова.  Днес денят започна с мразовито време и с температури от около минус 10, минус 12 на места до минус 5 градуса. През деня температурите..

публикувано на 19.01.21 в 12:25

Работата при ниски температури

Началото на работния ден. Един от поредицата мразовити зимни дни с минусови температури. Нашият екип започва проверка кой работи в студа.  Най-напред спираме на една строителна площадка. Работниците са „на оперативка“ около техническия ръководител на обекта. От него научаваме, че вече трети ден на строежа не се работи. Дейността ще се възобнови..

публикувано на 19.01.21 в 12:24

Оцеляващият туризъм

Пандемията нанесe сериозен удар на туризма в България. Туристическата екосистема бе сериозно засегната от строгите ограничения върху движението и пътуванията, наложени след избухването на пандемията от коронавирус. След първия локдаун и последвалото лятно отпускане на противоепидемичните мерки, ситуацията със спасяването на българския туризма беше..

публикувано на 19.01.21 в 12:13