Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стефан Велев: Трябва да гледаме много уверено и силно напред

„Първи ноември е изключително хубав български празник, с много почит към хората, които са предци и които са създавали и защитавали българската нация. Аз имам такъв човек в моя род – архимандрит Зиновий, който е с огромен принос за освобождението на Пернишко, Радомирско и за развитието на просветното дело в този край“ – сподели в интервю за Радио Благоевград Стефан Велев – телевизионен журналист, общественик и интелектуалец. Той е роден в град  Радомир, бил е програмен директор на Българската национална телевизия между 1970 и 1978 година, автор е на  книга за това време със заглавие "Ех, тази телевизия. Зазоряване преди полунощ". Работил е и в други медии, театър и опера. Създател и първи генерален секретар е на Асоциацията на балканските информационни агенции, главен координатор на Театъра на нациите в София, на Международната детска асамблея, почетен гражданин на град Охрид.  

„Мястото на националната телевизия в моя живот е централно“, казва  журналистът и се връща 45 години назад във времето, когато под негово ръководство е създаден Телевизионният център в Благоевград. 

Как телевизията и медиите се промениха през годините, в какво днешните са по-добри и в какво не?  Как се става почетен гражданин на Охрид и каква трябва да бъде днешната българска политика към Северна Македония? –  отговорите чуйте в  интервюто на Росинка Проданова със Стефан Велев – > Вижте още

В помощ на най-бедните

Сдружението „Близо до теб“ в Дупница започна да изпълнява поредната си благотворителна инициатива. Със средства на сдружението са закупени хранителни стоки и те са осигурени за част от търговските обекти. Стоките се дават на хора в нужда. Става дума за хора с ниски доходи, инвалиди и хора, които не могат да си закупят хранителни продукти...

публикувано на 07.12.22 в 09:15

Стартира конкурсът "Млад Благотворител"

Започна кандидатстването в Националния конкурс "Млад Благотворител" за реализиране на благотворителни проекти през 2023 година. „В конкурса могат да участват ученици от 7. до 12. клас, които са готови да посветят време и усилие за да направят света по-хубаво място за живеене. Учениците имат буден и различен поглед към всичко, което ни заобикаля...

публикувано на 05.12.22 в 10:34

Д-р Райна Глушкова: Различните лесно се забелязват, защото са неповторими!

„ Различните лесно се забелязват, защото са неповторими! За повече възможности, за повече ИЗБОР !“ – зад тази кауза вече 25 години упорито и всеотдайно стои сдружение “Избор” – град Банско. Негов създател, председател и неуморим боец е д-р Райна Глушкова, която превърна  личната си болка в градивна енергия за подкрепа на още десетки семейства с..

публикувано на 05.12.22 в 09:24

Николай Петков: Строителството и сградното обновяване създават рискове за биоразнообразието

Строителната индустрия е сред най-ресурсните и най-ощетяващите околната среда. Тя отговаря за 3 млрд. тона годишно, което е 40% от общия поток на суровините в глобалната икономика; съставлява 9% от световния брутен вътрешен продукт и отговаря за 6% от годишните емисии на въглероден диоксид. Данните посочи в интервю за Радио Благоевград Николай..

публикувано на 05.12.22 в 09:11

Тeодор Ушев: Все по-малко виждам хора, склонни да се променят

Избрахме за заглавие тези думи на Теодор Ушев от разговора му с Георги Гаврилов, защото са и отговор, и въпрос на и за всичко, което води към енергийния център на това интервю: промяната, как можем да влияем на вече променящото се, има ли я волята за това, какви са „инструментите“, които я правят възможна, „механизмите“, които я спират… В разговора –..

публикувано на 04.12.22 в 17:47
Весела Чобанова

Израел – една страна на три религии

Израел е държава с различна от нашата култура, в която можем да потънем в красотата, историята и традициите. Страната е разположена на брега на Средиземно море. Официалният език е иврит (староеврейски), но се говорят идиш, шпаньол, арабски, руски. Израел е люлката на трите големи световни религии. В страната са фокусирани Светите земи за..

публикувано на 04.12.22 в 16:06

Режисьорът Василена Радева: Да успяваме да прочетем нашето време, тази конфликтна, размирна среда, в която живеем, чрез големите автори и повдигането на пръсти

   Във фокуса на вниманието ни е най-новият спектакъл – „Електра тук и сега” – на независимата театрална компания „Паник бутон театър” в копродукция с РЦСИ „Топлоцентрала”, където той се играе. Премиерата на това важно събитие, подкрепено от Национален фонд „Култура” и Столична община, за което предстои да се говори, беше на 9 и 10 ноември, а..

публикувано на 03.12.22 в 19:20