Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След контакт със заразен с коронавирус – какви са стъпките?

Рекорд след рекорд - заразените с коронавирус в страната ни нарастват през последните седмици, а здравната ни система започва да се задъхва. Ако до преди месеци само бяхме чували, че някъде в България има заразени, то днес почти всеки познава хора, които са болни или са били заразени.

Температура, кашлица, загуба на вкус и/или обоняние, хрема, главоболие, болки в гърдите, крайниците или гърлото, затруднено дишане - това са симптомите, които говорят за евентуална зараза с коронавирус, припомни директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов. Повечето от тях обаче не могат да бъдат сигурен знак за заболяване от COVID-19, тъй като се проявяват и при грип или най-обикновена настинка.

"Ако имат тези симптоми, хората трябва незабавно да търсят лекарска помощ по телефон. Личният лекар съответно ще ги насочи към преглед и лечение. Колкото по-рано се хване това заболяване, толкова по-лесно минава то и се ограничава разпространението му. Аз съветвам хората със симптоми да не се струпват пред кабинетите на личните лекари, а да проведат консултация с тях по телефона. Ако имат леки симпроми, могат да изчакат ден-два вкъщи, за да видят как ще се развие ситуацията. При тежки симптоми позвънете на телефон 112. Колегите разполагат с бързи тестове, които за 10 минути потвърждават или отхвърлят диагноза", каза още д-р Калоянов. По думите му можем да се доверим на тези тестове, а времето за реакция е много важно, за да се отделят болните и да се карантинират.

РЗИ-Благоевград продължава да издава направления за безплатен PCR-тест на хора със симптоми или контактни лица, след издадена бележка от личния лекар. Това се случва всеки ден от 9 до 10.30 часа. "Вече нямаме лимит от само 30 направления на ден, а давността им е един месец. С това направление могат да отидат във всяка една лаборатория в страната", каза още директорът на РЗИ-Благоевград, който изрази надежда тези направления скоро да се издават онлайн, за да се избегнат струпвания пред институциите.

Д-р Калоянов уточни, че всеки работещ човек със симптоми или контактен със заразен с коронавирус и карантиниран има право на болничен.

"Трябва да се обадят по телефона на личния лекар. Аз мисля, че колегите реагират бързо. Призоваваме ги да си вдигат телефона и да бъдат в непрекъсната връзка с нас. Трябва да хоспитализираме само тежките случаи, а леките да се лекуват вкъщи. Ситуацията със свободните места е сложна. Непрекъснато се разполагат нови легла", каза още д-р Калоянов и допълни, че днес още 20 допълнителни легла ще бъдат осигурени на територията на бившото Очно и Ушно отделение в Благоевград.

"Проблемът не е с мебелите, а с липсата на медицински кадри. Те работят по 24 часа от месеци, има и много болни колеги. Трябва да се вземат някакви мерки и да се привлече допълнителен персонал, който да обгрижва болните. Ние също получаваме сигнали, че болници отказват да приемат заразени", каза още д-р Калоянов и допълни, че контактно лице, което е безсимптомно, не е задължително да се подложи на PCR тест, но е задължително да се карантина за 10 дни. Началото на карантината се брои от последния ден, в който лицето е било контактно със заразен.
По думите му РЗИ вече не осъществява контрол за това дали карантинираните хора спазват предписанията.

"Това е работа на полицията", допълни той.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с директора на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов чуйте в звуковия файл...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28