Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Светлозар Петров: Младите хора търсят работа, има предусещане за криза

| обновено на 27.10.20 в 19:31
2
Светлозар Петров

Светът в карантина със сигурност е нерадостно място - забрани, ограничения, адаптиране към нови обстоятелства. Епидемията от COVID-19 по света има мащабен ефект върху всеки един аспект от живота. Ограниченията в ежедневния живот във всички държави доведоха до закриване и на много компании и освобождаване на персонал - постоянно или временно. 

"Медицинската криза оказа своето влияние още през пролетта. А какви са икономическите последствия от нея предстои да видим. Пролетта и лятото имаше известни увеличения на безработицата в най-засегнатите сектори, например в туризма. След това отново имаше назначения. Към момента по-голямата част от производствените компании изглеждат като възстановили поръчките си и своя капацитет на работа. Продължава обаче да има проблеми в сектора на услугите", каза в интервю за Радио Благоевград Светлозар Петров - управител на JobTiger. По думите му в момента всички се учим да работим дистанционно, а бизнесът се учи как да управялва този процес.

Как да бъдем продуктивни, когато работим от вкъщи?

"Като че ли тук настъпи консенсус за основните правила как да сме продуктивни вкъщи. Трябва да си създадем ритуали, които наподобяват на работния ден. Т.е. ставане, кафе, отделяне на място за работа, да не се разсейваме с радио и телевизия", съветва Светлозар Петров.

През месец октомври се проведе единадесетото издание на изложението "Дни на кариерата", което даде възможност на студенти, млади и опитни специалисти, които търсят кариерно развитие в областта на информационните технологии и телекомуникациите да се срещнат с компаниите - лидери в секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг и да открият своето ново работно място или възможност за стажантска програма. На 21 октомври се състояха и "Виртуални дни на кариерата", а събитието даде възможност на работодатели и търсещи работа от страната и чужбина да се включат напълно безопасно, независимо къде се намират по света.

"Ситуацията през пролетта наложи да пренесем Националните дни на кариерата виртуално. Виртуалната опция дава възможност на компаниите да свършат своята работа и дават на търсещите работа лица това, от което имат нужда. Всички обаче знаем, че живият контакт е нещо много важно и е предпочитан. Ситуацията ни позволи този месец да проведем и есенните Дни на кариерата в IT, комуникации и аутсорсинг. В тях обаче участваха, във всички градове на провеждане, приблизително 1/3 от обичайния брой компании, които се включват. Това е продиктувано от различни причини - от предпазливост на колегите, а някъде има и генерална забрана за участие в събития на живо...т.е. бизнесът се стреми да си пази хората. От гледна точка на студентите - посетителите запазиха бройката. Аз бих го отдал на това, че има предусещане за криза и не искат да пропуснат възможност да се срещнат с фирмите. Във виртуалното събитие нещата си протекоха по очаквания начин", добави Светлозар Петров.

В края на ноември, ако ситуацията позволява, предстоят нови събития на живо в бизнес секторите икономика, финанси, човешки ресурси, маркетинг, т.нар. Икономически дни на кариерата.

Цялото интервю на Елеонора Тахова със Светлозар Петров чуйте в звуковия файл...

Галерия

Вижте още

Ученици и учители с едномесечен безплатен достъп до образователна платформа

От днес всички ученици са в условия на дистанционно обучение заради извънредните епидемични мерки. Възможност да получат безплатен достъп до електронни учебници и до стотици други образователни ресурси - видеоуроци, тестове, упражнения, предлагат от издателство "Просвета", които дават едномесечен безплатен достъп до тяхната платформа е-Просвета на..

публикувано на 30.11.20 в 18:20

От -12 до 17 градуса през декември

Със сняг изпратихме месец ноември. На много места в страната се образува снежна покривка, в София тя достигна 15 см. "Това се дължи на преминаващ студен атмосферен фронт, в комбинация със средиземноморския циклон, който преминава южно от Балканския полуостров. Очакваме спиране на валежите и разкъсване на облачността. На 1 декември сутринта ще бъде..

публикувано на 30.11.20 в 17:46

Конкурсът „Дърво с корен“ отново търси историите на любими дървета

За 11-а поредна година фондация „ЕкоОбщност“ организира онлайн конкурса за любимите на хората дървета. Екипът на фондацията за пореден път събира историите за впечатляващите дървета, които са се превърнали в емблема на дадено населено място или в пазители на родовата памет. „Конкурсът търси живата връзка с природата и припомня огромната роля..

публикувано на 30.11.20 в 17:16
Иван Милушев,

Иван Милушев с награда от Балканското квадриенале на живописта “Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора’2020

Художникът Иван Милушев, който е и директор на Градската художествена галерия в Благоевград, получи награда от петото издание на Балканското квадриенале на живописта „Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора’2020. Повече от 200 участници от 8 държави са изпратили близо 300 творби за събитието, вдъхновени от вековната мъдрост на древния..

публикувано на 30.11.20 в 15:26

Хранителните добавки са по-търсени от биопродуктите

Оказва се, че във втората вълна на пандемията от COVID -19, търсенето на биопродукти осезаемо е намаляло в Благоевград, за сметка на хранителните добавки, които продължават да се купуват. Това установи репортерската проверка на Радио Благоевград в няколко биомагазина и в едра дрогерия в областния център. Единият от специализираните..

публикувано на 30.11.20 в 15:03

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун, макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града.  Положението стана още по- тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации за..

публикувано на 30.11.20 в 12:19

Дора Минева: И издатели, и разпространители не научиха докрай урока си

Това заяви в предаването за литература  на Радио Благоевград "Страници", с водещ Валентин Дишев, преводачът и издателят Дора Минева. "Не мога да се оплача от работата си с нашите разпространители... Напротив, много издатели и досега правят доста неща в ущърб на книжарниците и на разпространението – най-вече в това, че с тези непомерно големи отстъпки те..

публикувано на 29.11.20 в 18:57