Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неподходящо приятелство на детето – как да реагират родителите?

Всяко дете мечтае да намери истински приятел, които да остане с него за цял живот. Желанието за създаване на приятелства е толкова силно, че децата или тийнейджърите се радват на появата на всеки нов човек в своя живот, който проявява внимание към техните чувства и интереси. А родителите могат да възприемат такова приятелство с повишено внимание и с някои опасения.

„Бих обяснила, бих обърнала внимание на някои нередности в поведението на приятелчето му. Попадала съм в такава ситуация. Имаше такива случаи, когато беше тийнейджър. Коментирали сме – защо така... питала съм какви са родителите, защото семейната среда има значение. Но не бива да се размахва пръст“, споделя майка от Благоевград.

„Бих посъветвал и двамата какво да правят. Първо почваме от възпитанието на собствените си деца, след това на чуждите. Ако успеем през нашите деца да повлияем върху поведението на техните съученици в положителна посока би било добре“, споделя своя опит по темата друг родител.

Родителите могат да не харесват приятели на децата си по различни причини. Има ситуации, в които намесата на родителите е наложителна, твърди психологът Ирина Недялкова:

В тийнейджърска възраст основната задача на нашите деца е да се реализират в своята възрастова среда. Следвайки нормалния инстинкт децата гледат да прекарват колкото се може повече време със своите приятели. Ако един родител се намеси в тези отношения негативно детето реагира много болезнено. Това, което ние трябва да помним e никога да не осъждаме нежеланите приятели, когато това става в тяхно присъствие. Ако заварим такова дете у дома трябва да поддържаме добър тон и да не излагаме нашето дете с негативно поведение. Но, за да му помогнем да излезе от кръга на нежеланите приятелства, трябва да му помогнем да изгради интересите си. Моят опит показва, че децата в тази възраст не познават своите особености и способности и съответно не могат да сформират средата, която да отговаря на техните искания да се развиват, да заемат лидерски позиции“.

Критиките, обвиненията, напълно обясними в състояние на стрес, не спомагат за отдалечаване на тийнейджъра от компания с деструктивно поведение, предупреждава още психологът Ирина Недялкова.


Вижте още

Стъклените ретро играчки отново на мода

Малко магазинче в Благоевград. Блестяща витрина с изящни ретро играчки. Спомняте ли си ги от детството?  На мода са, макар и в пъти по-скъпи от вносните китайски пластмасови играчки. Продавач-консултантът Наталия Николова ни въвежда в пъстротата и красотата на коледната магия, събрана в малкото магазинче Споделя, че към тези играчки има..

публикувано на 04.12.20 в 10:32

Веган фестивал на солидарността събира почитатели на екологичния начин на живот

Веган фестивал на солидарността ще събере десетки любители на екологично чистата храна и биопродуктите. Това ще се случи два уикенда поред –  преди и след Международния ден на правата на хората и останалите живи същества, който се отбелязва на 10 декември. Организатори на инициативата са редица колективи и организации от Солидарната мрежа..

публикувано на 03.12.20 в 14:10
Бойко Гренцке

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван , но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже , не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да..

публикувано на 03.12.20 в 13:31

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха  традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. От..

публикувано на 03.12.20 в 13:22

В село Логодаж се подготвя подписка

Жители на село Логодаж недоволстват от идеята за бъдещо изграждане на приют за бездомни кучета в района на селото.  Кметът на селото Пламен Червенков е получил информация от общината за подготвяния терен. Според него той е неподходящ. Намира се близо до селото в район, в който вече немалко жители на селото и на Благоевград са закупили парцели...

публикувано на 03.12.20 в 12:16

Виктория Георгиева: Предстои тепърва да избираме песента за Евровизия 2021

Виктория Георгиева - VICTORIA, ще бъде българският представител на 65-тото издание на Евровизия, което ще се проведе през 2021 година. Тя трябваше да представи страната ни на Евровизия 2020 в Ротердам с песента “Tears Getting Sober”, но музикалната надпревара беше изместена за 2021 година заради пандемията от коронавирус в Европа. „И..

публикувано на 03.12.20 в 11:14

"Декември без отпадъци" или как и природата да празнува с нас

Декември е месец на празниците, но това води и до изхвърляне на огромни количества отпадъци. Затова 25 неправителствени организации започнаха кампанията „Декември без отпадъци“, чиято цел е да намалим свръхконсуматорството и разхищението на храна и не само.​ По думите на Данита Заричинова от екологичното сдружение "За Земята" о коло..

публикувано на 03.12.20 в 10:16