Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любка Стаменова: Стана чудо и след 23 години видях отново светлината!

Любка Стаменова

32-годишната Любка Стаменова вижда отново светлината, след като водещият български офталмолог проф. Ива Петкова извърши сложна операция, за да отстрани чуждо тяло, което е престояло в окото ѝ цели 23 години. Към тази невероятна история с приказен край ни насочи вниманието Институтът за здравно образование.

Всичко започва от детска игра в пясъчника, когато металното късче влиза в окото на 6-годишното тогава дете. С годините има непоносимост към слънчевата светлина, не помагат и посещенията при очни лекари. Впоследствие се появява катарактата и пълната тъмнина.

Проблемите със зрението на младата жена продължават, и когато тя се омъжва в гр. Петрич – по настояване на съпруга ѝ  идват на преглед в Благоевград при д-р Бързачка, която я насочва към проф. Ива Петкова. Следва скенер, на който се вижда чуждото тяло, а лекарите са удивени как е възможно миниатюрното парченце метал да остане в окото десетки години. На 12 май тази година проф. Петкова извършва операция и поставя вътреочна леща, която връща зрението на младата жена.

“За мен това беше изключително преживяване, виждах очите на съпруга ми, виждах светът около мен“, не крие вълнението си пациентката.

Появява се  обаче нов проблем – чуждото тяло разкъсва ретината, следва нова среща с проф. Ива Петкова, която и предлага да залепи ретината, но и да извадят чуждото тяло.

„По време на операцията стана чудо - извади малкото парченце метал след толкова много години. Възхищавам се на проф. Петкова и зная, че в България има изключителни специалисти. 23 години не знаех ден ли е, нощ ли е. Вече виждам  слънцето, цветовете, светлината. Проф. Ива Петкова за мен е истински ангел, и цял живот ще и благодаря, както и на екипа от лекари, анестезиолози и медицински сестри за вниманието им към мен “- разказва с вълнение Любка.

 В момента тя се възстановява, очното налягане е в норма, и макар, че зрението ѝ няма да се възстанови напълно, тя е щастлива, че вижда с проблемното око, в живота и има настроение, и  вижда пътя, по който върви.

Проф. Ива Петкова: Двете операции на Любка бяха сложни, радвам се, че и помогнах!

„Установено е, че Любка има чуждо  тяло в  окото си, но по онова време тези операции бяха още по-трудни и техниката не беше толкова напреднала, явно е преценено, че ще бъде по-вредно да се извади чуждото тяло и ще причини повече неприятни последствия, отколкото ако остане в окото“ - коментира в интервю за Радио Благоевград водещият български офталмолог проф. д-р Ива Петкова. В тази среда чуждото тяло се окислява и дава токсични увреждания на ретината и околните тъкани. През годините окото развива катаракта, зрението намалява и стига до възприемане само на светлина.

„Не можех да предположа, че това чуждо тяло е останало в окото толкова дълго. След като отстранихме катарактата, което също не беше лесно -  се оказа, че чуждото тяло стои забито в ретината, т.е. в очното дъно, след което  го извадихме. Тя имаше много добро зрение след тези операции. За съжаление се получи усложнение с отлепване на ретината, което наложи следваща операция, тампонирахме я със силиконово масло. Любка е изключително позитивна, радва се. Преди това  имаше зрение, което и позволява да възприема само има или няма светлина. В момента окото е спокойно, няма възпалителни процеси и мисля, че това е един позитивен резултат, който постигнахме. Това винаги радва“, разказа проф. Петкова.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Лалка Радкова:

Вижте още
Стефан Дечев

Стефан Дечев: Политиците и от двете страни да се върнат към договора от 1 август 2017 г. такъв, какъвто е подписан

С призив политиците от двете страни да се върнат към Договора за приятелство, добросъседство  и сътрудничество от 1 август 2017 г. между Р България и Р Северна Македония завърши днешният разговор с доц. Стефан Дечев в ефира на предаването на Радио Благоевград "Изгрей зора". Разговор, състоял се точно 4 години след подписването на договора и на фона на..

публикувано на 01.08.21 в 12:22

„Септември“/Симитли/ разгроми „Янтра“

В мач от втория кръг на Втора футболна лига на стадион „Арена Симитли“ отборът на „Септември“/Симитли/ разгроми „Янтра“/Габрово/ с 5:2.Началото съвсем не предвещаваше подобен развой.Нещо повече,гостуващият тим имаше игрово превъзходство и дори поведе с хубав гол на капитана Християн Казаков в 31-та минута. Домакините,обаче,бързо..

публикувано на 01.08.21 в 09:42
Христо Фотев

Христо Фотев: Как исках животът ми да бъде поема

В предаването на Радио Благоевград "Ефир за приятели" си припомнихме за Христо Фотев, поел своя път към безсмъртието на 27 юли 2002 г., с няколко фрагмента от негови интервюта, съхранени в "Златния фонд" на БНР. Предлагаме ви да чуете един от тях:

публикувано на 31.07.21 в 22:23

Пианистката Лора Чекоратова: Фестивалът „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица е едно завръщане на всички нас към България

  Във фокуса на вниманието ни е „Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица” – това е името на фестивала за класическа камерна музика, който ще се проведе за трети пореден път от 6 до 9 август в живописното село в Западните Родопи, съхранило през годините духа и неповторимата си атмосфера с многобройните калдъръмени улички и магично..

публикувано на 31.07.21 в 22:14

Ползите от Плана за възстановяване и устойчивост

Оказва се, че щетите от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат повече от ползите. Средствата, които се предвиждат не са малко, но всичко това е свързано с немалко компромиси, които страната ни трябва да направи. Един от компромисите е свързан с Истанбулската конвенция. В България има и решение на Конституционния съд, с което..

публикувано на 30.07.21 в 17:42
Гл. инспектор Георги Сарафов

По- високи температури и повече пожари

През последните дни в Благоевградска област и в цялата страна температурите са достатъчно високи. Те са и над 40 градуса. Това създава по- голяма опасност от пожари. През лятото, в края на юли и началото на август по традиция е най- опасният сезон. Трябва да се спазват немалко изисквания за предпазването от пожари. В гората има определени..

публикувано на 30.07.21 в 17:35

Гореща сесия на Общински съвет Благоевград

24 точки бяха включени в днешното заседание на общинските съветници в Благоевград. Те приеха отчета за дейността на Общинския съвет за периода 1 януари – 30 юни 2021 година.  Дадоха права на кмета за издаване на акт за възлагане на услуги от общ икономически интерес по изпълняван от общината проект „Патронажна грижа +“. С пълно единодушие бяха..

публикувано на 30.07.21 в 14:36