Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„История на България“ от 1761 г.

По повод  Деня на народните будители Сдружение „Българска история“ издава „История на България от 1761 г.. Трудът на Блазиус Клайнер предшества с една година „История славянобългарска“. Редактор на изданието е Теодор Борисов, който даде повече подробности в разговор с Елизабет  Александрова.

Водещ: Г-н Борисов, кой е Блазиус Клайнер?

Теодор Борисов: Блазиус Клайнер е францискански монах от 18 в., който 1761 г. в католическия манастир „Св. апостоли Петър и Павел“ в градчето Алвинц, това е днешна Румъния, гр. Винцул де Жос, написва едно произведение в три части, първата от която е „История на България“. В нея се разказва историята на българите от периода на Велика България, както е известна сега в историографията, до падането на Константинопол под османска власт. Той подчертава, че българите са извънредно войнствен народ, слабо загрижен за писмеността, който е склонен да върши славни и достойни за споменаване дела, отколкото да ги описва. Затова се наема с тази задача.

Водещ: Откъде черпи факти за тази история?

Теодор Борисов: От най-различни източници. Предполага се, че манастирската библиотека е била с доста източници. Общо взето и латински, и византийски извори. В случая водещото е, че той успява да ги анализира критично, тъй като е наясно, че латинските писатели доста слабо застъпват българската тема по обективни причини. Докато във византийските извори все пак има и момент на пристрастие, така че успява да отсее кой извор е обективен и кой не.

Водещ: За какви читатели е предназначена „История на България“ от Блазиус Клайнер?

Теодор Борисов: „Историята на България“ от Блазиус Клайнер е подходяща за всеки, който се интересува от българска история, тъй като за разлика от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски или тази на Петър Богдан Бакшев, той не е толкова известен. Естествено, все пак говорим за францискански монах. Стилът на писане не е най-увлекателен, но пък това е една книга, която всеки може да има в своя дом и от нея да види как е изглеждала България, нейната средновековна история през погледа на един външен човек, който описва събитията такива, каквито са били според изворите.

Чуйте в звуковия файл разговора на Елизабет Александрова с Теодор Борисов:


Вижте още

Стъклените ретро играчки отново на мода

Малко магазинче в Благоевград. Блестяща витрина с изящни ретро играчки. Спомняте ли си ги от детството?  На мода са, макар и в пъти по-скъпи от вносните китайски пластмасови играчки. Продавач-консултантът Наталия Николова ни въвежда в пъстротата и красотата на коледната магия, събрана в малкото магазинче Споделя, че към тези играчки има..

публикувано на 04.12.20 в 10:32

Веган фестивал на солидарността събира почитатели на екологичния начин на живот

Веган фестивал на солидарността ще събере десетки любители на екологично чистата храна и биопродуктите. Това ще се случи два уикенда поред –  преди и след Международния ден на правата на хората и останалите живи същества, който се отбелязва на 10 декември. Организатори на инициативата са редица колективи и организации от Солидарната мрежа..

публикувано на 03.12.20 в 14:10
Бойко Гренцке

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван , но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже , не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да..

публикувано на 03.12.20 в 13:31

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха  традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. От..

публикувано на 03.12.20 в 13:22

В село Логодаж се подготвя подписка

Жители на село Логодаж недоволстват от идеята за бъдещо изграждане на приют за бездомни кучета в района на селото.  Кметът на селото Пламен Червенков е получил информация от общината за подготвяния терен. Според него той е неподходящ. Намира се близо до селото в район, в който вече немалко жители на селото и на Благоевград са закупили парцели...

публикувано на 03.12.20 в 12:16

Виктория Георгиева: Предстои тепърва да избираме песента за Евровизия 2021

Виктория Георгиева - VICTORIA, ще бъде българският представител на 65-тото издание на Евровизия, което ще се проведе през 2021 година. Тя трябваше да представи страната ни на Евровизия 2020 в Ротердам с песента “Tears Getting Sober”, но музикалната надпревара беше изместена за 2021 година заради пандемията от коронавирус в Европа. „И..

публикувано на 03.12.20 в 11:14

"Декември без отпадъци" или как и природата да празнува с нас

Декември е месец на празниците, но това води и до изхвърляне на огромни количества отпадъци. Затова 25 неправителствени организации започнаха кампанията „Декември без отпадъци“, чиято цел е да намалим свръхконсуматорството и разхищението на храна и не само.​ По думите на Данита Заричинова от екологичното сдружение "За Земята" о коло..

публикувано на 03.12.20 в 10:16