Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Регионалният исторически музей в Благоевград организира ученическа кръгла маса

Регионалният исторически музей в Благоевград бе домакин на ученическа кръгла маса под мотото „На ползу роду. Паметта на възрожденците през погледа на съвременния ученик.“ Ученици от различни благоевградски училища направиха презентации, в които представиха дейци и събития от Българското възраждане, които през 2020 година имат кръгли годишнини: Ильо Марков, Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Бачо Киро, Панайот Волов, Васил Петлешков, Димитър Попгеоргиев Беровски, Натанаил Охридски, Димитър и Константин Миладинови, Григор Пърличев, Иван Вазов, учредяването на Българската екзархия, създаването на Солунска българска мъжка гимназия.

Младите хора  демонстрираха високо емоционално и познавателно ниво в своето обучение и отдадоха почит към народните будители – книжовници, просветители и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и оставили трайна следа в българската история.

„Паметта на възрожденците е нещо много свято за нас, младите хора, защото ние постоянно се борим за нещо – имаме енергията, усещане за нещата и се борим. Те навремето също са се борили за своята идея, за своята кауза, за да променят света по един по-добър начин. И не само за себе си, а за всички около тях. Искам да приличам на тези хора по борбеността и куража, които са имали. По това, че не са се примирявали със ситуацията, в която са живели тогава. Много от днешните млади хора са  научени, че трябва да се примиряват с това, което се случва. Разбира се, има и много будни хора, които излизат извън рамките, но има и много млади хора, които се примиряват. Защото така ни учат, образователната ни система за съжаление ни учи да правим подобни неща“ – каза за Радио Благоевград Диян Калайджиев, ученик 11-ти клас в Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, който е и председател на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на децата.

За седмокласничката Йоана народните будители са „много важни хора, особено за нашето време, защото те могат да възпитат в нас добродетели, да ни накарат да погледнем на света по малко по-добър и различен начин“.

Д-р Елена Чалгънова, уредник в Регионалния исторически музей бе категорична, че учениците, участници в кръглата маса, са демонстрирали много знания и солидна подготовка, което се дължи и на учителите им по история. „Искам да призова младите хора да четат българската история, особено в епохата на Възраждането, където имаме чудесни образци на човешки ценности и добродетели.“

Кметът на община Благоевград Румен Томов изпрати поздравителен адрес до всички участници в ученическата кръгла маса, която бе посветена на Деня на народните будители.

Събитието бе съвместна инициатива на Регионалния исторически музей-Благоевград и Регионалното управление на образованието.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Лалка Радкова:

Галерия

Вижте още

Съдържанието на етикетите: да разчетем или да разчитаме

Безспорен факт е, че търговията с т.нар. бързооборотни стоки се развива с високо темпо. На тази база хранителните магазини и търговските вериги трябва да се справят с динамичните предизвикателства. Променящият се начин на живот на потребителите, нарастващата конкуренция и темпото на дистрибуцията са само част от провокациите в този вид..

публикувано на 20.01.21 в 14:04

Джо Байдън ще положи клетва като следващия американски президент

Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Той ще положи клетва като следващия американски президент по време на необичайна церемония на фона на пандемията от Covid-19 и при засилени мерки за сигурност след щурма на Капитолия, отнел живота на петима по-рано този месец. По време на речта си след..

публикувано на 20.01.21 в 12:05

Продават ли ни търговци немски картофи за български?

Немски и френски картофи се продават като българско производство и по този начин се заблуждават потребителите. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Производителите са сигнализирали НАП, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните с настояване за проверка.  "От около два месеца..

публикувано на 20.01.21 в 11:28
д-р Александър Симидчиев

Д-р Ал. Симидчиев: Изборът на ваксина трябва да стане максимално бързо

В здравния час на Радио Благоевград пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира ваксините срещу Covid-19. „След поставянето на втората доза ваксина нямам странични реакции. Очаквам след седмица, защото това, което съм видял от клиничните проучвания – ако има общи реакции, свързани с леко неразположение и покачване на температурата, те са в..

публикувано на 20.01.21 в 11:14
Евдокия Попадинова

Югозападът – с двама победители в анкетата „Футболист на 2020 година“

Звездата на „Локомотив“ (Пловдив) Димитър Илиев от за втори пореден път стана „Футболист на годината в България“.   За пета поредна година  играещата в италианския Наполи 24-годишната Евдокия Попадинова от град Хаджидимово бе определена за №1 на България в женския футбол. Наградата „Лъвско сърце-Трифон Иванов“ посмъртно получи Нако Велянов,..

публикувано на 20.01.21 в 08:51

„Орлетата“ стартираха контролите с разгром над „Марек“

При студено време и на тежък терен на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград „Пирин“ надигра „Марек“ с 5:1 в първа контрола от зимната си подготовка. Грузинецът Гурам Гщелиани отбеляза първия гол за домакините в 4-та минута след слаба намеса на дупнишкия вратар Евгени Спасов.  Нападателят на „Марек“ Веселин Любомиров изравни в 10-та минута с..

публикувано на 19.01.21 в 15:48
Д-р Огнян Митев

МБАЛ – Благоевград се подготвя за планов прием на пациенти

„През последните 2-3 седмици рязко намаляха хоспитализираните в МБАЛ – Благоевград. В момента възстановяваме отделенията, като отбелязвам, че 50% от леглата остават за лечение на COVID-19. Една част от тях са запълнени, защото все още имаме пациенти. Повечето от тях са за долекуване и са пред изписване. Постепенно започваме да възстановяваме..

публикувано на 19.01.21 в 14:16