Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европа ще подпомага тютюнопроизводителите до 2027г.

Дни преди Световния ден на тютюнопроизводителите, 28 октомври, дойде положителната новина, че Европейският парламент одобри предложението на България Преходната национална помощ да бъде удължена до 2027 г., като новата референтна година ще бъде 2018. Досега, Референтният период, за който тютюнопроизводителите получаваха тази помощ бе за 2007, 2008 и 2009 г.

„Вече 12 години Секторът е обгрижван предостатъчно, какво ще се случи след 2022 г. предстои да видим, защото сега очакваме решението и на Европейската комисия за това предложение, по него трябва да се произнесе и триалога. Едва тогава, на национално ниво ще бъдат фокусирани параметрите за функционирането на Схемата. Коя година ще бъде Референтна все още не е ясно, предложението е това да бъде 2018 г. На мен, като браншовик ми се иска обхватът да бъде малко по-широк, защо не бъдат обхванати 2016, 2017 и 2018 г., защото тези години попадат в Регистъра на тютюнопроизводителите“ – коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, президент на UNITAB – EUROPE и вицепрезидент на ELTI.

Той открои заслугата за взимането на това решение както, благодарение на тригодишните усилия на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, така и на земеделското министерство и на всички 17 български евродепутати, които са подкрепили това предложение.

Цветан Филев уточни, че 2019 и 2020 г. не могат да бъдат определени като Референти години, защото те попадат в периода на обвързаното подпомагане, а Референтният период е за необвързано производство, новият влиза ще влезе в сила след 2023 г.

„Най-вероятно няма да имат възможност да участват по Схемата тези тютюнопроизводители, които са погазили българското законодателство и не са се вписали в Регистъра на тютюнопроизводителите, тоест, техните количества висят някъде в небитието. Българските граждани трябва не само да си знаят правата, но да си спазват и задълженията“ –съобщи още г-н Филев.

Той коментира, че Световният ден на тютюнопроизводителя се отбелязва за осма поредна година и в България. По този повод, в следобеда на 28 октомври, бе организирана онлайн конферентна връзка с представители на браншовите организации на всичките 25 държави, които членуват в Световната организация на тютюнопроизводителите ITGA.

„Участвайки вече 10 години в тази организация, ние имаме предвидимост на сектора, да си знаем мястото, къде се намира нашият Сектор по отношение на сортове тютюн, които се търсят на световните пазари с финансови инструменти и визия за развитието на Сектора до минимум 10 години“ – коментира още Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:Галерия

Вижте още
Иван Милушев,

Иван Милушев с награда от Балканското квадриенале на живописта “Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора’2020

Художникът Иван Милушев, който е и директор на Градската художествена галерия в Благоевград, получи награда от петото издание на Балканското квадриенале на живописта „Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора’2020. Повече от 200 участници от 8 държави са изпратили близо 300 творби за събитието, вдъхновени от вековната мъдрост на древния..

публикувано на 30.11.20 в 15:26

Хранителните добавки са по-търсени от биопродуктите

Оказва се, че във втората вълна на пандемията от COVID -19, търсенето на биопродукти осезаемо е намаляло в Благоевград, за сметка на хранителните добавки, които продължават да се купуват. Това установи репортерската проверка на Радио Благоевград в няколко биомагазина и в едра дрогерия в областния център. Единият от специализираните..

публикувано на 30.11.20 в 15:03

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун, макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града.  Положението стана още по- тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации за..

публикувано на 30.11.20 в 12:19

Дора Минева: И издатели, и разпространители не научиха докрай урока си

Това заяви в предаването за литература  на Радио Благоевград "Страници", с водещ Валентин Дишев, преводачът и издателят Дора Минева. "Не мога да се оплача от работата си с нашите разпространители... Напротив, много издатели и досега правят доста неща в ущърб на книжарниците и на разпространението – най-вече в това, че с тези непомерно големи отстъпки те..

публикувано на 29.11.20 в 18:57
Натали Ангелова

Натали Ангелова с първа авторска песен на украински - „Хай засяють зiрки“

Натали Ангелова - чаровна, харизматична, талантлива и безусловно влюбена в музиката, е готова с най-новата си песен „Хай засяють зiрки“ /Нека звездите заблестят/. Това е първата авторска песен на Натали Ангелова на украински език. Музиката е нейна, аранжиментът е на Христо Нейчев, а стиховете са написани от Валерий Хмеливски. „Много се..

публикувано на 29.11.20 в 15:27

Стефан Дечев: В почти невъзможна ситуация Зоран Заев се опитва да намери изход

„Интервюто пред БГнес показва, че Зоран Заев е политик с визия, който е решил на всяка цена неговата страна да изглади до декември противоречията с България, и в крайна сметка да получи покана, начало на преговори за членство в ЕС по време на междуправителствената конференция“ – това беше една от основните тези на доц Стефан Дечев в началото на..

публикувано на 29.11.20 в 13:00

„Марек“ доказа, че е най-добър за полусезона

Във възлов мач от 17-я кръг на Югозападната футболна лига лидерът във временното класиране „Марек“ завърши 1:1 като гост на „Вихрен“/Сандански/ .На Градския стадион в Сандански домакините разчитаха на центрирания в пеналта на гостите и на високи топки,тъй като имаха ръстово преимущество.Дупничани задържаха повече топката ,организираха..

публикувано на 29.11.20 в 10:33