🎂 7 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стефан Велев: Трябва да гледаме много уверено и силно напред

„Първи ноември е изключително хубав български празник, с много почит към хората, които са предци и които са създавали и защитавали българската нация. Аз имам такъв човек в моя род – архимандрит Зиновий, който е с огромен принос за освобождението на Пернишко, Радомирско и за развитието на просветното дело в този край“ – сподели в интервю за Радио Благоевград Стефан Велев – телевизионен журналист, общественик и интелектуалец. Той е роден в град  Радомир, бил е програмен директор на Българската национална телевизия между 1970 и 1978 година, автор е на  книга за това време със заглавие "Ех, тази телевизия. Зазоряване преди полунощ". Работил е и в други медии, театър и опера. Създател и първи генерален секретар е на Асоциацията на балканските информационни агенции, главен координатор на Театъра на нациите в София, на Международната детска асамблея, почетен гражданин на град Охрид.  

„Мястото на националната телевизия в моя живот е централно“, казва  журналистът и се връща 45 години назад във времето, когато под негово ръководство е създаден Телевизионният център в Благоевград. 

Как телевизията и медиите се промениха през годините, в какво днешните са по-добри и в какво не?  Как се става почетен гражданин на Охрид и каква трябва да бъде днешната българска политика към Северна Македония? –  отговорите чуйте в  интервюто на Росинка Проданова със Стефан Велев – > Вижте още

Здравословно хранене по време на коледните пости

Здравословното хранене по време на рождественските пости бе акцент в рубриката „Полезно е да знаем“ по Радио Благоевград . Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, планираното,  балансираното и разнообразно хранене по време на постите през зимния сезон, има огромни ползи за организма. Затова трябва да прибягваме към него,..

публикувано на 04.12.23 в 15:18

"Живото човешко съкровище" Мадлен Божилова и кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е единствената българка, която изработва по автентичен начин традиционнната кюстендилска дреха, наречена сая. Тя успя да възстанови старинната техника за изработка на златното чорбаджийско бикме, забравена през последните 100 години, което й донесе и приза от ЮНЕСКО "Живото човешко съкровище". Всичко започва преди няколко години,..

публикувано на 04.12.23 в 14:28

Николай Петков: Почти е изчерпано времето за ограничаване на глобалното затопляне

От 30 ноември до 12 декември 2023 година Дубай, Обединените арабски емирства, е домакин на 28-та годишна среща на върха , по-известена като COP28. Делегати от 197 държави и представители на множество организации обсъждат и договарят важни въпроси, свързани с ограничаването и справянето с климатичните промени. Общият брой на всички участници..

публикувано на 04.12.23 в 11:01

"Коледа за баба" - да изпратим любов на възрастните хора!

За четвърта година инициативата "Коледа за баба" ще събира ръчно изработени коледни картички от деца, които да зарадват възрастни хора, настанени в хосписи и социални домове в страната. Неин инициатор е българката Кристина Дерелиева, която живее в САЩ. Идеята е да бъдат показани загриженост и внимание към възрастните хора, а на децата  добрия пример, учещ..

публикувано на 04.12.23 в 10:46

MINNA и паралелните светове на любовта в "Остани до мен"

"Остани до мен" – така се казва новата песен ма MINNA в колаборация с братята. Това е втори общ музикален проект за този тандем. "Любовта е химия, но никой все още не е открил точната ѝ формула. Много бяха приятните моменти и прекрасни емоциите по време на работния процес", казва с усмивка MINNA, която пише текста към баладичната песен.  Музиката и..

обновено на 03.12.23 в 16:02

Божидара Симеонова провокира с плетеница от стилове в "Сапсение"

Песента „Спасение” е новият авторски проект на младата Божидара Симеонова – певица и композитор. Освен изпълнител, тя е автор на музиката и аранжимента на песента, а текстът е дело на нейната майка – писателката Лина Борджиева.  „Спасение” музикално представлява една провокираща въображението и естетическия вкус плетеница от стилове (поп, рок и..

публикувано на 03.12.23 в 15:17

Стани магьосник и подари книга на дете!

Над 2000 деца очакват своята книжка в кампанията "Направи магия! Подари книга на дете." на Национална мрежа за децата. Първи книжки вече пътуват към малките си читатели, след като гости на откриващото събитие избраха от сайта и закупиха на място над 50 от пожеланите от деца конкретни заглавия. Всяко шесто дете в България няма..

обновено на 03.12.23 в 15:08