Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Маргарита Спасова: Младите хора са активни, трябва им подкрепяща среда

| обновено на 26.10.20 в 15:35
3
Маргарита Спасова
Снимка: Елеонора Тахова

Форумът за глокална промяна създаде „Пътеводител на младежкото гражданско участие“ с намерението той да бъде в услуга на младежки работници, обучители, педагози, доброволци и всички хора, които са ангажирани с младежки дейности в България под една или друга форма.

"Пътеводителят е създаден в рамките на кампанията #ОтНасЗависи на гражданско обединение Равни БГ, от което Форум за глокална промяна е част. Ние като екип работим с млади хора и в сферата на неформалното образование наблюдаваме липса на ресурси на български език по темата "младежко гражданско участие". Ние смятаме, че гражданското участие е основата, която благоприятства развитието на всички други теми, които са важни за младите хора. Различни проучвания показват ниско ниво на младежката ангажираност в обществените и политически процеси у нас, но това не е случайно. Те не виждат смисъл от участието си и не се чувстват представени в институциите, което ги обезверява. Затова в Пътеводителя сме отделили цял раздел на тема "смисъл от участие" и какво това носи не само на младите хора, а на обществото като цяло", каза в интервю за Радио Благоевград Маргарита Спасова от Форума за глокална промяна.

По думите й е важно да се насърчава работата на всички младежки работници, обучители, педагози по темата гражданско участие, както и да се осигурява подкрепяща среда за младежите, за да се развият като активни граждани. Според Маргарита Спасова протестите също са форма на младежко гражданско участие, до която се стига, когато другите форми на диалог не дават резултат.

В Пътеводителя освен теория има и много практически примери и интервюта с младежки работници и обучители от цялата страна, които споделят добри практики. 

"Има и казуси, които да помогнат на младите хора нагледно да разберат теоретичните модели, а в края на Пътеводителя сме включили списък с полезни ресурси с методите на неформалното образование, които могат да подпомогнат учебния процес и да го направят по-интересен и достъпен", каза още Спасова.

Пътеводителят се опитва да отговори на следните важни въпроси:
- Какво е младежко гражданско участие?
- Какви модели на младежко гражданско участие съществуват?
- Какъв е смисълът от него?
- Кои са необходимите условия, за да има младежко гражданско участие и то да бъде успешно?
- Как младежите могат да участват на местно, национално и европейско ниво?

"За наша радост вече виждаме колеги, които използват „Пътеводителя на младежкото гражданско участие“ в техни обучения. През изминалите почивни дни Националният младежки форум използва акценти от него в обучението си "Диалог за младите на ЕС", каза още Спасова.

Пътеводителят може да бъде изтеглен напълно безплатно от ТУК.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Маргарита Спасова може да чуете в звуковия файл...

Галерия

Вижте още

1492 ученици от Пиринско остават извън дистанционното обучение заради липса на устройства

Пандемията и наложената социалната изолация ни сблъскаха с редица предизвикателства. Едно от тях е дистанционното обучение - наистина сложна за решаване задача, пред която са изправени ученици, учители и родители. И ако времето ни учи и създава навици, то по-големият проблем се броят ученици, които все още са извън образователната система, тъй като..

обновено на 02.12.20 в 08:37

17-метровата елха в Благоевград ще заблести на 4.12.2020 г. в 18:00 ч.

Елхата вече е позиционирана на площад „Георги Измирлиев“ пред сградата на община Благоевград.  Тази година мотото, с което общината призовава жителите и гостите на града към сплотеност и добрина е „На Коледа стават чудеса! Вярвай, обичай, помагай!“   „Рождество Христово, Коледа, ще бъде по-различна поради въведените противоепидемични мерки.  С..

публикувано на 01.12.20 в 16:39

Виртуална седмица на доброволчеството организират младежи от Сдружение „Ларго“ – Кюстендил

Сдружение „Ларго“ – Кюстендил е застъпническа организация, която работи с уязвими групи с цел да им осигури по-добър достъп  до здравни, социални и образователни услуги. Сдружението работи много активно с ромската общност от Кюстендил още от създаването си през 2007 година.  В годините през организацията са преминали много млади хора, част от тях..

публикувано на 01.12.20 в 14:33
Д-р Веселка Мончева

Във фоайето на зала „Яворов“ настаняват чакащите PCR направления от РЗИ

„За последното денонощие в община Благоевград традиционно новоинфектираните са най-много – 88 случая, в гр. Петрич, - 7, гр. Разлог – 3, гр. Сандански – 6, гр. Гоце Делчев 12, в гр. Банско – 1. Като цяло в сравнение отпреди две седмици, инфектираните с COVID-19 са с 200 по-малко – общо 837 потвърдени случая. Взетите мерки дават резултат. Под..

публикувано на 01.12.20 в 14:00

Личните лекари все още очакват софтуерните програми, с които да издават направления за PCR

Общопрактикуващите лекари все още очакват софтуерните програми, които ще им позволят да издават електронни направления за PCR изследвания.  Ръководството на лекарския съюз е получило уверение, че това ще стане до края на деня.  Това заяви д-р Дафина Тачова, председател на регионалната лекарска колегия в Благоевград и допълни, че референтни номера..

публикувано на 01.12.20 в 13:35

Дислексия – болестта на гениите

Съществуват много определения за това какво е дислексия. Най-просто можем да кажем, че дислексията е специфично нарушение на способността за учене, в резултат на което за някои хора е трудно да се научат да четат и да пишат, въпреки че имат достъп до качествено образование. Смята се, че между 5 и 10% от хората страдат от някаква форма на..

публикувано на 01.12.20 в 11:33

Без локдаун за малкия бизнес и кварталните магазини

В речника през белязаната от коронавируса 2020 година стряскащо навлезе една нова дума – локдаун. Различни медийни издания я определят за дума на годината. Реално, в последните седмици, тя не отзвучава, а смисълът ѝ все повече става ясен – рестриктивна мярка за затваряне, заключване, изолация с цел ограничаване на разпространението на новия вирус...

публикувано на 01.12.20 в 09:54