Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От -7 до 22 градуса през ноември

Снимка: Ани Петрова

"Oчаква ни един нормален месец ноември и по отношение на температурите, и по отношение на валежите", това каза в интервю за Радио Благоевград синоптикът в НИМХ Марияна Попова. Първите дни на новия месец ни зарадваха с топло време за сезона. Топло ще остане и през следващите 10 дни от ноември, температурите ще бъдат малко над нормата, а валежите ще бъдат по-рядко. Превалявания от дъжд се очакват на 3 ноември. "След това до края на седмицата вероятността за валежи е много малка", каза още Попова.

Второто десетдневие ще започне с температури, близки до обичайните. След средата на периода ще има значително понижение на температурите. Около 17-18 ноември се очакват превалявания от сняг във високите полета и в Предбалкана. До края на месеца ще е значително студено с по-ниски от обичайните температури и чести превалявания.

Средномесечната температура ще е около и над нормата, която е между 5 и 8 градуса за Северна България и Горнотракийската низина, между 3 и 5 градуса за високите полета, в интервала 8 — 10 градуса по Черноморието и от минус 5 до 3 градуса в планините.
Очаква се най-ниските температурни стойности през месеца да са около минус 7 градуса, а най-високите — до 22 градуса.
Валежите също ще са около и над обичайните за ноември. Нормата в повечето райони на страната е между 40 и 70 л/кв.м. В южните райони и планините е между 60 и 90 л/кв.м.

На 17 ноември ще можем да наблюдаваме метеорния поток Леониди, известен със силните си метеорни дъждове, които достигат скорост около 71 км/сек.

Интервюто на Елеонора Тахова с Марияна Попова можете да чуете в звуковия файл...

Вижте още
Христо Фотев

Христо Фотев: Как исках животът ми да бъде поема

В предаването на Радио Благоевград "Ефир за приятели" си припомнихме за Христо Фотев, поел своя път към безсмъртието на 27 юли 2002 г., с няколко фрагмента от негови интервюта, съхранени в "Златния фонд" на БНР. Предлагаме ви да чуете един от тях:

публикувано на 31.07.21 в 22:23

Пианистката Лора Чекоратова: Фестивалът „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица е едно завръщане на всички нас към България

  Във фокуса на вниманието ни е „Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица” – това е името на фестивала за класическа камерна музика, който ще се проведе за трети пореден път от 6 до 9 август в живописното село в Западните Родопи, съхранило през годините духа и неповторимата си атмосфера с многобройните калдъръмени улички и магично..

публикувано на 31.07.21 в 22:14

Ползите от Плана за възстановяване и устойчивост

Оказва се, че щетите от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат повече от ползите. Средствата, които се предвиждат не са малко, но всичко това е свързано с немалко компромиси, които страната ни трябва да направи. Един от компромисите е свързан с Истанбулската конвенция. В България има и решение на Конституционния съд, с което..

публикувано на 30.07.21 в 17:42
Гл. инспектор Георги Сарафов

По- високи температури и повече пожари

През последните дни в Благоевградска област и в цялата страна температурите са достатъчно високи. Те са и над 40 градуса. Това създава по- голяма опасност от пожари. През лятото, в края на юли и началото на август по традиция е най- опасният сезон. Трябва да се спазват немалко изисквания за предпазването от пожари. В гората има определени..

публикувано на 30.07.21 в 17:35

Гореща сесия на Общински съвет Благоевград

24 точки бяха включени в днешното заседание на общинските съветници в Благоевград. Те приеха отчета за дейността на Общинския съвет за периода 1 януари – 30 юни 2021 година.  Дадоха права на кмета за издаване на акт за възлагане на услуги от общ икономически интерес по изпълняван от общината проект „Патронажна грижа +“. С пълно единодушие бяха..

публикувано на 30.07.21 в 14:36

Общинската администрация Благоевград – със 17 души повече

Това стана ясно от пресконференцията на председателя на общинския съвет Благоевград Радослав Тасков преди редовното заседание на общинските съветници утре, 30 юли. В администрацията ще са заети 171 човека. Тя ще бъде увеличена със 17 бройки. Издръжката им ще бъде от държавната субсидия. Кметът Илко Стоянов ще има трима заместници. Ще бъде..

публикувано на 29.07.21 в 15:57

Владимир Иванов: Благоевград продължава да бъде най-скъпият град в България

В разгара на лятото, когато пазарите и тържищата изобилстват от плодове и зеленчуци, а реколтата от зърно и слънчоглед се очаква да бъде много добра, цените на основни хранителни продукти продължават да варират, макар и с леко движение нагоре. Така е и в Благоевград, който продължава да държи челна позиция в класацията на най-скъпите градове в..

публикувано на 29.07.21 в 12:49