Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Регистрираме задължително кладенеца в двора

Собствениците на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др. трябва да регистрират съоръженията, които са разположени в собствения им имот. Решението е на Министерството на околната среда и водите. Регистрацията става в Басейновата дирекция, която отговоря за управление на водите в съответния район. Крайният срок, който бе посочен от Министерството - 27 ноември, вероятно ще бъде удължен. Какво налага тази мярка, коментар за Радио Благоевград направи Добромир Симидчиев, бивш зам. - министър на регионалното развитие и благоустройството:

„Тази мярка не е нова. Това е краят на един гратисен период. Тоест това е залегнало в закона още 2018 година, като на това трябва да се погледне по-скоро не като нещо рестриктивно, а точно обратното – като една допълнителна вратичка, която дава законът. Идеята е всички незаконни сондажи, които са изградени без документи да бъдат узаконени. Винаги е имало изискване всички сондажи да бъдат регистрирани. Това е положителна мярка, защото дава възможност на всеки, който нещо е направил, дали го е направил от липса на знание, дали го е направил умишлено, законодателят дава възможност сега това да бъде регистрирано като търпим строеж“.

Място за притеснение у хората не бива да има, заяви Добромир Симидчиев, но предупреди, че има вероятност на част от хората да бъде отказана такава регистрация:

„Пътят за регистриране на един такъв незаконен сондаж е следният: човек трябва да се обърне към хидрогеолог. Той да огледа съоръжението и да се напише един доклад дали той е в състояние да изпълнява своите задължения. Подават се документи в съответната Басейнова дирекция и те преценяват дали този сондаж може да бъде регистриран или не. Притеснение може да има в някои хора, в някои региони, от гледна точка на това, че може да се окаже така, че Басейновата дирекция да прецени, че има прекалено много сондажи в тяхната територия и подземните води да не са достатъчни да захранят всички тях“.

Като следваща мярка, свързана с водната криза Добромир Симидчиев прогнозира, че ще бъде изискването за поставяне на водомерни устройства на сондажите. „ВиК трябва да продължат да се борят и с загубите на вода“, категоричен бе бившият зам.- министър на регионалното развитие и благоустройството.Вижте още

Дефицит на помощни средства за незрящите

     В сериозната епидемична ситуация заради коронавируса всеки е засегнат – медици, учители, родители и деца. Всеки е уязвим и изплашен от т.нар. „невидима заплаха“, която предизвика загуби на човешки животи и почти спиране на социално-икономическото битие.   Сред често забравените уязвими са хората с увреждания. Те и техните близки се нуждаят..

публикувано на 24.11.20 в 15:00
Д-р Райна Ташева

Д-р Р. Ташева, кардиолог: Добрият контрол за заболявания от сърдечно-съдовата система са предпоставка за по-леко протичане на COVID-19

 Близо 89 000 хоспитализации и 324 милиона лева от бюджета на НЗОК – това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година. Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната.  150 00 са диспансеризираните болни със сърдечна недостатъчност в България 90%..

публикувано на 24.11.20 в 14:07
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева, РЗИ: Благоевград е огнище на COVID-19, инфектираните в областта намаляват

„За днешния ден отново в Благоевград са най-много инфектираните с COVID-19 – 110 лица от всички 194 случая за областта. Следват гр. Гоце Делчев – 11, където намаляват случаите, гр. Петрич също 11, гр. Банско – 1, гр. Разлог – 4, гр.  Сандански – 5, гр. Симитли – 3.  За изминалата седмица носителите на инфекцията в област Благоевград са 1040..

публикувано на 24.11.20 в 13:16

Да има или не коледни къщички в Благоевград?

Изграждането на коледните къщички в центъра на Благоевград обикновено се очаква с голямо нетърпение и предизвиква много усмивки. Тази година обаче новината за започналото изграждане се прие противоречиво, на фона на информацията за задълбочаващия се проблем с пандемията, особено в областния център на Пиринско, където местата в болниците са..

публикувано на 24.11.20 в 11:58
есен

Синоптик: Много слънце през цялата седмица

Последната седмица от ноември започна с много слънчево и приятно есенно време. Такова ще остане времето и до края й, прогнозира синоптикът Марияна Попова от НИМХ. "Тази седмица вероятността за валежи е много малка. В Югозападна България ще има много слънце и ще се затопли през втората половина. Сутрините ще бъдат мъгливи, с температури под нулата,..

публикувано на 24.11.20 в 11:33

Автобусните и таксиметровите превозвачи ще протестират

  В сряда, 25-ти ноември,  о т 9 до 12 часа ще спре транспортът в столицата. Това ще е предупреждението на автобусните и таксиметровите превозвачи към властта, заради непреодоляването на президентското вето по текстовете за инкриминирането на нерегламентираните превози. Това обявиха браншовите организации на превозвачите и заплашиха да преустановят..

публикувано на 24.11.20 в 10:48

„За“ или „против“ въвеждането на по-строги мерки

Здравното министерство и експертите от Нaционалния оперативен щаб предложиха да бъдат въведени по-строги мерки за справяне с разпространението на COVID-19. Бе предложено почти пълно затваряне на държавата: преустановяване на присъствените часове в университети, училища, детски градини и ясли; спиране на  работата на заведенията за хранене..

публикувано на 24.11.20 в 10:37