Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозар Петров: Младите хора търсят работа, има предусещане за криза

| обновено на 27.10.20 в 19:31
2
Светлозар Петров

Светът в карантина със сигурност е нерадостно място - забрани, ограничения, адаптиране към нови обстоятелства. Епидемията от COVID-19 по света има мащабен ефект върху всеки един аспект от живота. Ограниченията в ежедневния живот във всички държави доведоха до закриване и на много компании и освобождаване на персонал - постоянно или временно. 

"Медицинската криза оказа своето влияние още през пролетта. А какви са икономическите последствия от нея предстои да видим. Пролетта и лятото имаше известни увеличения на безработицата в най-засегнатите сектори, например в туризма. След това отново имаше назначения. Към момента по-голямата част от производствените компании изглеждат като възстановили поръчките си и своя капацитет на работа. Продължава обаче да има проблеми в сектора на услугите", каза в интервю за Радио Благоевград Светлозар Петров - управител на JobTiger. По думите му в момента всички се учим да работим дистанционно, а бизнесът се учи как да управялва този процес.

Как да бъдем продуктивни, когато работим от вкъщи?

"Като че ли тук настъпи консенсус за основните правила как да сме продуктивни вкъщи. Трябва да си създадем ритуали, които наподобяват на работния ден. Т.е. ставане, кафе, отделяне на място за работа, да не се разсейваме с радио и телевизия", съветва Светлозар Петров.

През месец октомври се проведе единадесетото издание на изложението "Дни на кариерата", което даде възможност на студенти, млади и опитни специалисти, които търсят кариерно развитие в областта на информационните технологии и телекомуникациите да се срещнат с компаниите - лидери в секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг и да открият своето ново работно място или възможност за стажантска програма. На 21 октомври се състояха и "Виртуални дни на кариерата", а събитието даде възможност на работодатели и търсещи работа от страната и чужбина да се включат напълно безопасно, независимо къде се намират по света.

"Ситуацията през пролетта наложи да пренесем Националните дни на кариерата виртуално. Виртуалната опция дава възможност на компаниите да свършат своята работа и дават на търсещите работа лица това, от което имат нужда. Всички обаче знаем, че живият контакт е нещо много важно и е предпочитан. Ситуацията ни позволи този месец да проведем и есенните Дни на кариерата в IT, комуникации и аутсорсинг. В тях обаче участваха, във всички градове на провеждане, приблизително 1/3 от обичайния брой компании, които се включват. Това е продиктувано от различни причини - от предпазливост на колегите, а някъде има и генерална забрана за участие в събития на живо...т.е. бизнесът се стреми да си пази хората. От гледна точка на студентите - посетителите запазиха бройката. Аз бих го отдал на това, че има предусещане за криза и не искат да пропуснат възможност да се срещнат с фирмите. Във виртуалното събитие нещата си протекоха по очаквания начин", добави Светлозар Петров.

В края на ноември, ако ситуацията позволява, предстоят нови събития на живо в бизнес секторите икономика, финанси, човешки ресурси, маркетинг, т.нар. Икономически дни на кариерата.

Цялото интервю на Елеонора Тахова със Светлозар Петров чуйте в звуковия файл...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Уникална икона на Пресвета Богородица с Младенеца посрещат в Долни Раковец

За осма поредна госина в радомирското село Долни Радовец посрещат близо 200-годишна икона на Пресвета Богородица с Младенеца. Тази икона е единствената оцеляла от старинната църква “Св. Николай Чудотворец”. Светинята ще бъде в храма до 15 до 18 август. „Иконата е собственост на храма, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник...

публикувано на 11.08.24 в 15:32
Магдалена Борисова

Магдалена Борисова с нова книга за деца – „Горски истории“

Самоковската авторка Магдалена Борисова зарадва малките си почитатели с нова книга – „Горски истории“. Авторката остава вярна на стила си и отново залага на добротворчеството в своите истории. Посланието, което отправя Магдалена Борисова е да бъдем добри, да бъдем приятели – и малки, и големи. На страниците на книгата читателище ще..

публикувано на 11.08.24 в 15:16

Здравословните дъвки

Дъвки от природата – това е една революционна  за българския пазар зелена бизнес идея на Дарина Сотирова. Тя е производител на полезни дъвки. Защо полезни? Защото са от натурални продукти. След дълги анализи относно фабричните дъвки , в които се влага аспартам и които птиците бъркат с изхвърлени хлебни трохи, а това ги убива, Дарина..

публикувано на 09.08.24 в 12:45

Деца от Кочериново усетиха емоцията да бъдеш войник

Учителките от СУ "Христо Ботев" Кочериново Даниела Миланова и Василка Тасева, заедно с част от своите ученици, взеха участие в националната програма "Изучаване и съхраняване историята и традициите на Българската армия", като изпитаха емоцията от това да се превъплътят в ролята на истински войници. Завършвайки успешно Модул 1 от програмата, който включва..

публикувано на 09.08.24 в 11:46

Кампания в подкрепа на планинския туризъм

Спасяването на хижите и заслоните в България е мисия на конкурса „Хижа на годината“ на Българския туристически съюз. За втора поредна година организаторите на кампанията насочват общественото внимание в подкрепа на планинския туризъм и на най-добрите хижи и заслони в нашата страна. До 25 септември всеки може да посочи своя избор  в онлайн..

публикувано на 09.08.24 в 11:43

Законови промени разделиха общественото мнение: Какво казват депутатите и неправителствените организации?

През седмицата, в рамките на едно пленарно заседание, депутатите в Народното събрание одобриха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от парламентарната група на "Възраждане". С новите разпоредби се забранява популяризирането и подстрекаването в детските градини и училищата на идеи, свързани с..

публикувано на 09.08.24 в 11:15

„Добрите сърца“ с поредна инициатива за Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград

"Подари нов ламинат за детски стаи и дневни" това е новата реализирана инициатива на „Добрите сърца“. „За целта взехме пари на заем за да закупим ламината и всичко необходимо, както и да платим транспорт, защото ако трябваше да чакаме събиране на сумата щеше да дойде късна есен или зима и тогава ще бъде трудно за такива ремонти. Инициативата..

публикувано на 07.08.24 в 18:27