Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Регионалният исторически музей в Благоевград организира ученическа кръгла маса

Регионалният исторически музей в Благоевград бе домакин на ученическа кръгла маса под мотото „На ползу роду. Паметта на възрожденците през погледа на съвременния ученик.“ Ученици от различни благоевградски училища направиха презентации, в които представиха дейци и събития от Българското възраждане, които през 2020 година имат кръгли годишнини: Ильо Марков, Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Бачо Киро, Панайот Волов, Васил Петлешков, Димитър Попгеоргиев Беровски, Натанаил Охридски, Димитър и Константин Миладинови, Григор Пърличев, Иван Вазов, учредяването на Българската екзархия, създаването на Солунска българска мъжка гимназия.

Младите хора  демонстрираха високо емоционално и познавателно ниво в своето обучение и отдадоха почит към народните будители – книжовници, просветители и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и оставили трайна следа в българската история.

„Паметта на възрожденците е нещо много свято за нас, младите хора, защото ние постоянно се борим за нещо – имаме енергията, усещане за нещата и се борим. Те навремето също са се борили за своята идея, за своята кауза, за да променят света по един по-добър начин. И не само за себе си, а за всички около тях. Искам да приличам на тези хора по борбеността и куража, които са имали. По това, че не са се примирявали със ситуацията, в която са живели тогава. Много от днешните млади хора са  научени, че трябва да се примиряват с това, което се случва. Разбира се, има и много будни хора, които излизат извън рамките, но има и много млади хора, които се примиряват. Защото така ни учат, образователната ни система за съжаление ни учи да правим подобни неща“ – каза за Радио Благоевград Диян Калайджиев, ученик 11-ти клас в Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, който е и председател на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на децата.

За седмокласничката Йоана народните будители са „много важни хора, особено за нашето време, защото те могат да възпитат в нас добродетели, да ни накарат да погледнем на света по малко по-добър и различен начин“.

Д-р Елена Чалгънова, уредник в Регионалния исторически музей бе категорична, че учениците, участници в кръглата маса, са демонстрирали много знания и солидна подготовка, което се дължи и на учителите им по история. „Искам да призова младите хора да четат българската история, особено в епохата на Възраждането, където имаме чудесни образци на човешки ценности и добродетели.“

Кметът на община Благоевград Румен Томов изпрати поздравителен адрес до всички участници в ученическата кръгла маса, която бе посветена на Деня на народните будители.

Събитието бе съвместна инициатива на Регионалния исторически музей-Благоевград и Регионалното управление на образованието.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Лалка Радкова:

Галерия

Вижте още

Почистиха ли партиите предизборните плакати

В Благоевград няма обособени места за предизборни плакати, всеки лепи където намери – по електрически табла, автобусни спирки, стени, рекламни колони...  Точно две седмици след изборите, репортерска проверка  на Радио Благоевград установи, че все още има агитационни материали, които не са отстранени.  В малките улички в централната..

публикувано на 19.04.21 в 13:52

Георги Раковски – от въображение към реалност

В разговор, прозвучал в предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора", доц. Стефан Дечев припомни основни маркери в пътя на Г. С. Раковски както към кристализирането на личностната му идентичност, така и на процеса на неговия принос в създаването на разказа за националната идентичност на българите. Предлагаме ви да чуете..

публикувано на 18.04.21 в 20:52

Мартина Табакова и Лора Паносян представят „Сон ми дойде“ – оригинална колаборация за арфа и глас

Мартина Табакова и Лора Паносян представят родопската песен „Сон ми дойде“ в нов, нестандартен аранжимент за арфа и глас. Комбинацията от класическа арфа, поп звучене, както и модерният мастеринг ѝ придават нов и съвременен облик. Клипът към песента е заснет на Крушунските водопади, пещера "Божиите очи", Черно море. "Сон ми дойде" е третият..

обновено на 18.04.21 в 15:14

"Дигитален фестивал на ранното детско развитие" на 15 и 16 май

Центърът за образователни проучвания „ Девелопия “ организира „Дигитален фестивал на ранното детско развитие“, който ще се проведе на  15 и 16 май. „Идеята за фестивала се породи от желанието ни да помогнем на повече родители да достигнат до различни специалисти, организации, продукти и услуги, които биха им били полезни в отглеждането на..

обновено на 18.04.21 в 15:13

Камерна опера Благоевград с премиера на „Слугинята господарка” от Джовани Батиста Перголези

  Камерна опера Благоевград ви кани на 22 и 23 април от 19 часа на премиерата на новото си заглавие – едноактната комична опера „Слугинята господарка” от Джовани Батиста Перголези, композирана по либретото на Дженаро Федерико.   ... Младата слугиня Серпина се е превърнала в арогантна млада дама и се изживява като господарка на къщата...

публикувано на 18.04.21 в 14:55

Ученици представят Благоевград във виртуална разходка

Деветокласничката Десислава Тасева, единайсетокласничката Венета Саляхетдинова и дванаейсетокласникът Димитър Борумов, заедно с преподавателката по английски език Таня Бикова и техни съученици от благоевградската ПМГ “Акад. С. П. Корольов", създадоха проект „Виртуална разходка в Благоевград“. Проектът е реализиран на български, английски и руски..

обновено на 18.04.21 в 14:00

ФК „Кюстендил“ разплака „Вихрен“ в Сандански

    В дербито  от 27-я кръг на Югозападната  футболна лига  лидерът „Вихрен“ загуби с 0:1 от ФК „Кюстендил“- четвърти във временното класиране.Двата отбора направиха луд мач с по две греди за всеки ,но  кюстендилци с доза късмет и повече хладнокръвие  взеха трите  точки,както  направиха и като домакини есенния полусезон.   Голът за ФК..

публикувано на 18.04.21 в 12:55